ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άκαρπη η επίσκεψη Τατάρ στο Λονδίνο για εφαρμογή των «3Ds»

«Θα ήταν ωφέλιμο να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε εποικοδομητική διαπραγμάτευση για μια λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ»

ΚΥΠΕ

Την αποτυχία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ να μεταβάλει τη βρετανική στάση ως προς την αντιμετώπιση του ψευδοκράτους παρά τις τακτικές επισκέψεις στο Λονδίνο, επισημαίνει με δελτίο Τύπου η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη νεότερη τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο που ολοκληρώθηκε σήμερα, ο κ. Τατάρ είχε επαφές με τουρκοκυπριακούς φορείς και με τα συνήθη μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου που στηρίζουν τις αξιώσεις του ψευδοκράτους, ενώ παραχώρησε συνεντεύξεις στις οποίες επανέλαβε τις θέσεις περί «λύσης δύο κρατών» και έναρξης απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα.

«Η πρόσφατη επίσκεψη στο Λονδίνο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι η τρίτη που πραγματοποιεί στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, στο πλαίσιο της ανεπιτυχούς προσπάθειάς του να αλλάξει την πολιτική της βρετανικής Κυβέρνησης για το Κυπριακό», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σημειώνει στη συνέχεια πως ο κ. Τατάρ στοχεύει στην προώθηση της παράνομης, μόνιμης διχοτόμησης της Κύπρου μέσω των λεγόμενων «3Ds», δηλαδή των απευθείας πτήσεων, του απευθείας εμπορίου και των απευθείας επαφών.

«Είναι σαφέστατο ότι οι προσπάθειές του αποδεικνύονται άκαρπες και δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Δεν έχει γίνει δεκτός από κανέναν Υπουργό ούτε της σημερινής, ούτε της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΗΒ. Ενώ είμαστε απογοητευμένοι που ένας μικρός αριθμός μεμονωμένων Βρετανών βουλευτών τον συνάντησε, αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα αυτά δεν είναι μέλη της Κυβέρνησης ούτε ανώτερα στελέχη της αντιπολίτευσης», αναφέρει.

Είναι γεγονός, προστίθεται, ότι οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, κατά τη διάρκεια των βρετανικών εκλογών του Ιουλίου 2024, προέβησαν σε δεσμευτικές δηλώσεις προς την Εθνική Ομοσπονδία, εκφράζοντας την πολιτική τους προσέγγιση στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την ξεκάθαρη δέσμευσή τους στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι απαντήσεις των Υπουργών τόνισαν ότι οι απευθείας πτήσεις προς την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο δεν είναι δυνατές, διότι θα παραβίαζαν τις υποχρεώσεις του ΗΒ βάσει του διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις του Εφετείου του ΗΒ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η έλλειψη αποτελεσματικότητας του κ. Τατάρ απορρέει από το γεγονός ότι τα αιτήματά του είναι ανυπόστατα τόσο ηθικά όσο και νομικά, όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Times Radio στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέντευξη του στο Times Radio, ο δημοσιογράφος Ντόμινικ Ο’ Κόνελ αμφισβήτησε επανειλημμένα το αφήγημα του κ. Τατάρ και του είπε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο δεν είναι τίποτε άλλο από παράνομη κατοχή. Συνέχισε λέγοντας ότι οποιαδήποτε αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος ή εφαρμογή των «3Ds» είναι «αδύνατη», καθώς και παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επισήμανε δε πως θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ουκρανία.

«Ως Εθνική Ομοσπονδία είμαστε ξεκάθαροι ότι η μόνη βιώσιμη λύση για όλους τους Κύπριους, είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου με βάση το πλαίσιο του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια και σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ. Αυτή είναι και η επίσημη θέση της κυβέρνησης του ΗΒ. Επομένως, αντί να προσπαθεί ανεπιτυχώς να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ο κ. Τατάρ θα ήταν ωφέλιμο να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε εποικοδομητική διαπραγμάτευση για μια λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ», αναφέρει περαιτέρω.

«Ως Εθνική Ομοσπονδία, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Αυτού Μεγαλειότητας, τους βουλευτές και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για να προωθήσουμε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο, αντικρούοντας το αποτυχημένο αφήγημα του κ. Τατάρ», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση