Kathimerini.com.cy
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κίμπρις Ποστασί», στην περιοχή του Βαρωσιού, «η οποία αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης» και μετατράπηκε σε αστική περιοχή, υπάρχουν ιδιωτικά ακίνητα που ανήκουν σε 36 Ελληνοκύπριους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας». Πρόκειται για την περιοχή του Αγίου Νικόλα και καλύπτει τα περίχωρα της μεγάλης εκκλησίας στην είσοδο του Βαρωσιού.
Την είδηση της τροποποίησης ενός μικρού τμήματος του Βαρωσιού έδωσε στην δημοσιότητα ο ηγέτης των τ/κ, Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Τατάρ επεσήμανε ότι «η επιστροφή της περιουσίας στους κατόχους θα είναι δυνατή μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας και θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το νόμο». Πρόκειται για μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% του Βαρωσίου και σύμφωνα με το τ/κ δημοσίευμα και τις τελευταίες δηλώσεις στην τ/κ πλευρά από σήμερα «αφαιρείται από το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις «Κίμπρις Ποστασί», η απόφαση σχετικά με την «αποστρατικοποίηση» της περιοχής ελήφθη στο «Συμβούλιο Υπουργών» στις 16 Ιουλίου, αλλά κρατήθηκε μυστική για 4 ημέρες για να ανακοινωθεί στο πλαίσιο των «εορτασμών» της 20ης Ιουλίου.
Η περιοχή του Αγίου Νικόλα προστίθεται στην λίστα των ήδη «ανοιχτών» περιοχών του Βαρωσιού, η οποία συμπεριλαμβάνει την Οδό Δημοκρατίας, το Τέμενος Μπιλάλ Αγά και την Οδό Κένεντυ.
Η «Κίμπρις Ποστασί» αναφέρει ακόμη ότι μετά την λήψη της νέας απόφασης ακολουθεί η αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων από τα περίχωρα του Αγίου Νικόλα του Βαρωσιού. Σύμφωνα με το τ/κ δημοσίευμα τα ιδιωτικά ακίνητα στην περιοχή, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από «στρατιωτικό καθεστώς», θα επιστραφούν σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έχουν υποβάλει ήδη αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας».
Το τ/κ δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την υπενθύμιση ότι στο Βαρώσι οι ε/κ ιδιοκτήτες περιουσιών έχουν τρεις επιλογές, την επιστροφή, την αποζημίωση ή την ανταλλαγή περιουσιών.
Του Νίκου Στέλγια