ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Καλλής σε Ελεγκτή: «Ότι κάνετε το δίνετε στον Φιλελεύθερο»

Την Παρασκευή το πρωί θα γίνουν οι τελικές, προφορικές αγορεύσεις

24news team

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη  στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη για απόλυσή του λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε από την αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο δημοσιογράφος του 24news Δημήτρης Λουκά:

Την Παρασκευή θα γίνουν οι τελικές αγορεύσεις στις 9 η ωρα το πρωί, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι οι οποίοι συμφώνησαν ότι η ακρόαση θα γίνει με προφορικές αγορεύσεις. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος ευχαρίστησε τις δύο πλευρές. Ο αιτητής, δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει δικαίωμα μόνο σε προφορική απάντηση.

«Ότι κάνετε το δίνετε στον Φιλελεύθερο»

Καλλής: Είπατε ότι πρώτη φορά που κάνατε δήλωση για την καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, ήταν το Σαββατοκύριακο (αναφέρεται σε δημοσίευμα του Φιλελεύθερου). Σαν πρωτοσέλιδο αναφέρει για καταγγελία στην Αρχή. Ο Φιλελεύθερος είναι όπως την γκαζέτα της Νομικής Υπηρεσίας. Ότι κάνετε το δίνετε στον Φιλελεύθερο.

Ελεγκτής: Απορρίπτω κατηγορηματικά. Δείξτε μου στο δημοσίευμα που αναφέρομαι στην καταγγελία. Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε αφού προηγήθηκαν δημοσιεύματα για την υπόθεση του μαύρου βαν. Επειδή αυτή η καταγγελία αφορούσε σοβαρές πτυχές με την προμήθεια εξοπλισμών πολύ μεγάλης αξίας προς το κράτος, ενώ ήρθε ως ανώνυμη και αφορούσε κάποιες πτυχές, ως υπηρεσία κάναμε ελέγχους.. Σε αυτό το δημοσίευμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στην υπόθεση του ΧΧ.

Καλλής: Εσείς τα δώσατε στην εφημερίδα.

«Καλλής: Υπαινίσσεστε ότι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας κάνει γνωματεύσεις μη δίκαιες;»

Καλλής: Όταν έδωσες κατάθεση στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, κατέθεσες όλα όσα γνώριζες για την υπόθεση;

Ελεγκτής: Όλα όσα ήξερα, τα καταθεσα.

Καλλής: Προηγουμένως μας είπατε πως με τις ανακοινώσεις σας, ήταν να επιβεβαιώσετε εκείνα που έγραφαν τα σιτε.

Ελεγκτής: Μάλιστα

Καλλής: Εγώ σας υποβάλλω πως δεν είναι αυτό που κάνατε. Με το τεκμήριο 48, που μιλάτε για την τρίτη υπόθεση, δεν είχε δημοσιευτεί από την ιστοσελίδα ρεπόρτερ. (Διαβάζει τελευταία παράγραφο) Εσείς το αποκαλύψατε.

Ελεγκτής: Η περίπτωση αυτή, αποτελεί εύρημα της υπηρεσίας μας και αφορούσε την απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να αναστείλει την ποινική δίωξη πέντε προσώπων της ΟΣΕΛ. Όταν ήμουν διευθυντής Ελέγχου στον Υπουργείου Μεταφορών με την βοήθεια της Αστυνομίας, είχαμε διαβιβάσει σχετική καταγγελία, ξεκίνησε η ποινική του ενδεχομένου κατάχρησης λεφτών του κράτους, η οποία οδήγησε σε καταχώρηση υπόθεσης εναντίον οκτώ διευθυντών. Όπως διαπιστώσαμε μετά από πληροφορία, οι δύο εκ των οκτώ, στα πλαίσια της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου, ζήτησαν απαλλαγή επειδή είχαν καταδικαστεί για παρόμοιας φύσης αδικήματα. Οι άλλοι έξι ζήτησαν απαλλαγή, ισχυριζόμενοι την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος. Το Δικαστήριο απάλλαξε τους δύο από τους οκτώ. Ένα πρόσωπο αργότερα παραδέχθηκε και του επιβλήθηκε ποινή. Στην συνέχεια ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να αναστείλει την υπόθεση των άλλων πέντε. Από τη στιγμή που αφορούσε σύμβαση του κράτους, είχαμε κάθε δικαίωμα, να ενημερώσουμε για το εύρημα μας και την διαβιβάσαμε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Ελεγκτής: Η Υπηρεσία μας, όταν στείλει μια υπόθεση στον Εισαγγελέα ή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, προφανώς τα διαβιβάζει γιατί θεωρεί πως κάποια θέματα, θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο προκύπτουν αδικήματα.

Καλλής: Αυτή η στάση σας άλλαξε, σήμερα με την κατάθεση σας, γιατί αντιληφθήκατε την σοβαρότητα του αδικήματος για την συμπεριφορά σας εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα.

Ελεγκτής:Το απορρίπτω. Υπενθυμίζω το Συμβούλιο πως όποτε στείλουμε επιστολή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και Γενικό Εισαγγελέα, είναι γιατί θεωρούμε πως υπάρχουν ποινικά θέματα προς διερεύνηση.

Καλλής: Υπαινίσσεστε ότι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας κάνει γνωματεύσεις μη δίκαιες;

Ελεγκτής: Δεν υπαινίσσομαι τίποτα, απλά αναφέρω τα γεγονότα. Έχω αναφέρει αριθμό θεμάτων που ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ανατρέψει γνωματεύσεις των προκατόχων του.

Η διαδικασία άρχισε ξανά μετά από διάλειμμα τριάντα λεπτών.

Ελεγκτής: Με κατηγόρησε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι λασπολογώ, ότι λέω ο ένας είναι διεφθαρμένος, ο άλλος είναι διεφθαρμένος, κατέληξε ότι αν δεν είναι έτοιμος να τα δικαιολογήσω θα πρέπει να είμαι έτοιμος με τις συνέπειες. Αυτά που ζούμε τώρα, είναι αυτά που είχε προαναγγείλει. Εκδώσαμε λιτή ανακοίνωση που λέμε ότι δεχόμαστε απειλή.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Εισαγγελέας επανέλαβε με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θα εκκινήσει εναντίον μου διαδικασία παύσης. Όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος (Κιμήτρης) σε εκπομπή του ΡΙΚ ότι «αν δεν αποδείξει θα υποστεί τις συνέπειες και απάντησα ότι νομίζω η δήλωσή μου είναι ξεκάθαρη».

Είπε επίσης ότι με την παραπομπή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ότι θεωρώ τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα διεφθαρμένο. Είπε ότι εκεί ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου είχε κατηγορήσει τον κ.Κληρίδη ως διεφθαρμένο και απολύθηκε άρα θα πρέπει να απολυθεί και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Παρέμβαση Λιάτσου: Επικεντρωθείτε στην ανάρμοστη συμπεριφορά
Με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος ανέφερ: Πρέπει να επικεντρώθουμε στα όσα αφορούν και αποδίδουν ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή. Αναφέρομαι και στις δυο πλευρές. Να παρακαλέσουμε να επικεντρωθείτε εδώ. Πολλά από τα θέματα δεν αφορούν το Συμβουλίου.

«Καλλής: Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η Επιτροπή, θέλατε να την απαξιώσετε»
 
Καλλής: Διαβάζει τεκμήρια για την λειτουργό της Ελεγκτικής που δεν προχώρησε σε έλεγχο για τις πολιτογραφήσεις από το 2014. Επικαλείστε τις παραλείψεις για να δικαιολογήσεις την επιμονή σου στην παράδοση των φακέλων.
 
Ελεγκτής: Το τι πράξαμε το έχω απαντήσει. Πρόκειται για εξαιρετική συνάδερφο. Ο ισχυρισμός του κ. Καλλή είναι εσφαλμένος. μετά τα δημοσιεύματα του Αl Jazeera, αποφασίσαμε ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο την επιτροπή Καλογήρου και διαβιβάσαμε επιστολή στον κ. Νουρή ότι θα ξεκινήσουμε έλεγχο. Για να δοθεί ένα διαβατήριο μέχρι το 2019, το μόνο άμεσο έσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν 2000 η αίτητη και 5000 η παραχώρηση διαβατηρίου.
 
Καλλής: Σε ένα θέμα τόσο σοβαρό, δεν διαπιστώσατε από ελέγχους σας και περιμένατε να το διαπιστώσατε από τα δημοσιεύματα;
 
Ελεγκτής: Το έσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν μικρό. Ήταν σημαντικό εκ φύσεως όταν διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να παράπεμπε σε διαφθορά.

Καλλής: Τις παραλείψεις σας τις διαπίστωσε και η επιτροπή Νικολάτου.
 
Ελεγκτής: Σε αυτή την αναφορά της επιτροπή Νικολάτου, η οποία δεν περιλήφθηκε στην ενδιάμεση έκθεση των Απρίλιο του 2021 και καταπιανόταν με τον τρόπο που ενήργησαν άλλες υπηρεσίες, απαντήσαμε το 23/6/21.
 
Καλλής: Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η Επιτροπή, θέλατε να την απαξιώσετε.
 
Ελεγκτής: Απορρίπτω κατηγορηματικά. Με την Επιτροπή, είχαμε πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα των πολιτογραφήσεων γιατί υπήρξε έντονη αντίδραση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή αποτελούν πράξη κυβερνήσεως. 

"Αποφασίσαμε να ελέγξουμε πλήρως το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μετά τα ερωτήματα που υπέβαλε ο Περδίκης
 
Καλλής: Στην προηγούμενη δικάσιμο σας ζήτησα τους κανόνες για την ελεγκτική υπηρεσία μέσω ευρωπαϊκής ένωσης; Τα εντοπίσατε;

Ελεγκτής: Βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντόπισα απαντήσεις των κρατών που έχουν λάβει μέτρα συμμόρφωσης. Όταν η Επιτροπή Επαφών, που αποτελείται από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες των κρατών μελών, το 2021 θα εξέδιδε ανακοίνωση για την Κύπρο. Είχαμε συζήτηση μαζί τους και μας εξήγησαν ότι σε αυτή την ανακοίνωση ουσιαστικά δεν άφηναν την Ελεγκτική Υπηρεσία να κάνει την δουλειά της. Το 2013 όταν έγινε το μνημόνιο, η Τρόικα ανέσυρε την προενταξιακή δέσμευση της Δημοκρατίας και περιλήφθηκε στο μνημόνιο ότι η Κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για την οικονομική ανεξαρτησία.
 
Καλλής: Σας υποβάλλω ότι από την στιγμή που δεν δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να θεωρούνται αυτοί οι κανόνες ως κεκτημένα. Από το 2014 που ήσασταν Γενικός Ελεγκτής και το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ήταν από τότε σε ισχύ.
 
Ελεγκτής: Το 2016, στα πλαίσια ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών, στην εποχή που δεν εφαρμόζαμε όπως σήμερα τα ελεγκτικά πρότυπα, μια συνάδελφος είχε επισκοπήσει διάφορους φακέλους πολιτογραφήσεων και διαπίστωσε ότι για αυτό το θέμα των κατ’εξαίρεση πολιτογραφήσεων, υποβλήθηκε ερώτημα από την Ευρωπαϊκη Ένωση και το Υπουργικό αναθεώρησε τα κριτήρια το 2016 και η συνάδελφος θεώρησε ότι δεν υπήρξε περαιτέρω θέμα πως διερεύνηση. Υπήρξαν δημοσιεύματα στον διεθνές τύπο διάφορες πτυχές για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Ο Γιώργος Περδίκης μας έστειλε ερωτήματα για αυτό και αποφάσισα ότι αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να εξεταστεί εις βάθος. Ζητήσαμε πλήρη κατάλογο όλων των γραφείων που διενεργούσαν στο πρόγραμμα και όλα τα ονόματα. Το Υπουργικό διόρισε την επιτροπή Καλογήρου που θα εξέταζε το θέμα και η Υπηρεσία μας θα εξέταζε τις αεροπορικές διαδρομές του τέως Προέδρου μετά το ατύχημα με τον Σαουδάραβα. Μου έστειλε τότε επιστολή ο Πρόεδρος ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές αλλά τελικά μας το επέτρεψε. 
 
Αναμένεται ολοκήρωση της διαδικασίας στις 19 Ιουλίου
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η τελευταία μέρα της αντεξέτασης του Γενικού Ελεγκτή ήταν η 10η Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε για λόγους πέραν των δυνάμεων των μελών του Συμβουλίου.
Κατά την προηγούμενη συνεδρία του Συμβουλίου με σκοπό τον ορισμό νέας ημερομηνίας αντεξέτασης και παροχής περαιτέρω οδηγιών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αντώνης Λιάτσος εξέφρασε την πρόθεση του σώματος για τήρηση των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων και ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως αρχικά είχε οριστεί έως τις 19 Ιουλίου.

Κάλεσε επίσης τις δύο πλευρές να εξετάσουν τη δυνατότητα διευθετήσεων ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τις 19 Ιουλίου, καθώς, όπως είπε, θα έχουν τη δυνατότητα προφορικών αγορεύσεων ακόμα και στις 18 Ιουλίου και κατάθεσης ταυτόχρονα γραπτού κειμένου των αγορεύσεων για σκοπούς υποβοήθησης του Συμβουλίου.

Προσέθεσε πως αν υπάρχει θέμα απάντησης αυτό μπορεί να γίνει είτε την ίδια μέρα από την πλευρά του αιτητή, είτε ακόμα και την επομένη 19/7, προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλά και τα δικαιώματα των δύο πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση