ΚΥΠΕ
Δεν χρειάζεται η πατρίδα μας πειράματα, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της εκδήλωσης για την επέτειο 46 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε για ακόμα μία φορά σε συστράτευση για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητώντας από τους ψηφοφόρους, ως επίτιμος πρόεδρος της παράταξης, να πράξουν το «ιστορικό χρέος», όπως είπε.
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, δίνοντας έμφαση στους 100 Άξονες Πολιτικής της παράταξης και διαμηνύοντας «τη θέλησή μας να την κρατήσουμε ενωμένη και ακόμα πιο δυνατή, συνδέοντάς τη με τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Το παρόν, πέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσαν βουλευτές, υπουργοί και στελέχη του ΔΗΣΥ, καθώς και μέλη και φίλοι του κόμματος.
Ακολουθώντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο βήμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που οδήγησαν τον Γλαύκο Κληρίδη τον Ιούλη του 1976 να ιδρύσει την παράταξη, προσθέτοντας ότι «από τα 46 χρόνια ζωής της, τα 20 κυβέρνησε και απέδωσε έργο», ενώ σημείωσε ότι «ενδεχόμενα να κυβερνούσε πολύ περισσότερα χρόνια, αν δεν υπήρχε το σαράκι της διχόνοιας, αν δεν καλλιεργούσαν κάποιοι υπέρμετρες φιλοδοξίες σε κάποιους άλλους, ενθαρρύνοντάς τους ότι έφτασε τάχα η ώρα να κυβερνήσουν».
Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι «είναι δικαίωμα του καθενός να έχει φιλοδοξίες και να επιδιώκει να δει πόσο πολιτικά ελίσσεται, όμως είναι υποχρέωση οποιουδήποτε από εμάς, από την ώρα που ανήκει σε μία παράταξη, όχι να λέγεται ότι ανήκει, αλλά να την τιμά».
Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι χρειάζεται η παράταξη να εμπνέει «αίσθημα ασφάλειας, αίσθημα σταθερότητας, το αίσθημα ότι αυτοί που κυβερνούν γνωρίζουν» και κάλεσε τον κόσμο να συστρατευθεί, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
«Αν καταγράψαμε επιτυχίες, τις καταγράψαμε γιατί η παράταξή μας ήταν ισχυρή στο κοινοβούλιο και είχε ένα ισχυρό ηγέτη που καθοδηγούσε, που δημιουργούσε τις προοπτικές συνεργασίας», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη διαπίστωση ότι η πορεία που χάραξε η κυβέρνησή του, θα έχει συνέχεια, όπως είπε, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Α. Νεοφύτου, όσον αφορά τους άξονες πολιτικής.
«Αυτή η συνέχεια εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Δεν χρειάζεται η πατρίδα μας πειράματα. Όποτε εν ονόματι της αλλαγής έγιναν πειράματα, είχαμε το φαινόμενο του 2012 προ το ’13, είχαμε το φαινόμενο του κινδύνου της χρεωκοπίας της χώρας», πρόσθεσε ο Ν. Αναστασιάδης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ιστορικό χρέος», καλώντας νέους και παλαιότερους να μην προδώσουν την παράταξή και την πατρίδα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Άλλωστε, όπως σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην ομιλία του, ο ιδρυτής της παράταξης, Γλαύκος Κληρίδης, «θα έλεγε ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το παρελθόν μας είναι να μιλήσουμε για το μέλλον» προσθέτοντας ότι «όσα θα πράξουμε από εδώ και πέρα, να είναι ακόμη μεγαλύτερα, ακόμη πιο σημαντικά».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε «ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πικραθεί από κάποια λάθη μας, έχουν πληγωθεί και απογοητευτεί από κάποιες συμπεριφορές, έχουν κουραστεί από αντιπαραθέσεις», κάλεσε όμως σε πίστη στην πορεία του κόμματος, αφού, όπως είπε, «το νέο, το διαφορετικό, η αλλαγή, αν δεν συνοδεύονται από πράξεις, από εμπειρία, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, είναι απλώς ωραία λόγια και κενά συνθήματα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτεταμένα στους 100 άξονες πολιτικής σε 8 πυλώνες, που παρουσιάζει ο ΔΗΣΥ για την επόμενη μέρα, που θα αποτελέσουν, όπως εξήγησε, τη βάση του αναλυτικού προγράμματος διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ο πρώτος πυλώνας, είπε, αφορά σε μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη, που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή, επιδιώκει την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία και εκμεταλλεύεται τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ ζητά «την εμπλοκή των ευρωπαϊκών, ευρωατλαντικών θεσμών και του ΝΑΤΟ, να μπουν στην εξίσωση της αποτελεσματικής ασφάλειας της χώρας μας, με τρόπο που θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού», σημειώνοντας «ότι οι υδρογονάνθρακες και η ασφάλεια μπορούν να ξεκλειδώσουν το Κυπριακό».
Αναφερόμενος στον δεύτερο πυλώνα, έκανε λόγο για «μια χώρα ελκυστική για επενδύσεις, με οικονομία γερά θεμελιωμένη και ανταγωνιστική». Ο τρίτος πυλώνας, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου στοχεύσει σε «μια Κύπρο σύγχρονη και ψηφιακή, που οι δομές της ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής». Ο τέταρτος πυλώνας, σημείωσε, στοχεύει να καταστεί η Κύπρος σε «διεθνές πρότυπο πράσινης μετάβασης», ενώ ο πέμπτος πυλώνας αφορά στην υψηλή ποιότητα ζωής, με έμφαση στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο έκτος πυλώνας αφορά στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, ενώ ο έβδομος στην αντιμετώπιση εκπαιδευτικών, επαγγελματικών και κοινωνικών προκλήσεων. Τέλος, αναφέρθηκε στον όγδοο πυλώνα, για τη διαφάνεια τη λογοδοσία και το κράτος δικαίου.
Συνεχίζοντας στην παρουσίαση των προτάσεων του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι προτείνεται Συνταγματική αναθεώρηση, «με τον απόλυτο σεβασμό στην ισορροπία που επιβάλλει η δικοινοτικότητα του συντάγματος», όπως εξήγησε.
Αναφέρθηκε, ακόμα, σε προτάσεις για «ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη οικογενειακή πολιτική» και στεγαστική πολιτική, για τις αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο ΓεΣΥ, όπως είπε, καθώς και για μέτρα κοινωνικής και επιδοματικής πολιτικής. Έκανε, δε, λόγο για ενίσχυση της απασχόλησης «μέσα από την δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, εξηγώντας ότι «η Κύπρος οφείλει να παράσχει ασφαλές καταφύγιο σε κάθε πραγματικό πρόσφυγα και να του εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, από την άλλη όμως, είναι εξίσου πραγματικότητα ότι η χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της φιλοξενίας άτυπων οικονομικών μεταναστών».
«Σε αυτούς άξονες, τους επόμενους μήνες θα κτίσουμε το πλήρες και αναλυτικό μας πρόγραμμα, παράλληλα, θα προβάλλουμε συντονισμένα επιμέρους μέτρα και πολιτικές, κοστολογημένα και με κάθε λεπτομέρεια», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, ενώ υπενθύμισε τις προτάσεις που δημοσιοποίησε «για τη διατήρηση της ανάπτυξης και την ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων απέναντι στο κύμα της ακρίβειας».