ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυριακίδου: Να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα

Η κ. Κυριακίδου ευχαρίστησε τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό της Γρηγορείου Κλινικής του ΓΝ Λάρνακας

ΚΥΠΕ

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσουν η προκατάληψη και ο στιγματισμός που αφορούν τα οροθετικά άτομα και τις οικογένειές τους, ανέφερε σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στη Γρηγόρειο Πνευμονολογική Κλινική, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό «για όλα τα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με HIV και οι οικογένειες τους. Στόχος είναι και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να σπάσουμε την προκατάληψη και τον στιγματισμό που αφορούν τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV και τις οικογένειες, να μπορούν αυτά τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις Υπηρεσίες και στον χώρο εργασίας, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι σήμερα συνομίλησε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Κλινική με ένα ασθενή που νοσηλεύεται εκεί, και σημείωσε πως «αυτό που είπαμε είναι πως πρέπει να έρθει η μέρα τα άτομα που επισκέπτονται τη Γρηγόρειο Κλινική να μπορούν να αισθάνονται ότι δεν πρέπει να κρύβουν το πρόσωπό τους ή να ανησυχούν ότι κάποιος θα τους δει όταν περνούν το κατώφλι της. Να είναι μια κλινική όπως όλες οι άλλες στα Νοσοκομεία μας που παρέχουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα».

Η κ. Κυριακίδου ευχαρίστησε τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό της Γρηγορείου Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας που έχουν αγκαλιάσει εδώ και χρόνια τα οροθετικά άτομα, για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται. Σίγουρα υπάρχουν προκλήσεις και γι’αυτό βρισκόμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε και να λύνουμε τα προβλήματα και όλοι μας να αντιληφθούμε ότι επιτέλους πρέπει να μιλούμε χωρίς στίγμα, χωρίς φόβο και προκατάληψη για τα άτομα που είναι οροθετικά», ανέφερε.

Η Επίτροπος κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον η μείωση στον αριθμό των οροθετικών ατόμων που φαίνεται να παρατηρήθηκε στην Κύπρο τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Υπάρχουν, ανέφερε «διαφοροποιήσεις και οι αριθμοί αλλάζουν συνέχεια. Αυτό που όλοι πρέπει να αντιληφθούμε, και αυτός ήταν ο στόχος της σημερινής μου επίσκεψης, είναι ότι δεν μπορούμε να θυμόμαστε πως υπάρχουν οροθετικά άτομα ή ότι υπάρχει HIV κάθε πρώτη του Δεκέμβρη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας. Η προκατάληψη και ο στιγματισμός πρέπει να αντιμετωπίζονται με καθημερινή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η οποία πρέπει να αρχίζει από μικρές ηλικίες και να επεκτείνεται παντού, στους χώρους εργασίας, στους ιατρικούς χώρους, στα Νοσοκομεία, παντού», σημείωσε.

Αυτή είναι, συνέχισε «μια τεράστια προσπάθεια και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υγείας γίνεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το EU for Health για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών. Σήμερα ήρθα για να δω και να συγχαρώ την ιατρική ομάδα που συμμετέχει σ’ αυτά τα προγράμματα και να δούμε πως μπορούμε να τους ενισχύσουμε».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σιακαλλής, Λοιμοξιολόγος γιατρός στην Γρηγόρειο Κλινική ευχαρίστησε την Επίτροπο της εΕ για την «τιμητική», όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψη της, και σημείωσε πως «ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε εν έτει 2024 είναι η σωστή επικοινωνία για το τι είναι HIV λοίμωξη σήμερα.

"Είναι χρέος όλων μας, σαν κοινωνία, να δώσουμε πίσω στα άτομα που παρακολουθούμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, απομακρύνοντας στιγματιστικές προσεγγίσεις και στιγματιστικές πρακτικές και αγκαλιάζοντας όλους τους ωφελούμενους της κλινικής σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι αρχικά η Επίτροπος ενημερώθηκε για τη λειτουργία της Γρηγορείου Κλινικής και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον όροφο στον οποίο στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και συνομίλησε με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση