ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο κακός χαμός σε συναυλία Τουρκοκύπριας στην Κομοτηνή (ΒΙΝΤΕΟ)

Τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης» - «Μπράβο Μουσταφά Κεμάλ Πασά, μπράβο»

24news team

Απίστευτες σκηνές εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια της συναυλίας της Τουρκοκύπριας Ισίν Καρατζά (Işın Karaca) στην Κομοτηνή, καθώς η ίδια συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό της το τουρκικό «Εμβατήριο της Σμύρνης» (Izmir Marşı), τον ύμνο που εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ στη Σμύρνη το 1922.

Όπως πληροφορείται το 24News, η παράσταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κομοτηνή αλλά και κριτική από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αντιδράσεις για τη συναυλία καταγράφονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Το Evros News το καταδίκασε ως «απαράδεκτη πρόκληση», ενώ ο Τύπος της Κομοτηνής κατηγόρησε την Καρατζά ότι «διέπραξε απρέπεια σε ελληνικό έδαφος» προσβάλλοντας τους Έλληνες και όσους χρηματοδότησαν τη συναυλία της. Αναφέρει ακόμα πως «είναι γνωστό ότι η Işın Karaca επιβιώνει χάρη στις διασυνδέσεις της με το βαθυκρατικό σύστημα στην Τουρκία, αλλά διέπραξε μία απρέπεια εντός ελληνικού εδάφους προσβάλλοντας ακόμη και τους Έλληνες συγχρηματοδότες της.

Η Karaca, η οποία γεννήθηκε σε τουρκοκυπριακή οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπερασπίστηκε την ενέργειά της στο Instagram. Άσκησε κριτική στους Έλληνες κριτικούς της, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών. «Δεν μπορείς να κατακρίνεις τη μεγάλη αγάπη που έζησα στη σκηνή», δήλωσε.

Απάντηση για την Βανδή...
Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εικάζουν ότι η εμφάνιση του Karaca ήταν μια απάντηση στην πρόσφατη άρνηση της Δέσποινας Βανδή να εμφανιστεί σε συναυλία στην Τουρκία λόγω της ανάρτησης της τουρκικής σημαίας και του πορτρέτου του Ατατούρκ. Κάτι που επίσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Η Δέσποινα Βανδή είχε τότε, με ανάρτησή της στο Instagram, εκφράσει σεβασμό για το κοινό της, αλλά επέκρινε τον πολιτικό τόνο που δόθηκε στην εκδήλωση που ήταν και η αιτία να ακυρώσει τη συμμετοχή της.

Οι πολιτικές αντιδράσεις 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου προέτρεψε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να λάβει θέση, προειδοποιώντας ότι η αδράνεια μπορεί να συνεπάγεται αποδοχή της πρόκλησης.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το κίνημα ΝΙΚΗ. Ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος δήλωσε πως «η ζωντανή εκτέλεση «εμβατηρίου» με ευθεία αναπαραγωγή της τουρκικής προπαγάνδας για τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο εκδήλωσης που προοριζόταν να στείλει μηνύματα «ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας των ανθρώπων και της κοινωνίας», είναι απολύτως καταδικαστέα». Και πρ΄όσθεσε: «Δεν είναι αποδεκτή η ανασκευή της ιστορικής πραγματικότητας εις βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Σε ανακοίνωση του κινήματος ΝΙΚΗ στηλιτεύεται , «η φιέστα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επισημαίνεται πως «Ο “Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας”, στην καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια καλοκαιρινή συναυλία στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, απευθύνθηκε από μικροφώνου στην “τουρκική νεολαία” της περιοχής, ενώ μια Τουρκοκύπρια τραγουδίστρια τραγούδησε το “εμβατήριο της Σμύρνης”, έναν ύμνο στη νίκη του Μουσταφά Κεμάλ εναντίον των “εχθρών”, δηλαδή των προγόνων μας!

Δεν ξέρουμε πως αξιολογούν τις παραπάνω ενέργειες στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για τους Έλληνες της Θράκης είναι μία προσβολή που δεν μπορεί να περνά ατιμώρητη.

Η ΝΙΚΗ απαιτεί από την Κυβέρνηση, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κομοτηνή (που στήριζε μέχρι και φέτος την εκδήλωση) να σταματήσουν να ανέχονται τις προξενικές προκλήσεις».


Δείτε τι αναφέρει το «Εμβατήριο της Σμύρνης»:
Ανθίζουν τα λουλούδια στα βουνά της Σμύρνης
Ο χρυσός ήλιος ρίχνει τις πλεξούδες του
Σαν τον αέρα φεύγουν οι ηττημένοι εχθροί
Μπράβο Μουσταφά Κεμάλ Πασά, μπράβο
Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομα σου

Στα βουνά της Σμύρνης έμεινα
Έγραψα στο βιβλίο αυτούς που θυσιάστηκαν
Αγκάλιασα τα ορφανά παιδάκια
Καημένη μάνα αυτή ήταν η μοίρα μου
Το αίμα μου να θυσιαστεί για την ωραία πατρίδα

Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομα σου

Γιός Τούρκου είμαι θέλω να πεθάνω
Και από αγκάθια να είναι το χώμα δεν μασάω
Να ντραπούν από τον Θεό όσοι λιποψύχησαν
Μπράβο Μουσταφά Κεμάλ Πασά μπράβο
Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομα σου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση