ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στηρίζει Χριστοδουλίδη η ΕΔΕΚ

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει επιλογή που να μην έχει μειονεκτήματα»

ΚΥΠΕ

Την ομόφωνη πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, εισηγήθηκε στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε επίσης όπως το συνέδριο εξουσιοδοτήσει την ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τον κ. Χριστοδουλίδη, ώστε να ολοκληρωθούν στη βάση της αμοιβαιότητας, του αλληλοσεβασμού και της εποικοδομητικής συνέργειας, οι συγκλίσεις σε πολιτικές θέσεις και η κατοχύρωση της θεσμικής πτυχής της συνεργασίας.

«Οι παραπάνω προϋποθέσεις αποτελούν βασικούς πυλώνες για τη διαμόρφωση αξιόπιστης και αμοιβαία αποδεκτής συνεργασίας, η οποία να αποβεί προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος ενώπιον των συνέδρων.

Αιτιολογώντας την απόφαση του ΠΓ του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει επιλογή που να μην έχει μειονεκτήματα. Γι΄ αυτό πρέπει να καταγραφούν οι επιλογές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς και στη βάση ψυχρής και ορθολογικής αξιολόγησης να ληφθεί η τελική απόφαση».

«Με την ολοκλήρωση του προεκλογικού σκηνικού στη βάση των σημερινών δεδομένων, των υποψηφιοτήτων, των συνεργασιών που έχουν ανακοινωθεί, η καλύτερη επιλογή είναι η στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη», είπε.

Όπως είπε, μπορεί η απόφαση αυτή να πετύχει, μπορεί και να αποτύχει. «Όμως η συνείδησή μας πρέπει να είναι καθαρή, η αποτυχία μας δεν θα είναι αποτέλεσμα καιροσκοπισμού, αλλά πιθανόν παραγόντων που δεν ελέγχονται, οι οποίοι μπορεί να καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είναι λογικό ότι υπάρχουν μέλη και φίλοι οι οποίοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη και διαφορετική επιλογή. «Είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα», είπε και συνέχισε: «Όμως, εάν πραγματικά αγαπούμε την ΕΔΕΚ, την πατρίδα και το λαό μας στο πλαίσιο της δημοκρατίας, πρέπει διαφωνούντες και μη να στηρίξουμε αποφασιστικά την απόφαση, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε τον στόχο που δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση, τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, την προάσπιση της πατρίδας μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, και τη στήριξη των συμπατριωτών μας, που υφίστανται τις αβάστακτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

«Η συμμετοχή στην Κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υποχρέωση προς την πατρίδα και το λαό μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και συμπλήρωσε: «Αποδείξαμε ότι οι θέσεις-μας είναι ρεαλιστικές, αξιόπιστες και εάν κάποιες από αυτές υιοθετούντο, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, η κατάσταση για την πατρίδα μας θα ήταν πολύ καλύτερη τόσο πολιτικά, όσο οικονομικά και κοινωνικά».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται πραγματική αλλαγή, αλλαγή νοοτροπίας, αναβάθμιση των θεσμών και η διακυβέρνηση να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. «Όπως απόδειξε το πρόσφατο παρελθόν, η εναλλαγή προσώπων στην εξουσία δεν οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή, αλλά σε ανακύκλωση και επανάληψη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το εθνικό μας πρόβλημα «από διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης μετατράπηκε αρχικά σε δικοινοτικό και στη συνέχεια σε θέμα ΜΟΕ, με αποτέλεσμα η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να κεφαλαιοποιήσουν σημαντικά πολιτικά οφέλη».

Χαρακτήρισε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα ως «μια τουρκικής προέλευσης λύση, ένα μοντέλο ρατσιστικό, αντιδημοκρατικό, μη βιώσιμο. Στην ουσία δεν είναι Ομοσπονδία, αλλά στην καλύτερη περίπτωση Συνομοσπονδία. Στην πραγματικότητα είναι Ένωση Κρατών, γι΄αυτό και η Τουρκία σήμερα διεκδικεί και την κυριαρχική ισότητα».

Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η πενταετία 1988 – 1993, δεν ήταν απλά η αρχή διολίσθησης του Κυπριακού, αλλά «ήταν και η πενταετία αλλαγής της βάσης της κυπριακής οικονομίας».

Μίλησε για το σκάδαλο του ΧΑΚ, τα «αλλεπάλληλα σκάνδαλα» στο Συνεργατισμό, τα σκάνδαλα της Focus, της Λαϊκής Τράπεζας και του Βγενόπουλου, την οικονομική κρίση του 2012 -13, την απορρόφηση των αξιογράφων, το μνημόνιο, το κούρεμα των καταθέσεων και τις εκποιήσεις.

«Για όλα τα παραπάνω ποιοι τιμωρήθηκαν; Κανένας. Ο λαός πλήρωσε και το κόστος και τις συνέπειες», είπε.

«Όλα αυτά αποτελούν βασικό κριτήριο για να αξιολογηθεί η στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κυρίως αυτών που σήμερα αυτοαποκαλούνται ως κόμματα αντιπολίτευσης. Είναι πράγματι αντιπολίτευση ή είναι αντιπολίτευση φραστικά στο προσκήνιο και συμπολίτευση επί της ουσίας στο παρασκήνιο;» διερωτήθηκε.

Αυτή την ώρα γίνονται τοποθετήσεις συνέδρων, ενώ σε άλλη αίθουσα γίνεται ψηφοφορία σε κάλπη επί της πρότασης του Πολιτικού Γραφείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X