ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φώναξαν για την διαφθορά έξω από το Προεδρικό - ΦΩΤΟΣ

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι συμμετείχαν στην διαμαρτυρία

24news team

Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με σλόγκαν «Απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης!», μετά και την παύση του Γενικού Ελεγκτή με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται πως για τη διαμαρτυρία του ΑΚΕΛ η κυβέρνηση εξέφρασε την απορία της γιατί να πραγματοποιηθεί έξω από το Προεδρικό, ενώ από πλευράς ΔΗΣΥ αναφέρθηκε πως το κόμμα της Αριστεράς εκμεταλλεύεται την απόφαση για σκοπούς ψηφοθηρίας.

Στο σημείο βρέθηκε αρκετός κόσμος, βουλευτές του κόμματος, όπως και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Πεδρίκης, αλλά και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, όπως και η ΕΔΕΚ.

Γιώργος Λουκαΐδης: «Τσουνάμι οργής και αγανάκτησης στην κοινωνία»

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως η απόφαση της περασμένης Τετάρτης «ήταν με βεβαιότητα όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε ένα τσουνάμι οργής και αγανάκτησης στην κοινωνία». Μάλιστα, ο κ. Λουκαΐδης απάντησε σε όσους επέκριναν τη σημερινή διαμαρτυρία λέγοντας χαρακτηριστικά, «όσοι μας επέκριναν για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, μας κατηγορούν, ταυτόχρονα, ότι τάχα με τις ενέργειες μας δείχνουμε περιφρόνηση απέναντι στις δικαστικές αποφάσεις. Δείγμα και αυτό της αναχρονιστικής, αυταρχικής αντίληψης τους για τη δημοκρατία».

Περδίκης: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικούς υπολογισμούς και αγκρίσματα»

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, κ. Γιώργος Περδίκης με χαιρετισμό του στην ομιλία ανέφερε πως «είναι ολοφάνερο ότι με αφετηρία αυτή την απόφαση οι δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής θα επιχειρήσουν να απλώσουν ένα πέπλο φόβου πάνω στην κοινωνία», ενώ ανέφερε και τα οκτώ σημεία που προτείνει το κόμμα του για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ολόκληρη η ομιλία

Μετά από πρόσκληση από το ΑΚΕΛ και σε συνεννόηση με την "Ομάδα Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή" (νυν "Ομάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς") δηλώνουμε την παρουσία μας στην σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παύση του Γενικού Ελεγκτή, στηρίζοντας τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι η αυτή η εκδήλωση είναι η συνέχεια της εκδήλωσης της 12ης Μαΐου όταν βρεθήκαμε ξανά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο μαζί με εκατοντάδες πολίτες. Είναι η συνέχεια των εκδηλώσεων και δράσεων που έγιναν πριν την διεξαγωγή της δίκης, με στόχο την απόσυρση της αίτησης για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Δυστυχώς το αίτημα μας για απόσυρση της υπόθεσης από το Δικαστήριο δεν υποστηρίχθηκε επαρκώς από τα δημοκρατικά κόμματα και την κοινωνία και δεν έγινε αποδεκτό από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όμως η απόφαση του δικαστηρίου που οδήγησε στην παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικούς υπολογισμούς και αγκρίσματα.

Έχουμε καθήκον να είμαστε παρόν στην διαμόρφωση των γεγονότων. Μόνο η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων του Κυπριακού λαού μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη επίθεση του βαθέως κράτους κατά των δικαιωμάτων των πολιτών.

Διότι είναι ολοφάνερο ότι με αφετηρία αυτή την απόφαση οι δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής θα επιχειρήσουν να απλώσουν ένα πέπλο φόβου πάνω στην κοινωνία.

Παρά λοιπόν την πικρία και την απογοήτευση μας, δηλώνουμε την παρουσία μας σε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, σε αυτή την εκδήλωση αλληλεγγύης στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Εμείς ως Οικολόγοι προτείνουμε συγκεκριμένα ως κοινούς στόχους και προτεραιότητες στον αγώνα κατά της διαφθοράς τα εξής:

1) Την νομοθετική κατοχύρωση των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

2) Την κατοχύρωση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά τον ίδιο τρόπο που ισχύει για την Βουλή.

3) Τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, σε Δημόσιο Κατήγορο και Νομικό Σύμβουλο της Κυβέρνησης.

4) Την απόδοση ανακριτικών εξουσιών στην Αρχή κατά της Διαφθοράς

5) Την απόσυρση ή απόρριψη του νομοσχεδίου για την δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο στις συνθήκες της Κύπρου συνιστά απόπειρα πολιτικού ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

6) Την απόσυρση ή απόρριψη των νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου που στοχεύουν στη φίμωση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

7) Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την σύσταση ερευνητικών επιτροπών και την κατοχύρωση της αξιοποίησης των πορισμάτων τους.

8) Την επίσπευση της διαδικασίας για την κατάργηση των διπλών συντάξεων των δημόσιων αξιωματούχων.

Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα κατά της διαφθοράς και απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα και βουλευτές, σε κινήματα και κινήσεις αλλά και απλούς πολίτες να παραστούν στην εκδήλωση που οργανώνουμε την Τετάρτη, 25/9/2024, στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία στις 7.30 μμ. με ομιλητές τους Χρ. Κληρίδη, συνήγορο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τον δημοσιογράφο Γ. Καλλινίκου, με θέμα "Ο αγώνας κατά της διαφθοράς μετά την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη".

Δεν θα μείνουμε απαθείς να κλαίμε επί των ερειπίων. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς, συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση