ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο Λεωνίδου στέλνει στην Επ. Δεοντολογίας την Ειρήνη

Τι ζητά ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ

Στέλιος Ξιουρής

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ζητά παραπομπή της βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, λόγω της επίθεσης της στην Επιτροπή Θεσμών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, με τα λεγόμενά του αίρει την νομική ιδιότητα του και αυτά που λέει είναι βλακεία.

Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως:

Ο Φορέας κοινωνικής στήριξης βοηθά φοιτητές που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Όμως να μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι  θα έπρεπε να υπάρχει μια δομημένη στήριξη από το κράτος αυτήν την ίδια στήριξη που προσφέρει ο φορέας  . Περαιτέρω όταν αυτή η στήριξη σε φοιτητές δίνεται από ένα φορέα που βρίσκεται πολύ κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων, υπενθυμίζω ότι προεδρεύει η Πρώτη Κυρία επιβάλλεται να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Υπενθυμίζω ότι στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής σε σχέση με το ίδιο θέμα, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας είχε κάνει αναφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες που δόθηκαν στο παρελθόν στο φορέα και στη συνέχεια υπήρξαν πολιτογραφήσεις των προσώπων που έκαναν τις εισφορές.

Ακούστηκε στην επιτροπή από συνάδελφο ως επιχείρημα στην επιτροπή για να μην προωθηθεί η πρόταση νόμου  ότι βουλή έχει πρόσβαση σε όλες πληροφορίες μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ουδέν αναληθέστερον, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια τάση από πλευράς εκτελεστικής εξουσία μη κατάθεσης των στοιχείων που ζητούνται από το κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ελέγχου όταν από τον τεως Υπουργό Εσωτερικών ζητήθηκαν πληροφορίες σε σχέση με τα Χρυσά Διαβατήρια μας κατέθεσε γνωμάτευση του Εισαγγελέα με την οποία ούτε οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται ενώπιον επιτροπών , ούτε να καταθέτουν στοιχεία με τον τρόπο που αποτελούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή πρακτική.

Μετά από αυτό, μια διακομματική ομάδα οκτώ βουλευτών καταθέσαμε πρόταση νόμου για να καταστήσουμε υποχρεωτική την κατάθεση στοιχείων και την εμφάνιση των υπουργών στο κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και εξεπλάγην σήμερα  όταν βουλευτές οι οποίοι ήταν παρόντες και στην Επιτροπή Νομικών, οι οποίοι συντάχθηκαν με την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η βουλή έχει πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία. Να προσθέσω ότι ο Εισαγγελέας είπε ότι η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική, αυτή είναι η άποψη του και θα κριθεί στο δικαστήριο. Η Βουλή έχει ζητήσει γνωματεύσεις επι του θέματος που λεν κάτι άλλο. Η πρόταση νόμου επιβάλλεται να προχωρήσει για να ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα.

Πρέπει κάποια στιγμή ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, γιατί είναι πάρα πολύ κουραστικό για τόσα χρόνια επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα και κανείς να μην ακούει. Η κοινωνια εξελίσσεται και η σύγχρονη εποχή απαιτεί λογοδοσία και διαφάνεια.

Όταν εννιά  βουλευτές καταθέσαμε πρόταση νόμου για αναθεώρηση του συντάγματος για τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα όπως έγινε και στη Μάλτα σε σύμβουλο του κράτους και σε κατήγορο, λίγες μέρες μετά συνάδελφος βουλευτής σε τηλεοπτική εκπομπή, στο ΡΙΚ που συζητείτο το θέμα και συμμετείχα  με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, ο οποίος συνυπέγραψε την πρόταση, βγήκε να μας πει ότι :«Με νόμο δεν αλλάζει το σύνταγμα ;».

Γι’ αυτό και υπενθυμίζω σε όλους ότι η οικονομική αυτονόμηση της βουλής που απαιτούσε αναθεώρηση του συντάγματος, έγινε μετά από πρόταση του Δημήτρη Συλλούρη, η οποία ψηφίστηκε σε νόμο , την οποία συνυπέγραψαν τα κόμματα και κατατέθηκε στο κοινοβούλιο. Πρόταση νόμου αναθεώρησης του συντάγματος.

Κάποια στιγμή, καταντά κουραστικό να ακούμε όλα αυτά, που αντί να εξυπηρετούν το δημόσιο  συμφέρον, αντί να εξυπηρετούν το δημόσιο και τον πολίτη, εξυπηρετούν συγκεκριμένα κέντρα και θεσμούς που επιθυμούν να διατηρήσουν τις απόλυτες εξουσίες τους και τολμώ να το πω.

Τώρα, όσον αφορά τον Φορέα Κοινωνικής στήριξης επιβάλλεται η διαφάνεια , αλλάξαμε μάλιστα το ποσό το οποίο θα πρέπει να δηλώνεται από 500 ευρώ σε 5000 χιλιάδες, με ψηφοφορία που έγινε στην επιτροπή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είτε είναι ξένοι, είτε είναι Κύπριοι, είτε είναι άτομα, είτε είναι εταιρείες, να γνωρίζουμε από που προέρχονται τα χρήματα .

Γιατί δεν θα είμαστε σε θέση στη συνέχεια να ελέγξουμε αν γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή, από την στιγμή που δεν έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία. Τα όσα κατατέθηκαν μέχρι σήμερα στο κοινοβούλιο, δεν έδιναν πλήρη εικόνα  γιατί δεν καταγραφόταν ολόκληρο το όνομα της εταιρείας, ή το όνομα αυτού που έκανε την εισφορά.

Όπως είπα, ο Γενικός Ελεγκτής στην τελευταία μας συνεδρίαση μας έδωσε παραδείγματα, όπου ένας επιχειρηματίας Σαουδάραβας έδωσε 500 χιλιάδες στο φορέα και στη συνέχεια υπήρξε βροχή πολιτογραφήσεων.      

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση