ΚΥΠΕ
Έρευνα σε δύο δικηγορικά γραφεία στα οποία γίνεται αναφορά στα Pandora Papers, βρίσκεται σε εξέλιξη από ομάδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μετά και τη δημοσιοποίηση της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Χρήστο Κληρίδη.
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και σε περίπτωση που προκύπτουν ποινικά αδικήματα, αυτή θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, ανέφερε ο κ. Κληρίδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.
Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμα ότι ενδεχομένως να υπάρχει στη Νομική Υπηρεσία φάκελος, που να αφορά το πρόσωπο, το οποίο φέρεται, σύμφωνα με τα Pandora Papers, να συνδέεται με τη «Ν. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ», καθώς, όπως εξήγησε, είχαν γίνει καταγγελίες για το πρόσωπο αυτό στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ότι «χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδεύσει 115 εκ. δολάρια» και άρα υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους του και όσων συνεργάστηκαν μαζί του.
Πέραν της έρευνας του ΠΔΣ για τα όσα αναφέρονται στα Pandora Papers, έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και από τον ΣΕΛΚ, ενώ Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας του ΠΔΣ για να εξετάσουν κατά πόσον θα προβούν σε δικές τους ενέργειες.
«Το δημοσίευμα της Guardian ήταν 3 Οκτωβρίου. Την επαύριον δόθηκαν οδηγίες στην εποπτική ομάδα μας να διερευνηθούν τα δύο γραφεία. Είχε προηγηθεί κάποιος έλεγχος από την εποπτική ομάδα του ΠΔΣ ως αρμόδια αρχή, στο γραφείο Ν. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ. Δεδομένου ότι υπήρξε αυτή η νέα πληροφόρηση, δεν συμπληρώθηκε η έκθεση και συνεχίζονται οι έρευνες», ανέφερε στους βουλευτές ο Χρήστος Κληρίδης. Είπε ότι χθες λειτουργοί του ΠΔΣ επισκέφθηκαν το γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα στο δεύτερο δικηγορικό γραφείο συμπληρώθηκε και το Συμβούλιο του ΠΔΣ αναμένει τη σχετική έκθεση για να δει πώς θα προχωρήσει.
Ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι με την ολοκλήρωση των ερευνών ετοιμάζεται έκθεση βάσει της οποίας το Συμβούλιο του ΠΔΣ αποφασίζει εάν εκ πρώτης όψεως υπάρχει θέμα παραβάσεων της νομοθεσίας και ετοιμάζεται κατηγορητήριο, και εν συνεχεία εάν ληφθεί καταδικαστική απόφαση, επιβάλλεται πρόστιμο.
«Εάν προκύψουν από τις έρευνες θέματα πειθαρχικά παραπέμπονται στο πειθαρχικό Συμβούλιο ή στη Γενική Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση εάν τίθεται θέμα ποινικής δίωξης», είπε.
Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι από το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκύπτει ότι γραφείο στον Παναμά είχε αποστείλει στις εποπτικές αρχές των British Virgin Islands (BVI) στοιχεία αναφορικά με τέσσερις εταιρείες πίσω από τις οποίες φέρεται να είναι το πρόσωπο που κατονομάζεται στα Pandora Papers. «Συνεπώς, στόχος μου είναι να ζητήσω και από το regulator του BVI έκθεση για τις υπόνοιες που υπάρχουν ότι πίσω από τις τέσσερις εταιρείες κρύβεται το όνομα του κ. L.L, ο οποίος προφανώς είναι και ΠΕΠ και εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις και καταζητείται από διάφορες Αρχές, όπως επίσης και το όνομα που αναφέρεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου στον Παναμά, μέσω του οποίου έγιναν οι εταιρείες τις οποίες διαχειριζόταν -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- το γραφείο του κ. Αναστασιάδη», εξήγησε.
Εάν υπάρχει θέμα απόκρυψης από το γραφείο των πραγματικών δικαιούχων, τίθεται θέμα παραβίασης των κανονισμών για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ είπε ότι οι έρευνες είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
Σημείωσε, επίσης, ότι καθώς το θέμα έχει λάβει διαστάσεις, τα δύο δικηγορικά γραφεία οφείλουν να δώσουν στον ΠΔΣ όλα τα στοιχεία και τους φακέλους, που σχετίζονται με την υπόθεση.
Ανέφερε παράλληλα ότι για τον κ. L.L ενδεχομένως να έχει ανοιχτεί φάκελος στη Νομική Υπηρεσία, καθώς είχαν προηγηθεί στο παρελθόν καταγγελίες εναντίον του στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ότι «χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδεύσει 115 εκ. δολάρια, άρα υπάρχει θέμα ενδεχόμενα διάπραξης ποινικών αδικημάτων από αυτόν τον κύριο και όσους συνεργάστηκαν μαζί του».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, για το ίδιο πρόσωπο υπάρχει αίτημα από άλλη χώρα σε σχέση με τα δημοσιεύματα, ωστόσο για λόγους εμπιστευτικότητας δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Νομική Υπηρεσία δεν νομιμοποιείται να ζητήσει τα στοιχεία σε αυτό το στάδιο, ανέφερε εκπρόσωπός της, αλλά θα αναμένει την έκθεση του ΠΔΣ. Για να δράσουμε ως Νομική Υπηρεσία χρειαζόμαστε ενημέρωση και στοιχεία, θέλουμε μια πρωτογενή διαπίστωση των στοιχείων αυτών, που θα αποτελέσουν επαρκή βάση για μετέπειτα βήματα, είπε. Σύμφωνα με την ίδια, ο Γενικός Εισαγγελέας συγκάλεσε χθες συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπ. Οικονομικών, του Τμήματος Φορολογίας, της Αστυνομίας και της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), για το θέμα.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ), δύο ελεγκτικά γραφεία φαίνεται να έχουν έμμεσα σχέση με όσα περιγράφονται στα δημοσιεύματα. Στη μία περίπτωση, φαίνεται ότι οι εταιρείες στις οποίες ενεργούσε το ένα ελεγκτικό γραφείο ως διευθυντής έχουν διαγραφεί από το μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, ενώ στο δεύτερο γραφείο, που φαίνεται να σχετίζεται με ένα από τα δικηγορικά γραφεία, έχει προγραμματιστεί επιτόπια έρευνα του ΣΕΛΚ για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο ελεγκτής εφάρμοσε τις δικές του πρόνοιες στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το ξέπλυμα και κατά πόσον υπάρχει άλλη διασύνδεση με το δικηγορικό γραφείο.
Έντονη συζήτηση διεξήχθη για τον ρόλο της ΜΟΚΑΣ, μεταξύ της επικεφαλής της, Εύας Παπακυριακού και βουλευτών της αντιπολίτευσης, με την πρώτη να διευκρινίζει ότι η ΜΟΚΑΣ δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου γραφείων, αλλά έρευνας και ανάλυσης ύποπτων συναλλαγών.
Έρευνες σε είκοσι δικηγορικά γραφεία για πολιτογραφήσεις
Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί έρευνες σε περίπου 20 δικηγορικά γραφεία αναφορικά με τις πολιτογραφήσεις και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να παρθούν αποφάσεις. Ήδη, είπε, υπήρξε μία καταδικαστική απόφαση σε βάρος γνωστού δικηγορικού γραφείου στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 21 χιλ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα του Al Jazeera, είπε ότι υπάρχουν πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν, ενώ για ένα δικηγορικό γραφείο έχει ετοιμαστεί έκθεση από την εποπτική ομάδα του Συλλόγου, η οποία βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου για διατύπωση κατηγορητηρίου.
Δημιουργείται μητρώο πραγματικών δικαιούχων εταιρειών
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι βουλευτές ενημερώθηκαν από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας ότι δημιουργείται μητρώο πραγματικών δικαιούχων εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αποσταλεί επιστολές σε όλες τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο εταιρειών, με τις οποίες γίνεται ενημέρωση για τη νομοθεσία και τις οδηγίες, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν οι εταιρείες στην Κύπρο και τον τρόπο καταχώρησης στοιχείων στο νέο αυτό μητρώο, το οποίο θα είναι ανοικτό για το ευρύ κοινό.
Επιστολή Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα καλεστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα των Pandora Papers. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον ίδιο επιστολή με την οποία ενημέρωνε ότι δεν επιθυμούσε να λάβει κλήση στην παρούσα φάση δεδομένου ότι το θέμα ήταν γενικότερο και ότι σε περίπτωση που ακουστεί κάτι που αφορά τον ίδιο θα στείλει επιστολή και εκπρόσωπος της Προεδρίας θα παραστεί στην Επιτροπή.
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχει σκοπό να εφαρμόσει το σημείο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί τα κράτη να κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε σχέση με τα Pandora Papers. Ως εκ τούτου, είπε, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί όταν συμφωνήσουμε στη Βουλή ότι έχει ολοκληρωθεί.
Αυταπόδεικτη η σύγκρουση συμφέροντος για τον Πρόεδρο, λέει το ΑΚΕΛ
«Θα αναμένουμε να δούμε κατά πόσον υπήρχαν παρανομίες ή παρατυπίες ή δεν ακολουθήθηκαν οι νόμοι και οι κανονισμοί που έπρεπε από το δικηγορικό γραφείο που φέρει την επωνυμία του Προέδρου Αναστασιάδη», δήλωσε ο βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, σημειώνοντας ότι το γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας οφείλει να συνεργαστεί πλήρως με τον ΠΔΣ στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο τελευταίος.
