ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Σήμερα η απόφαση για παύση ή όχι του Γενικού Ελεγκτή

Το 24news θα μεταδίδει ζωντανά όσα συμβαίνουν στη δικαστική αίθουσα

Στέλλα Μάρκου

Μια από τις ημερομηνίες που θα καταγραφούν στην πολιτική ιστορία της Κύπρου είναι η σημερινή αφού ανακοινώνεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού για παύση ή όχι του Γενικού Ελεγκτή, για ανάρμοστη συμπεριφορά. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο σημαντικών θεσμών της Δημοκρατίας (Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας) που σε αρκετές περιπτώσεις έφτασε σε οριακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος, ανακοινώνει σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου στις 9:30 την απόφαση στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η απόφαση του Ανωτάτου θα είναι τελεσίδικη. Σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα παυτεί η απόφαση θα σταλθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι δεσμευτική και θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για διορισμό του αντικαταστάτη του.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο θεσμών απασχολεί για χρόνια την κυπριακή κοινωνία και η απόφαση του Ανωτάτου αναμένεται ότι θα αποτελέσει σταθμό για τα δικαστικά δρώμενα της Κύπρου.

Στο διαδικαστικό μέρος δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη εκτός από την ανάγνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας τόσο της ίδιας της υπόθεσης όσο και της απόφασης, αναμένεται ότι θα υπάρξουν δηλώσεις όχι μόνο από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, Γενικό - Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή, αλλά και από πολιτικά κόμματα και ενδεχομένως την Προεδρία. Εξάλλου είναι γνωστή η έντονη πολιτικοποίηση αρκετών θεμάτων τα οποία προώθησε ή ανέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής και οδήγησαν σε τοποθετήσεις κομμάτων. Πολιτικές θέσεις εκφράστηκαν και για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο από τον Γενικό Εισαγγελέα και αρκετά κομματικά γραφεία αναμένουν στο ακουστικό για τις αντιδράσεις τους. Εν ολίγοις η πολιτική συζήτηση για το θέμα κάθε άλλο παρά θα λήξει με την απόφαση του Ανωτάτου.

Όσα προηγήθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η οποία ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουλίου, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην κυπριακή νομολογία και συγκεκριμένα στην απόφαση για παύση του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Οι αντιμαχόμενες πλευρές στις αγορεύσεις τους επιχειρηματολόγησαν με αντίθετες απόψεις: Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα υποστήριξε ότι τα βασικά στοιχεία συμπεριφοράς που θεμελίωσαν την ανάρμοστη συμπεριφορά στην υπόθεση Ερωτοκρίτου ισχύουν και στην περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή. Η πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση ή σύγκριση της υπόθεσης Ερωτοκρίτου με τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση