ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αδιάλλακτος ο Τατάρ: Τι δήλωσε μετά το δείπνο

Οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη

ΚΥΠΕ

«Εάν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας δεν θα καθίσουμε να συνεχίσουμε τις επίσημες διαπραγματεύσεις. Στέκομαι στο ίδιο σημείο», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά το τέλος του άτυπου δείπνου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στ’ αγγλικά στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, ανταποκριτές και απεσταλμένους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι επανέλαβε στη συνάντηση ότι η τ/κ θέση παραμένει η ίδια, όπως τρια χρόνια πριν στην Γενεύη. Πρόσθεσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν στο Κραν Μοντανά και ξέρει πολύ καλά γιατί κατέρρευσε εκεί η διαδικασία. Ο κ. Τατάρ είπε ότι "εκλέγηκε" (το 2020) με το νέο του όραμα, το οποίο παρουσίασε στη Γενεύη.

Έχουμε την οφειλόμενη ευθύνη προς τον «λαό» μας, συνέχισε, να εξερευνήσουμε «τους δρόμους προς τα μπρος» και γι’ αυτό παρευρέθηκε στο δείπνο, το οποίο, σημείωσε, ήταν άτυπο, χωρίς ατζέντα. «Ετσι, συζητήσαμε πολλά θέματα, πολλά πράγματα, αλλά βεβαίως, εγώ διατήρησα τις θέσεις μου», ανέφερε.

«Εξέφρασα το πώς νιώθουμε, ειδικά με τα εμπάργκο και τις απομονώσεις στη σημερινή εποχή», σημείωσε. Ανέφερε, είπε, ότι στους Τ/κ είχαν δοθεί υποσχέσεις μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν για άρση των «εμπάργκο», το είχε υποσχεθεί ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αναφέρθηκε τότε στο ΣΑ, αλλά δεν έγινε τίποτε.

Ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για την επιτέλεση των καθηκόντων της, υποστηρίζοντας πως έκανε "ό,τι καλύτερο μπορούσε για να δει πώς θα αρχίσουν για τους Τ/κ απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές με τη διεθνή κοινότητα".

«Δυστυχώς απέτυχε, και ως εκ τούτου τα αιτήματα για την κυριαρχία μας δεν αναγνωρίστηκαν. Γι' αυτό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με επίσημες διαπραγματεύσεις. Προφανώς, ωστόσο, θα δούμε πως θα προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία, την μητέρα πατρίδα μας και εγγυήτρια δύναμη», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, θα είναι σε επικοινωνία και η επόμενη συνάντηση θα είναι διευρυμένη με την Τουρκία και την Ελλάδα. Θα είναι μια ανεπίσημη συνάντηση, είπε, όπου θα δουν πώς θα προχωρήσουν. Αλλά ο ίδιος παραμένει στη θέση του όσον αφορά την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς.

Ερωτηθείς εάν η διευρυμένη συνάντηση γίνει στην Νέα Υόρκη, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επικοινωνήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να δει πώς και πότε θα γίνει. «Αλλά έχει κάνει κάποια δουλειά σε αυτό και επομένως αυτό είναι κάτι που προέκυψε από αυτό το δείπνο απόψε», ανέφερε.

Συμφωνήθηκε επίσης στο δείπνο, είπε , να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην Κύπρο για να συζητήσουν και να διερευνήσουν εάν μπορούν να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης, «ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται για εμπόριο, για κοινωνικές συναντήσεις και για άλλες επιχειρηματικές συναλλαγές».

Στην ερώτηση πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε «σύντομα νομίζω. Μπορούμε να συναντηθούμε όταν γίνει η κατάλληλη προετοιμασία».

Ανέφερε ότι τα υφιστάμενα σημεία διέλευσης έχουν πολλή κίνηση και χιλιάδες άνθρωποι στέκονται στην ουρά κι αυτό δεν βοηθά. «Επομένως, νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι μια θετική κίνηση προς τα εμπρός», πρόσθεσε. Ο κ. Τατάρ είπε ότι εισηγήθηκε το σημείο διέλευσης στη Μια Μηλιά.

Υπάρχουν, συνέχισε, κι άλλα θέματα που συζήτησαν στο δείπνο στα οποία θα αναφερθεί αργότερα, αφού διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του.

Σε ερώτηση εάν μια διευρυμένη συνάντηση περιλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Τατάρ είπε ότι ΓΓ θα «κάνει τις σωστές επαφές για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς εάν το αίτημά του για την κυριαρχία ικανοποιήθηκε ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι αυτό δεν είναι αίτημα αλλά απαίτηση. «Είναι απαίτησή μου γιατί αυτό είναι ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα που υπάρχει από την Κυπριακή Δημοκρατία και από τις διεθνείς συμφωνίες. Είμαστε τόσο κυρίαρχοι όσο οι Ε/κ, είμαστε ένα μέρος της Κύπρου. Επομένως προφανώς δεν είναι αίτημα, είναι απαίτηση», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτή η απαίτηση ικανοποιήθηκε, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «προφανώς ο Γενικός Γραμματέας συμπάσχει με τους Τ/κ. Αυτή είναι η θέση μου και η θέση μου υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία» ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X