Το ουσιώδες από την όλη συζήτηση, τόνισε, αφορά τη σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του και τη σύγκρουση συμφέροντος που υπάρχει, η οποία, όπως είπε, «είναι αυταπόδεικτη και δεν χρειάζεται καμία έρευνα από καμία αρμόδια αρχή και κανένα ανεξάρτητο θεσμό για να την υποδείξει».
Παράλληλα ανέφερε ότι όλοι «έχουν ρίξει το μπαλάκι» για τη διερεύνηση της υπόθεσης στον ΠΔΣ. «Οι ανακριτικές και διωκτικές αρχές αυτού του κράτους είτε ονομάζονται ΜΟΚΑΣ, είτε Αστυνομία, είτε Γενική Εισαγγελία περιμένουν από τον ΠΔΣ για να δουν τι θα κάνουν γι’ αυτή την περιβόητη υπόθεση».
Είπε ακόμα ότι «αναμένουμε να ενημερωθούμε από όλες τις αρμόδιες αρχές, είτε αυτές είναι φορολογικές, είτε η Κεντρική Τράπεζα, είτε η Νομική Υπηρεσία, εάν πράγματι έχει ανοιχτό φάκελο και τι έκαναν όταν ξεκίνησε να ελέγχεται ο κ. Λ... από άλλες διεθνείς αρχές και οργανισμούς για ξέπλυμα παράνομου χρήματος».
Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην προώθηση ενώπιον της Βουλής του νομοσχεδίου για τους τελικούς δικαιούχους εταιρειών, που αποτελεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκή Οδηγία, το οποίο ψηφίστηκε με καθυστέρηση δυόμισι ετών.
Διαλεύκανση της υπόθεσης και τιμωρία ζητά το ΕΛΑΜ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι η Κύπρος για ακόμα μια φορά έχει εκτεθεί διεθνώς. «Αυτό που έχουμε διαπιστώσει σε σχέση και με άλλα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι η εναλλαγή των ρόλων αλλά με αλλαγή στους πρωταγωνιστές», είπε, προσθέτοντας ότι το ΕΛΑΜ «ζητά να υπάρξει εξιχνίαση των υποθέσεων και τιμωρία».
Επιμένει στην πρότασή της για το ασυμβίβαστο η ΔΗΠΑ
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε ότι ακόμα μια φορά το όνομα της Κύπρου, δικαίως ή αδίκως έχει αμαυρωθεί στο εξωτερικό.
«Οφείλουμε να δούμε εάν όλα αυτά που αναφέρονται έχουν βάση κι αν έχουν βάση, να πάρει ο καθένας αυτό που του αξίζει», είπε. Η ευθύνη μας, πρόσθεσε, είναι μεγαλύτερη στο να δούμε πώς διορθώνουμε τα όποια κενά υπάρχουν.
Σημείωσε ότι η ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει υποβάλει πρόταση νόμου για το ασυμβίβαστο όλων των αξιωματούχων και θα επιμείνει σε αυτήν, προσθέτοντας ότι οφείλουμε να κάνουμε μικρά βήματα προς τη διαφάνεια.
Να γίνει πραγματικός έλεγχος ζητούν οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών
Η βουλευτής των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου ζήτησε τη διεξαγωγή πραγματικού ελέγχου, τονίζοντας ότι το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, είτε είναι Κύπριοι είτε είναι ξένοι που χρησιμοποιούν την Κύπρο, θα πρέπει να τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο για να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου.
Η κ. Ατταλίδου εξέφρασε έκπληξη για τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να έχει το πρόσταγμα και να ζητήσει από όλες τις υπηρεσίες στοιχεία. Ζήτησε απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία εάν όντως υπάρχει φάκελος για το πρόσωπο που συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο «Ν. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ» στα Pandora Papers και από τη ΜΟΚΑΣ εάν προέβη σε διερεύνηση, καθώς πρόκειται για υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Δυστυχώς, είπε, «σπάνια ακούμε καταδίκη εντός της Κύπρου από οποιαδήποτε διωκτική αρχή για αυτά τα θέματα που απασχολούν το παγκόσμιο. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το φάκελο όλων των υπηρεσιών, ουδεμίας εξαιρουμένης, η οποία ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Θα πρέπει η Βουλή να ζητήσει πραγματικό έλεγχο και θα πρέπει να αξιολογηθεί το έργο τους», διότι όπως είπε «μιλά το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι ο διασυρμός της Κύπρου».
Η Επιτροπή Θεσμών διέκοψε τη συζήτηση του θέματος, η οποία θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία.
Σήμερα ενώπιον της Επιτροπής παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Φορολογίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου, της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Τμήματος Έφορου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.