ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Νέα συνάντηση στην Κύπρο και στο βάθος πολυμερής

Ολοκληρώθηκε το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη με Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη, Τατάρ - Προς άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων

24news team

Ολοκληρώθηκε το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να έχει προτείνει πολυμερή συνάντηση στην οποία συμφώνησε και ο Ερσίν Τατάρ, σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ενδέχεται να προηγηθεί συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ και συζήτηση για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την ολοκλήρωση του δείπνου δήλωσε πως ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα καλέσει άτυπες, διευρυμένες συναντήσει με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων αλλά και συναντήσεις στην Κύπρο μεταξύ του ιδίου και του Ερσίν Τατάρ για να συζητθεί το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Συμπλήρωσε δε, πως δεν άκουσε κάτι καινούριο από τον Ερσίν Τατάρ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως έχει συμφωνήσει για μια συνάντηση στην Κύπρο για να συζητήσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη το άνοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων. Επανέλαβε ωστόσο το αίτημά του για τα γνωστά 3 Α, Απευθείας πτήσεις, εμπόριο και επαφές το οποίο όπως είπε έθεσε κατά τη συζήτηση ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Ανέφερε ακόμα ότι στην επόμενη, διευρυμένη συνάντηση θα υπάρχει και συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας. 

Με ανάρτησή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας.

Νωρίτερα: 

Το δείπνο ή άτυπη τριμερής συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είναι η πρώτη σημαντική συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοντήτων στην Κύπρο ύστερα από εφτά χρόνια, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε ανάρτηση του από την Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι, ο ΠτΔ προσέρχεται στο δείπνο με ειλικρινή πολιτική βούληση με στόχο μια γόνιμη συζύτηση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως έγραψε στην ανάρτησή του:

«Στις 19:00 (ώρα Νέα Υόρκης) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον κ. Ερσίν Τατάρ.

Στόχος αυτής της συνάντησης είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ειλικρινή πολιτική βούληση προσέρχεται με στόχο να διεξαχθεί μια εποικοδομητική, γόνιμη συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.»

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση