ΚΥΠΕ
Έξι μέτρα με στρατηγικό στόχο τον μετασχηματισμό της αμυντικής βιομηχανίας της Κύπρου ώστε να καταστεί ικανή να συμβάλει σημαντικά στο συλλογικό πλαίσιο ασφάλειας της Ευρώπης, εξήγγειλε σήμερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παρέστη και χαιρέτισε τις εργασίες του δεύτερου Διεθνούς Συνεδρίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια (“Battlefield Redefined 2024”).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο αποτελεί μια πλατφόρμα για τον σημαντικό ρόλο της βιομηχανίας άμυνας στη διαμόρφωση της μελλοντικής ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης.
Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι πόλεμοι και οι διενέξεις στην Ουκρανία και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «μάς υπενθυμίζουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη και πόσο σημαντικές είναι οι αμυντικές δυνατότητες ενός κράτους», προσθέτοντας ότι η Κύπρος, ιδιαίτερα λόγω της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο της βιομηχανίας άμυνας στη διασφάλιση της σταθερότητας και στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.
«Είναι για αυτό τον λόγο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας και αβεβαιότητας, που η επένδυση στον τομέα αυτό δεν είναι απλώς καθήκον, αλλά στρατηγικά απαραίτητη», είπε.
Ο στρατηγικός στόχος
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε προς αυτή την κατεύθυνση έξι μέτρα για την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Κύπρου λέγοντας ότι τα μέτρα έχουν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο να μετατρέψουν τη βιομηχανία άμυνας της Κύπρου, έτσι ώστε να καταστεί η Κύπρος κέντρο εξελιγμένης τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας και να την καταστήσει ικανή να συμβάλει σημαντικά στο συλλογικό πλαίσιο ασφάλειας της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο τομέας να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και να προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη και σε άλλους τομείς.
Το πρώτο μέτρο, όπως ανέφερε, είναι η προετοιμασία της νομοθεσίας για τη θεσμοθέτηση της αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με στόχο την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους που έγιναν μετά το πέρας της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει μια τεράστια προοπτική για τη χώρα μας, μια προοπτική που αγγίζει όλους τους τομείς, όχι μόνο τις αμυντικές ικανότητες της χώρας μας, αλλά και την οικονομία της χώρας μας».
Το δεύτερο μέτρο όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι η θεσμοθέτηση της βιομηχανικής συνεργασίας αμυντικών προγραμμάτων, ανακοινώνοντας ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Άμυνας ζήτησε επίσημα από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας την εμπλοκή της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας σε μελλοντικά συμβόλαια για εξοπλισμούς, με γαλλικές εταιρείες. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε ότι «σε πρόσφατη συμφωνία που έχουμε έρθει με τη γαλλική Κυβέρνηση για την αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού για την Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε βάλει ρήτρα που αφορά και τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών. Και αυτό θα γίνεται για όλους τους εξοπλισμούς στους οποίους θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Το τρίτο μέτρο, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφορά στη σύσταση Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας που θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό Σώμα στην Προεδρία.
16 κυπριακές εταιρείες
Πρόσθεσε ότι το τέταρτο μέτρο αφορά στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Κατασκευαστών Αμυντικής Βιομηχανίας σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «16 κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κυπριακές εταιρείες πωλούν προϊόντα σε ξένα Υπουργεία Άμυνας, σε κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν φέρει σημαντικά ποσά στη χώρα μας, απασχολούν ένα σημαντικό αριθμό Κύπριων επιστημόνων με υψηλά αμειβόμενες θέσεις».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το πέμπτο μέτρο αφορά στην αύξηση της χρηματοδότησης που διατίθεται για την Αμυντική Έρευνα και Ανάπτυξη και για την περαιτέρω προώθηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.
Τέλος, το έκτο μέτρο, είπε ότι αφορά σε χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για Εθνικά Περίπτερα σε μεγάλες διεθνείς αμυντικές εκθέσεις ετησίως, με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «θα βοηθήσουμε στην εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιχορηγήσει τη συμμετοχή τους σε όλες τις ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς εκθέσεις που γίνονται για θέματα αμυντικού εξοπλισμού και μια σειρά άλλων δράσεων».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυπριακή βιομηχανία άμυνας έχει επιδείξει εξαιρετική ανάπτυξη και αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας της εθνικής μας στρατηγικής».
Ανέφερε εξάλλου ότι 16 κυπριακές εταιρείες, με τη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας, έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους σε 37 διαφορετικά συμβόλαια στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Άμυνας της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Συμβόλαια, είπε, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 435 εκ. ευρώ.
Μετατροπή της Κύπρου
Πρόσθεσε ότι το όραμα του είναι η μετατροπή της Κύπρου από καταναλωτή αμυντικών προϊόντων σε παραγωγό, που θα συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω της καινοτομίας και την παραγωγής υψηλής ποιότητας αμυντικών συστημάτων. Σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει μια τεράστια προοπτική για την κυπριακή οικονομία μέσω της αμυντικής βιομηχανίας, λέγοντας ότι «βλέπουμε αυτή τη βιομηχανία, την κυπριακή, να το πετυχαίνει φέρνοντας νέους στην Κύπρο να εργαστούν, συμπατριώτες μας, σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις».
Παράλληλα, χαιρετισμούς απεύθυναν στην εκδήλωση η Διευθύντρια της Cyprus Defence Multimedia Services Ltd, Παρασκευή Πολυδώρου, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Κουνούδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Σταύρος Σταύρου. Μετά το πέρας των χαιρετισμών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο χώρο της Έκθεσης όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Η κ. Πολυδώρου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο και τους φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίησή του σημειώνοντας ότι «αλλάζουμε για να προωθήσουμε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος άμυνας και ασφάλειας στην Κύπρο».Ο κ. Κουνούδης ανέφερε από πλευράς του ότι το συνέδριο συγκεντρώνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ηγέτες της βιομηχανίας, τους τελικούς χρήστες και τους καινοτόμους στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας για να παρουσιάσουν τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο κ. Σταύρου είπε ότι το συνέδριο τοποθετεί την Κύπρο στον χάρτη του κρίσιμου διαλόγου και της καινοτομίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι «60 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ένα τέτοιο ενδιαφέρον για την αμυντική μας βιομηχανία». Πρόσθεσε ότι «μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου η καινοτομία όχι μόνο θα ενισχύει την ασφάλειά μας, αλλά και θα δημιουργεί νέες οικονομικές ευκαιρίες, προς όφελος τόσο της Κύπρου όσο και της Ευρώπης στο σύνολό της».
Το εν λόγω συνέδριο διεξάγεται από τις 12 έως τις 13 Δεκεμβρίου και αποτελεί το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας το οποίο διοργανώνεται από την Cyprus Defence Multimedia Services, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ) και τις Επιχειρήσεις της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας και του ΚΕΒΕ.