Στέλιος Ξιουρής
Σε βαθύ διχασμό οδηγείται το ΔΗΚΟ με την δημιουργία δυο στρατοπέδων λίγο μόνο χρονικό διάστημα προ των βουλευτικών εκλογών και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρός προεκλογικός αγώνας με στόχο την συσπείρωση των ανυπάκουων ψηφοφόρων.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο ΔΗΚΟ είναι ότι σε μείζον πολιτειακό θέμα, όπως είναι η δημοσιοποίηση της λίστας των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων ( ΠΕΠ), στην συζήτηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή, δεν παρέστη εκπρόσωπος του κόμματος.
Όπως πληροφορούμαστε, προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, όπου και υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των μελών του κόμματος, αφού κάποιοι εκ των βουλευτών , όπως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΝΙΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ, αλλά και ο βουλευτής ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΛΙΑΣ, καθώς και άλλα στελέχη είχαν την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να στηρίξουν την δημοσιοποίηση της λίστας του Γενικού Ελεγκτή ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, αφού δεν διαπίστωνε ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ.
Ωστόσο, υπήρξε και η αντίθετη άποψη που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, όπως και τον ΧΡΥΣΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, ότι δεν θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον Γενικό Ελεγκτή και τα πορίσματα του, αφού ολόκληρος ο προεκλογικός αγώνας του κόμματος- με τις οδηγίες των εξ Ελλάδας επικοινωνιολόγων- στηρίζεται στις εκθέσεις και τα ευρήματα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η αλά – καρτ προσέγγιση των θέσεων του κ. Μιχαηλίδη θα προκαλούσε ζημιά στον προεκλογικό αγώνα και θα ανατίνασσε το αφήγημα περί των ευρημάτων για θέματα διαφθοράς του Γ. Ελεγκτή τόνισαν οι διαπρύσιοι κήρυκες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Έτσι απόφαση δεν λήφθηκε και αφέθηκε σε εύθετο χρόνο και στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συζητήσει το σχέδιο δημοσιοποίησης της επονομαζόμενης πλέον λίστας Οδυσσέα. Προκλήθηκε τεταμένο κλίμα και το κόμμα οδηγήθηκε σε ΒΑΘΥ ΔΙΧΑΣΜΟ με τον καθένα να ενεργεί κατά το δοκούν, χωρίς ομοιογένεια και κοινούς στόχους.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία της ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο Κ.Ε του ΔΗΚΟ Π. Λεωνίδου, αμφισβήτησε τα ευρήματα του Γ. Ελεγκτή με την σημείωση ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του αν πραγματικά έτυχαν κάποιοι ΠΕΠ ευνοϊκής μεταχείρισης.
Την τοποθέτηση του κ. Λεωνίδου ενστερνίστηκε και το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ακόμη ένα πρόβλημα στο ΔΗΚΟ, αφού σε μείζονα θέματα, παρατηρείται (διάβαζε Κυπριακό) ότι δεν μπορούν να συναντηθούν οι τοποθετήσεις των εν δυνάμει συμμάχων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε αδυναμία για περαιτέρω έλεγχο της λίστας και εξακρίβωσης όσων πραγματικά έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, ρίχνοντας στα χέρια της Βουλής την καυτή πατάτα.
Έτσι και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, μη έχοντας άλλη επιλογή προέκρινε την σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα διεξέλθουν της λίστας και θα αποκαλύψουν πραγματικά το μέγεθος του προβλήματος. Η συζήτηση στην Ολομέλεια του σώματος θα γίνει ενδεχομένως στις 2 ή 8 Απριλίου.
Όσον αφορά στην συνεδρία της Κ. επιτροπής διαφάνηκε ότι ΔΗΣΥ- Οικολόγοι - Αλληλεγγύη- ΕΛΑΜ τάσσονται υπέρ της δημοσιοποίησης, ενώ εναντίον τοποθετείται το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ μένει ΜΕΤΕΩΡΟ και αναποφάσιστο.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που βρίσκεται η Βουλή, μετά την παράδοση της λίστας Οδυσσέα είναι οι τοποθετήσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ο οποίος ανέφερε ότι ο Γ. ελεγκτής δεν διαπιστώνει ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ η Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΙΖΙΔΟΥ- ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ, γνωμάτευσε ότι τυχόν δημοσιοποίηση της λίστας δεν θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και θα έπρεπε η Βουλή να προστατεύσει τον εαυτό της. Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι ο Γ. Ελεγκτής δήλωσε ΑΔΥΝΑΜΙΑ να εξετάσει περαιτέρω την λίστα και παρέπεμψε και στο ενδεχόμενο αγωγών από επηρεαζόμενους.
Από πλευράς του ο βουλευτής των Οικολόγων ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ επισήμανε ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί η λίστα, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει και μια άλλη ΑΠΟΚΡΥΦΗ λίστα , αυτή του νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ για χαριστικά δάνεια της περιόδου Νοεμβρίου 2012- Φεβρουαρίου του 2013.
Υπέρ της δημοσιοποίησης τάχθηκε και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ ΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ,εκφράζοντας την διαχρονική θέση του κόμματος για διαφάνεια και ορθή πληροφόρηση και επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση και να μην αφεθεί όπως έγινε με την λίστα Γιωρκάτζη.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ επισήμανε ότι περίμενε ότι θα ήταν πιο αναλυτική η λίστα Οδυσσέα και ότι θα πραγματοποιούσε αυτή την δουλειά ο Γ. Ελεγκτής, αλλά τελικά δεν μπόρεσε .
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ δια του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου ΝΙΚΟΥ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας Οδυσσέα με την έκφραση «όλα στο φως».
Στην λίστα Οδυσσέα περιλαμβάνονται νυν και πρώην Υπουργοί , συντεχνία και ποδοσφαιρικό σωματείο που έχουν δάνεια που συνήψαν με τον Συνεργατισμό.