ΚΥΠΕ
Έπειτα από επτά μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, στο πλαίσιο της δεξίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που έγινε στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους.
Αναστασιάδης και Τατάρ είχαν μάλιστα μια δέκα και πλέον λεπτών συνομιλία στο πλαίσιο της δεξίωσης, με τη συμμετοχή του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαου Μενελάου και του ειδικού αντιπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν. Στη συνέχεια οι δυο ηγέτες φωτογραφήθηκαν μαζί με τον κ. Στιούαρτ κάνοντας και χειραψία.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στην οποία παρευρέθηκαν συνεργάτες των δυο ηγετών, μέλη του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένα στην Κύπρο, μέλη των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών καθώς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών και από τις δυο πλευρές, ο κ. Στιούαρτ τόνισε τη σημασία του να διατηρηθεί ανοικτός ο διάλογος, παρά τις διαφωνίες και τα όποια εμπόδια. Επεσήμανε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για επίλυση του Κυπριακού και παρά τις προκλήσεις τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο δεν θα χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τις δυο πλευρές να φθάσουν σε ένα κοινό έδαφος.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που Αναστασιάδης και Τατάρ συναντώνται, με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται η θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίο ευχαρίστησε με αυτή την ευκαιρία για τη συνεργασία του όλα αυτά τα χρόνια με την οικογένεια των ΗΕ στην Κύπρο.
Ο κ. Στιούαρτ επεσήμανε πως παρά το ότι το 2022 ήταν μια χρονιά προκλήσεων εντούτοις υπήρξαν επιτεύγματα ευχαρίστησε τον Ε/κ διαπραγματευτή και τον Τ/κ ειδικό αντιπρόσωπο ενώ επαίνεσε τις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές για την επιμονή τους να βρουν κοινό έδαφος σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για το κοινό όφελος, παρά τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετώπισαν.
Ο αξιωματούχος των ΗΕ, μεταξύ άλλων, είπε πως ολοκληρώθηκε μια μελέτη σε σχέση με τη βιωσιμότητα για τη διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αναφέρθηκε στην αύξηση του όγκου του εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών με βάση τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και σημείωσε και φέτος για πρώτη φορά είδαμε να διεξάγεται εμπόριο επεξεργασμένων τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.
Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε επίσης πως κατά τα τελευταία δέκα χρόνια συζητήθηκαν σε βάθος πολλά θέματα κατά τη διάρκεια των διαφόρων διαπραγματεύσεων που έγιναν ενώ σε ό,τι αφορά στα ΜΟΕ υπήρξε η μόνιμη διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών συστημάτων, η διαλειτουργικότητα στην κινητή τηλεφωνία και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.
Είπε ακόμη πως οι δυο πλευρές προώθησαν εισηγήσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία, σημειώνοντας πως στοιχεία αυτών των προτάσεων κυριάρχησαν στις συζητήσεις του με τον Τ/κ ειδικό αντιπρόσωπο και τον Ε/κ διαπραγματευτή και πως συνεχίζουν να διερευνούν τις δυνατότητες να προχωρήσουν με πρωτοβουλίες όπου υπάρχει κοινό έδαφος.
Επεσήμανε εξάλλου πως τα σημεία διέλευσης δείχνουν τα οφέλη από τις αυξημένες επαφές και πως τέτοιες επαφές παραμένουν ζωτικά σημαντικές για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε πως «προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας το νέο χρόνο και θα είναι ακόμη πιο κρίσιμης σημασίας, όπως οι δυο ηγέτες μόλις συζήτησαν, να διατηρήσουμε ανοικτό τον διάλογο παρά τις διαφωνίες και παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να υπάρξουν».
«Η εργασία που όλοι κάνετε είναι εξαιρετικά σημαντική και αξιέπαινη. Με τη συνεχή υποστήριξη των ηγετών θα συνεχίσουμε τις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας με τους εκπροσώπους των δυο ηγετών και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τεχνικές επιτροπές ώστε να αναπτύξουν νέες συμφωνίες», είπε καταληκτικά.