ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: «Οι παραλληλισμοί Κύπρου - Ουκρανίας είναι συγκλονιστικοί»

«Θα απαιτηθεί μια ανανεωμένη αρχιτεκτονική για την προστασία της ασφάλειας της Ευρώπης»

ΚΥΠΕ

Ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στην καταδίκη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για να αναγκαστεί η Μόσχα να αλλάξει τη συμπεριφορά της, αλλά και να αναλάβουμε έναν πιο ενεργό ρόλο ώστε να επικρατήσουν τα διπλωματικά μέσα με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας για τον τερματισμό της τραγικής απώλειας αθώων ζωών, περιλαμβανομένων και παιδιών, τόνισε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε πρόποση στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Αλαρ Κάρις στο Ταλίν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι ενώ όλοι ελπίζουμε σε ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει και θα συνεχίσει να έχει βαθιές συνέπειες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, σίγουρα θα απαιτηθεί μια ανανεωμένη αρχιτεκτονική για την προστασία της ασφάλειας της Ευρώπης και την υπεράσπιση των αξιών της, τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στη διμερή συνεργασία με το Ταλίν, είπε ότι αυτή βασίζεται σε αξίες και αρχές, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Η διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου γίνεται ακόμη πιο επιτακτική υπό το φως της αδικαιολόγητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι παραλληλισμοί μεταξύ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 - και της συνεχιζόμενης κατοχής της - είναι συγκλονιστικοί», είπε.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Κύπριοι, όντας θύματα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και των τραγικών συνεπειών της, συμμερίζονται πλήρως την ανάγκη για επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και υποστήριξης στον ουκρανικό λαό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε για άλλη μια φορά ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει τις επίμονες προσπάθειές της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ειρηνική διευθέτηση, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για διέξοδο από το τρέχον αδιέξοδο.

Εξέφρασε την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για την ισχυρή υποστήριξη της Εσθονίας στην επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο ως ένα σύγχρονο και πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις και παρεμβάσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρόποσής του, ο Πρόεδρος είπε ότι οι διμερείς σχέσεις με την Εσθονία ήταν παραδοσιακά άριστες και αναπτύχθηκαν με βάση τις κοινές αξίες και πεποιθήσεις για ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Σημείωσε επίσης ότι στόχος και επιθυμία της κυβέρνησής του είναι να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών δεσμών σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και η έρευνα και ανάπτυξη, και να διερευνήσει νέα πεδία συνεργασίας μέσω της σύναψης νέων συμφωνιών.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο νέο Μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών το οποίο, είπε, στοχεύει να καταστήσει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία των δύο χωρών σε ψηφιακά θέματα, πιο ολοκληρωμένη και παραγωγική.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση