24news team
Χαμός επικρατεί αυτή την ώρα στην Βουλή αλλά και σε κομματικά γραφεία, και στο ίδιο το Προεδρικό και το Υπουργικό Συμβούλιο για τον Great Sea Interconnector, το καλώδιο που αναμένεται να φέρει φτηνό ηλεκτρισμό στην Κύπρο. Η νέα συνεδρία του Υπουργικού για λήψη της τελικής απόφασης δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί ενώ το χρονοδιάγραμμα λήγει αύριο. Στη βουλή υπήρξαν άνευ προηγουμένου αντιδράσεις από την επιστολή που υπόγραψε η Αννίτα Δημητρίου αλλά φέρεται να έγραψε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ή ο Κυριάκος Χατζηγιάννης ή και οι δύο μαζί και στάλθηκε στο Προεδρικό.
Αντιδράσεις για το περιεχόμενο της επιστολής υπήρξαν από πολλούς βουλευτές διαφόρων κομμάτων, του ΔΗΣΥ περιλαμβανομένου. Όπως μάλιστα πληροφορείται το 24News η ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρώην υπ. Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ. Όπως πληροφορούμαστε αναμένεται να υπάρξουν εντάσεις και αντιπαραθέσεις για το θέμα αφού ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε επίσημα τοποθετηθεί υπέρ του έργου και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει σύντομα αποφάσεις για προώθησή του.
Βουλευτές του ΔΗΣΥ παραπονιούνται πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης έχουν ουσιαστικά συγγράψει την επιστολή που ζητήθηκε από την πρόεδρο της Βουλής να υπογράψει και να αποστείλει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Στην επιστολή εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο λήψης απόφασης από την κυβέρνηση για την καταβολή ποσού ύψους 25 εκ. ευρώ ετησίως, για το καλώδιο Great Sea Interconnector. Στελέχη του ΔΗΣΥ μάλιστα κατηγορούν το δίδυμο Αβέρωφ – Χατζηγιάννη για «απαγωγή» των θέσεων της κοινοβουλευτικής όμαδας του ΔΗΣΥ.
Από το ΑΚΕΛ σημειώνονται επίσης έντονες αντιδράσεις με βουλευτές του να επισημαίνουν πως δεν έχουν συμφωνήσει στο ύφος αλλά και στο περιεχόμενο της επιστολής. Όπως ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε, η θέση του ΑΚΕΛ ήταν να μην εκφραστούν επιφυλάξεις μέσω της επιστολής αλλά γενικά ερωτήματα. Ο ίδιος ο κ. Πασιουρτίδης τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της ανάγκης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη.
Και στο ΔΗΚΟ επικρατεί αναταραχή αφού βουλευτές διερωτώνται για τη σκοπιμότητα αποστολής της συγκεκριμένης επιστολής προς τον ΠτΔ. Ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης δημοσιοποίησε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του τόσο με το ύφος όσο και το περιεχόμενο της επιστολής με δηλώσεις αλλά και σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, η διαφωνία του καταγράφηκε και στα πρακτικά της Επιτροπής ενώ σημειώνει πως «Επί της ουσίας, επαναλαμβάνω πως χρειαζόμαστε και θέλουμε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα (και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση). Οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από την κυβέρνηση της Κύπρου αυτές τις ημέρες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να υπονομεύονται για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων». Με τη θέση του κ. Παντελίδη φέρονται να συμφωνούν και άλλοι βουλευτές του ΔΗΚΟ.
Στο Προεδρικό, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, επικρατεί άλλη σύγχυση. Το Υπουργικό Συμβούλιο που δεν έχει κατορθώσει να λάβει ακόμα τη σχετική απόφαση, πιέζεται ασφυκτικά από το χρονοδιάγραμμά το οποίο εκπνέει αύριο. Η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να λάβει την απόφαση αφού λάβει, όπως διαμηνύει απαντήσεις για το θέμα του κόστους και του οικονομικού ρίσκου όχι μόνο από την ΡΑΕΚ αλλά και από τον ΑΔΜΙΕ στην Ελλάδα και από τις Βρυξέλλες που υποστηρίζουν την προώθηση του έργου. Φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να προβάλλεται ξανά το ερώτημα τι θα γίνει εάν η Τουρκία παρεμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου και ποιος θα πληρώσει σε αυτή την περίπτωση το κόστος.
Πρόκειται για ένα επιχείρημα το οποίο προέκυψε τελευταία αφού για πολλά χρόνια όλοι μιλούσαν για την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη και σε δεύτερο στάδιο με το Ισραήλ. Κάποιοι μάλιστα προβάλλουν ακόμα και αναρτήσεις του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκου Χατζηγιάννη πριν από δύο χρόνια με τις οποίες διαλαλούσε την ανάγκη υλοποίησης του Interconnector. Τότε μάλιστα ο κ. Χατζιγιάννης έγραφε ότι «ο EuroAsiaInterconnector αποτελεί στρατηγικό ενεργειακό έργο με τεράστια οφέλη για Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και πράσινη μετάβαση και μείωση των ρίπων». Σε αντίθεση με όσα έγραφε τότε με πρόσφατη ανάρτησή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το έργο αποτελεί το σκάνδαλο του αιώνα. Ποιον Χατζηγιάννη να πιστέψουμε; διερωτήθηκε στέλεχος του ΔΗΣΥ που τοποθετείεται υπέρ της ολοκ΄ληρωσης του Interconnector.