Ομόφωνα ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή την απόφαση να εξουσιοδοτήσει το εκτελεστικό γραφείο να διαπραγματευθεί και να αξιολογήσει μέχρι την Παρασκευή το πώς θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια της βουλής. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών που τοποθετήθηκε ζήτησε παραίτηση των αρμοδίων και συγκεκριμένα του Χάρη Γεωργιάδη, της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη αλλά και της ηγεσίας του Συνεργατισμού.
Νωρίτερα:
Μακριά κρίνεται η νύχτα στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ όπου τα μέλη θα κληθούν να πάρουν απόφαση για τον Συνεργατισμό αλλά και για το αν θα στηρίξουν ή όχι τις κρατικές εγγυήσεις στη συμφωνία Ελληνικής και Συνεργατισμού. Καθόλου τυχαίο ότι πέραν των 30 ομιλητών αναμένεται να τοποθετηθούν στην πρώτη συνεδρία του συλλογικού οργάνου για το θέμα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει τις εισηγήσεις όπως καταγράφονται στην πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας –και τις οποίες υιοθέτησε το προεδρικό- και να εξουσιοδοτήσει το εκτελεστικό γραφείο να αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Ενδιαφέρον προκαλεί το οτι κατά την ενημέρωση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έθεσε θέμα παραιτήσεων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ φρόντισε να ενημερώσει την Κεντρική Επιτροπή, τόσο για τον Συνεργατισμό, όσο και για την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο προεδρικό, το πρωί της Δευτέρας.
Κακοδιαχείριση και αμέλεια
Όπως επεσήμανε η συμφωνία Συνεργατισμού και Ελληνικής Τράπεζας είναι ετεροβαρής για το κράτος με υψηλό το κόστος για τους πολίτες. Συμπλήρωσε πως είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, της κακοδιαχείρισης της κακής διοίκησης και της κακής εποπτείας.
«Η αμέλεια της κυβέρνησης οδήγησε στο να έχουμε σήμερα ξανά το πιστόλι στον κρόταφο» σημείωσε για να προσθέσει πως σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία θα οδηγηθούμε σε εκκαθάριση του Συνεργατισμού.
Μας ανησυχεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης της οικονομίας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε πως είναι καθήκον του κόμματος να αναλογιστεί τις επιπτώσεις από την υπερψήφιση ή την καταψήφιση της συμφωνίας. «Υπάρχει δικαιολογημένη πικρία και θυμός για την κακή διαχείριση» όπως είπε υπογραμμίζοντας πως μπορεί κάποιους να μην τους ανησυχεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης με επιπτώσεις στην οικονομία ίσως και νέο μνημόνιο. «Εμάς μας ανησυχεί» σημείωσε προσθέτοντας πως το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε και πρότεινε λύσεις αλλά κάποιοι έλεγαν παραμύθια για success story για να επανεκλεγούν.
«Δυστυχώς» όπως είπε «δικαιωνόμαστε για τις εκτιμήσεις μας για τα ΜΕΔ για τον φορέα που φωνάζουμε πέντε χρόνια» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως αν εισακούετο το ΔΗΚΟ «δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα μπροστά από κακές επιλογές».
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε τις προτάσεις και εισηγήσεις του κόμματος στην επιστολή που παρέθεσε στον Πρόεδρο αλλά και τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Όλες μας οι εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές» εξήγησε ξεκαθαρίζοντας πως η εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα για το ειδικό αρχείο διαθέσιμων ακινήτων και είναι σε εξέλιξη για τους εγκλωβισμένους αγοραστές.
Όπως ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή, το ΔΗΚΟ δεν συζητά μόνο θέμα εγγυήσεων αλλά όλο το πλαίσιο και τα νομοσχέδια που αφορούν τον Φορέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την Εστία και όσα καλύπτουν τις ευπαθούντες ομάδες.
Πηγή: kathimerini.com.cy