Kathimerini.com.cy
Του Απόστολου Τομαρά
Μετά από 10 χρόνια προσπαθειών σε κομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο νόμος του κράτους κατέστη η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια εξέλιξη για την οποία απαιτήθηκε κλίμα συναίνεσης όλων των κομμάτων τα οποία επέδειξαν υπευθυνότητα προκειμένου να ξεπεραστούν ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία ζητήματα-αγκάθια τα οποία είχαν δημιουργήσει γκρίζα σύννεφα το τελευταίο διάστημα. Το στίγμα της σημερινής Ολομέλειας έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Άριστος Δαμιανού ανοίγοντας τη συζήτηση για τα τρία κυβερνητικά νομοσχέδια. «Η σημερινή είναι μια καλή μέρα για το κοινοβούλιο και για την τοπική αυτοδιοίκηση». Εκ του αποτελέσματος τα θέματα αγκάθια, όπως ο τελικός αριθμός των νέων δήμων και τα τοπικά δημοψηφίσματα, ξεπεράστηκαν με τις ψήφους του ΔΗΚΟ. Ειδικά στο θέμα των δημοψηφισμάτων το ΔΗΚΟ άλλαξε την αρχική του θέση όπως αυτή είχε εκφραστεί στην Επιτροπή Εσωτερικών τον Μάρτιο του 2021. Τη στάση του ΔΗΚΟ δημοσιοποίησε ο βουλευτής του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου στην τοποθέτησή του επί των τριών νομοσχεδίων. Κάνοντας γνωστό ότι το κόμμα του αποσύρει την τροπολογία για τα δημοψηφίσματα κάνοντας επίκληση νομικών ζητημάτων, ο κ. Λεωνίδου κάκισε τη στάση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιήσει δημοψηφίσματα προτού η Βουλή αποφασίσει για τη μεταρρύθμιση.
Ο νέος χάρτης
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
-Λευκωσία -Έγκωμη - Αγιος Δομέτιος – Αγλατζιά
-Στρόβολος
-Λατσιά Γερί
-Τσέρι - Λακατάμια - Ανθούπολη
-Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου
ΛΕΜΕΣΟΣ
-Λεμεσός – Μέσα Γειτονιά- Τσερκέζοι
-Δυτικής Λεμεσού -Υψωνας – Ακρωτήρι – Ασώματο – Επισκοπή- Ερήμη- Καντού – Κολόσσι – Σωτήρα Λεμεσού – Τραχώνι.
-Πολεμίδια –Πάνω και Κάτω Πολεμίδια
-Ανατολική Λεμεσός – Άγιος Αθανάσιος – Γερμασόγια – Αγιο Τύχωνα – Ακρούντα – Μαθικολώνη – Μουταγιάκα – Φοινικάρια – Αρμενοχώρι
ΛΑΡΝΑΚΑ
-Λάρνακα – Λιβάδια – Ορόκλινη
-Αραδίππου – Τρούλλους Κελιά
-Δρομολαξιά – Μενεού – Κίτι – Τερσεφάνου – Περβόλια
-Αθηένου – Αβδελερό
-Λευκάρων – Βάβλα – Δελίκηπος – Κάτω Λεύκαρα – Κόρνος – Λάγια – Σκαρίνου
ΠΑΦΟΣ
-Πάφος
-Ανατολική Πάφος – Γεροσκήπου – Αγία Μαρινούδα – Αχέλεια – Κονιά – Τίμη
-Δυτική Πάφος – Πέγεια – Ακουρσός – Ινια – Κάθηκας – Πάνω και Κάτω Αρόδες – Κισσόνεργας
-Πόλης Χρυσοχούς μαζί με τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας – Ανδρολίκου – Αργάκας – Γιαλιά – Δρούσια – Κρήτου Τέρα – Μακούντα – Νέα Χωριό– Νέα Δήματα – Πελαθούσα – Πωμός - Χρυσοχού και Τέρα.
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
-Παραλίμνι - Δερύνεια - Φρέναρος – Αχερίτου
-Αγία Νάπα - Σωτήρα - Λιοπέτρι - Αυγόρου - Αχνας
Η στάση των κομμάτων
Την πρόνοια για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων υποστήριξαν το ΑΚΕΛ η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι. Κατά τάχθηκαν οι Δημοκρατικός Συναγερμός το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΔΗΠΑ. Το ΔΗΚΟ που καθόρισε την έκβαση του αποτελέσματος στο συγκεκριμένο ζήτημα φάνηκε να συμμερίσθηκε τις ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί για δημιουργία προβλημάτων που θα έθεταν σε κίνδυνο το γενικότερο οικοδόμημα της μεταρρύθμισης. Για τον αριθμό των νέων δήμων ο βουλευτής του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε πως δεν αποτελεί μείζον θέμα για το κόμμα του. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας δεν τάχθηκε κατά πλην όμως διευκρίνισε πως τα δημοψηφίσματα θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί της ψήφισης των νομοσχεδίων από την Βουλή ενώ επικαλέστηκε και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα η οποία εντόπιζε ζητήματα συνταγματικότητας. Για το ΑΚΕΛ που πρωτοστάτησε στο θέμα των δημοψηφισμάτων ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως το κόμμα του δεν δέχεται τις απόψεις περί συνταγματικών ζητημάτων α λέγοντας πως ο ίδιος έχει τέσσερις γνωματεύσεις διαφορετικού περιεχομένου. Για τα νέα συμπλέγματα ο κ. Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ προκρίνει την δημιουργία ενός νέου στην περιοχή Λευκωσίας με την ονομασία δήμος Αθαλάσσας και βασικό κορμό των δήμο Αγλαντζιάς ο οποίος με βάση την κυβερνητική πρόταση συνενώνεται με τον νέο δήμο Λευκωσίας. Υποστήριξε τη συνένωση του δήμου Αραδίππου με τη Λάρνακα ενώ ζήτησε τη διατήρηση του δήμου Δερύνειας απορρίπτοντας τους λόγους βιωσιμότητας που επικαλείται το Υπουργείο Εσωτερικών.