ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιλμάζ: «Χωρίς τις εγγυήσεις Τουρκίας η Κύπρος θα γινόταν Γάζα το 1974»

ΚΥΠΕ

Χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα, υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ ενώ είπε ότι για τα 50χρονα της εισβολής θα οργανώσουν τη μετάβαση ενός πλοίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Παράλληλα κάλεσε τους Ε/κ να συνδεθούν με το νερό και το ηλεκτρικό που φτάνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Για τους Τουρκοκύπριους είπε ότι θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τους πολίτες της Τουρκίας. Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης τοποθετήθηκε αρνητικά σε σχέση με «ίντριγκες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε κίνδυνο με μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

Σε ομιλία του στο ιφτάρ (πρώτο γεύμα μετά την ολοήμερη νηστεία) στην Κωνσταντινούπολη κατά την οποία συμμετείχαν και Τ/κ, ο κ. Γιλμάζ ισχυρίστηκε ότι «ενώ ο τουρκοκυπριακός λαός αντιστεκόταν ενάντια στις ελληνοκυπριακές θηριωδίες, το γεγονός ότι όλη η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του είναι αποτέλεσμα αυτής της ενότητας του πεπρωμένου από το μακρύ παρελθόν».

Πλοίο από Τουρκία στα κατεχόμενα για 50χρονα εισβολής

Ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε επίσης ότι η τουρκική εισβολή «έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους».

Φέτος, είπε, θα γιορτάσουμε με ενθουσιασμό την 50ή επέτειο της «επιχείρησης χαρούμενη ειρήνη», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή. «Πρόθεσή μας είναι να οργανώσουμε μετάβαση με πλοίο στην τδβκ από την Τουρκία. Εκεί, θα προσθέσουμε μια διαφορετική πινελιά σε αυτή την όμορφη μέρα με βετεράνους μας και ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Θα οργανώσουμε αυτές τις εκδηλώσεις μαζί με την κυβέρνηση της τδβκ», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

«Η βασική μας φιλοσοφία είναι ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας που ζουν στην τδβκ, οι Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τους πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας», είπε.

Σε αναφορά του στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκίας - κατεχομένων, ο κ. Γιλμάζ έκανε λόγο για ένα «πολύ κρίσιμο έργο».

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η νησιωτική οικονομία της βόρειας Κύπρου. Το κόστος είναι γενικά υψηλό στα νησιά λόγω κλίμακας. Όταν όμως συνδέεις το νησί με μια μεγάλη ηπειρωτική χώρα, μειώνεις και τα κόστη. Το κάναμε αυτό με το νερό, τώρα θα το κάνουμε και με το ρεύμα», υποστήριξε.

Όταν το πετύχουμε, αυτό το καλωδιακό σύστημα, πρόσθεσε, «θα μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τδβκ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα είναι αμφίδρομη και ευρεία η λειτουργία του συστήματος σύνδεσης».

Ως εκ τούτου, είπε, «ξεκινήσαμε τις μελέτες σκοπιμότητας αυτού του έργου».

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας «οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να έρθουν και να επωφεληθούν από αυτό το έργο. Δεν έχουμε τόσο κλειστή αντίληψη. Κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό. Αντί να συνδέονται με αέριο και ηλεκτρισμό με πολύ ακριβούς τρόπους, εάν συνδεθούν με την Τουρκία, με τα διασυνδεδεμένα συστήματα μέσω Τουρκίας, θα είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον όλων μας».

Ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ότι χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας, χωρίς την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, «θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα στην τδβκ», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν το επέτρεψε».

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι «δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα». Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα «κράτος» 40 ετών, υπάρχει μια ιστορία 50 χρόνων της «ειρηνευτικής επιχείρησης», «υπάρχει μια πραγματικότητα».

Υποστήριξε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να δει και να κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι εγγενή δικαιώματά τους, πρέπει να καταγραφούν. Αυτό πιστεύουμε. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το θέμα».

Τατάρ: Όχι σε ίντριγκες που οδηγούν σε κίνδυνο με μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση

Στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το ψευδοκράτος «θα γνωρίσει μια διαφορετική εποχή με την άφιξη της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου την επόμενη περίοδο, μετά τις επενδύσεις σε δρόμους, υποδομές και επικοινωνίες».

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θα ανακοινώσουν για άλλη μια φορά σθεναρά στον κόσμο τι σημαίνει κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Λέμε για άλλη μια φορά όχι σε ίντριγκες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε κίνδυνο με μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

«Η τδβκ ως ανεξάρτητο τουρκικό κράτος, είναι ο νοτιότερος εκπρόσωπος των τουρκικών κρατών και επομένως μια πόρτα και ένα παράθυρο όλων αυτών που ανοίγουν στη Μεσόγειο», υποστήριξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ υποστήριξε ότι η το ψευδοκράτος «δεν έχει χωριστεί ποτέ από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία» και ότι η Τουρκία ήταν πάντα υποστηρικτής μεγάλων έργων στην «τδβκ». Ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα φέρουν το νερό που έρχεται από την Τουρκία και την Ανατολία στις πεδιάδες της Μεσαορίας και είπε ότι οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει.

Αναφέρθηκε στην υπογραφή «πρωτόκολλου» για τη μεταφορά ενέργειας από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέσω καλωδίου, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρχει πλέον ενεργειακό πρόβλημα στο ψευδοκράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X