ΚΥΠΕ
Με λύπη παρακολουθεί τα όσα έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο θέμα των διαβατηρίων και τις δηλώσεις του «για εσωτερική κατανάλωση προς την ε/κ κοινή γνώμη», αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ σε απαντητική γραπτή του δήλωση το βράδυ της Τετάρτης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεν θέλει να υπεισέλθει σε πολεμική για «τους αστήρικτους και εκτός πραγματικότητας ισχυρισμούς του», προσθέτει, ωστόσο για να γνωρίζουν όλοι την αλήθεια θεώρησε απαραίτητο να αναφερθεί σε ορισμένα κύρια σημεία.
«Ο κ. Αναστασιάδης υπονοεί ότι είμαι ρατσιστής», αναφέρει ο κ. Τατάρ και παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας από το πρόσφατο παρελθόν μέχρι και το 1995 όπου αναφερόταν στην Κύπρο ως ελληνικό νησί.
Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε πρώτα σε δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 28 Μαρτίου 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση όπου είχε πει ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2012, συνεχίζει, μιλώντας στο 15ο συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ είχε πει ότι οι Ε/κ έχουν ελληνικό DNA και παρ’ όλες τις δυσκολίες κατόρθωσαν εδώ και χρόνια να παραμένουν όρθιοι.
Στις 22 Μαρτίου 2001, αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στα μέλη της Πρωτοπορίας στην Αθήνα είχε αναφερθεί σε όραμα που είχαν το 1955-1959 και ήταν η Ένωση με την Ελλάδα. «Σήμερα, δώσαμε ένα νέο όραμα στον κυπριακό ελληνισμό, ώστε να μπορεί να ελπίζει και να προχωρήσει με σιγουριά στο μέλλον. Την Ένωση με την Ευρώπη και την ίδια στιγμή με την Ελλάδα».
Επίσης, συνεχίζει ο κ. Τατάρ, στις 29 Μαρτίου 2005 μιλώντας σε μα εκδήλωση ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τότε, είχε πει για την ΕΟΚΑ – που «δολοφόνησε χιλιάδες Τ/κ και τους εξανάγκασε σε προσφυγιά», όπως αναφέρει στην γραπτή του απάντηση – ότι ‘είναι καθήκον και χρέος όλων μας να τιμούμε τους ήρωές μας. Όσοι θυσιάστηκαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ δεν πέθαναν για να δουν την πατρίδα διχασμένη’».
Επιπλέον, προσθέτει ο Τ/κ ηγέτης, στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στην εφημερίδα Αγώνας αλλά και σε άλλες της εποχής είχε γραφτεί ότι ο κ. Αναστασιάδης, πρώτος Αντιπρόεδρος τότε του ΔΗΣΥ, είχε δηλώσει σε ομιλία του στην Ξυλοτύμπου ότι «η Κύπρος είναι ελληνική και θα παραμείνει ελληνική».
Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, αναφέρει ο κ. Τατάρ για να πει πως εν συντομία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εδώ και χρόνια «προσφεύγει ο ίδιος σε ρατσισμό» λέγοντας πως η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού και οι Ε/κ φέρουν ελληνικό DNA. «Θεωρώ μεγάλη αντίφαση και ασέβεια για τον ίδιο να υπονοεί ότι είμαι ρατσιστής παραφράζοντας τη δήλωσή μου σε μια εφημερίδα και το καταδικάζω» προσθέτει.
Το όραμά του, αναφέρει, βασίζεται στην ύπαρξη «δύο ίσων λαών», την κυριαρχική ισότητα που πηγάζει από την ιστορία και τις διεθνείς συμφωνίες, το ίσο διεθνές στάτους και στο ότι «τα δύο υφιστάμενα κράτη» θα πρέπει να ζουν δίπλα δίπλα σε ειρήνη και σταθερότητα και να έχουν θεσμική συνεργασία.
«Ρωτώ τον κ. Αναστασιαδη: αυτό είναι ρατσισμός ή το να βλέπει κάποιος ολόκληρο το νησί ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού και η νοοτροπία που θεωρεί μειονότητα τους Τ/κ που ζουν στο νησί και με την βία εκδιώχθηκαν από την κοινή Κυπριακή Δημοκρατία;».
Υποστηρίζει ότι η κυρίαρχη νοοτροπία του ελληνισμού στην «νότια Κύπρο» - όπως αναφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές - και την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και ούτε τείνει να αλλάξει κι αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά με την ακύρωση των διαβατηρίων. «Η πρακτική της ε/κ πλευράς στα διαβατήρια είναι προϊόν μιας υποτιμητικής για μας νοοτροπίας» λέει.
Αυτή η νοοτροπία, συνεχίζει, με την βία των όπλων και με πιέσεις από το 1963 έως σήμερα τους κρατεί σε «απάνθρωπους περιορισμούς» και «υπό απομόνωση» και επικαλείται δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Ρολάνδη πως τουλάχιστον 15 φορές η ε/κ πλευρά απέρριψε σχέδια που προέβλεπαν τον διαμοιρασμό της εξουσίας.
«Σαν να μην τα βλέπετε όλα αυτά, ο κ. Αναστασιάδης από καθέδρας, της ούτω καλούμενης Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέλαβαν, μας καλεί σήμερα με μια ψεύτικη γενναιοδωρία και εκλεπτυσμό ‘ελάτε να μιλήσουμε’».
Η τ/κ πλευρά, προσθέτει, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ένα μοντέλο θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους.
Υποστηρίζει δε ότι χωρίς να δημιουργηθεί μια ισορροπία σε αυτή τη βάση μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί στην περιοχή μια βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία.
Κατά τον κ. Τατάρ η πλευρά που υποστηρίζει τη δημιουργία αυτής της ισορροπίας αντιπροσωπεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα και η πλευρά που την απορρίπτει αντιπροσωπεύει τον ρατσισμό.