ΚΥΠΕ
Την επιθυμία όπως η Μαρία Άνχελα Ολγκίν συνεχίσει την προσπάθειά της, παρά τις δυσκολίες, διαφορετικές προσεγγίσεις και τις προκλήσεις εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πρόσθεσε πως η προσπάθειά της μπορεί, αν υπάρξει κατάλληλη πολιτική βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κ. Ολγκίν πιθανό να καταθέσει προτάσεις που εκφεύγουν από το πλαίσιο λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλοι, ο ΓΓ των ΗΕ, η κ. Ολγκίν, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) δεσμεύονται από τα ίδια τα ψηφίσματα των ΗΕ».
Από και πέρα, στη βάση ενημέρωσης που έχουμε από την κ. Ολγκίν, θα υποβάλει την έκθεση της στον ΓΓ των ΗΕ το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου, ο ΓΓ θα μελετήσει την έκθεση και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Άρα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Και, επαναλαμβάνω, το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο, είναι καθορισμένο από το ΣΑ των ΗΕ και δεν υπάρχει κάτι να διαπραγματευτούμε εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου».
Ερωτηθείς αν για τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο τίθεται ζήτημα τάξης μετά τις χθεσινές δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι. Μπορούμε να διαφωνούμε, να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας. Είχαμε μια πολύ πολιτισμένη συζήτηση. Διαφωνήσαμε σε κάποια θέματα. Εγώ άνοιξα το θέμα – θέλω να είμαι δίκαιος – και το άνοιξα λόγω των δηλώσεων που άκουσα από τον Εκπρόσωπο Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ σε σχέση με το Μεταναστευτικό».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο είχε ενημέρωση για τη συνάντηση της κ. Ολγκίν με τον κ. Τατάρ στο Λονδίνο και επίσης, να σχολιάσει τις δηλώσεις Τατάρ και του Προέδρου του ΣΑ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι δύο διαφορετικά θέματα.
Είχα μια πρώτη ενημέρωση για τα διαμειφθέντα, δεν υπάρχει κάτι το οποίο ξεχωρίζει από τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από τον κ. Τατάρ.
Για το δεύτερο, δεν γνωρίζω τον λόγο για τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο του ΣΑ, ήταν η πρώτη μέρα ανάληψης της Προεδρίας του ΣΑ από τη Ρωσία, εξ ου και έγινε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Ρώσο Μόνιμο Αντιπρόσωπο, γιατί η ενημέρωση του ΣΑ δεν έχει γίνει ακόμη.
Άρα, να αναμένουμε την ενημέρωση, άτυπη ενημέρωση. Εμείς θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται ενημέρωση του ΣΑ, αφού είναι αυτό που καθορίζει και το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού».
Ερωτηθείς για το μέλλον της κ. Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον ΓΓ. Η δική μας επιθυμία φυσικά και είναι να συνεχίσει την προσπάθεια της, παρά τις δυσκολίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, τις προκλήσεις. Είναι δουλειά και εμείς θεωρούμε ότι αυτή η δουλειά μπορεί, αν υπάρξει κατάλληλη πολιτική βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών».
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κ. Ολγκίν θα παραδώσει την έκθεση της στις 10 Ιουλίου.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ με τις οποίες ζήτησε απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι οι γνωστές θέσεις του κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Επεσήμανε ακόμη ότι «το απευθείας εμπόριο, οι απευθείας πτήσεις και οι απευθείας επαφές είναι το ίδιο με την κυριαρχική ισότητα, το ίδιο με τα δύο κράτη. Είναι η ίδια προσέγγιση με διαφορετικά ονόματα».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ με τις οποίες κατηγορεί την ε/κ πλευρά ότι εργαλειοποιεί το θέμα του σφετερισμού περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πολιτικοποιούμε σε καμία απολύτως περίπτωση το θέμα. Όταν υπάρχει παραβίαση νομοθεσίας, παραβίαση ενός εκ των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην περιουσία, σίγουρα θα κινηθούμε, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».