ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρίστου για Θεμιστοκλέους: «Δεν μασούμε τα λόγια μας... να είναι προσεκτικός όταν μιλά»

Κάθετος για Γαβριήλ - «Όσοι τον υπερασπίζονται θα ήταν οι πρώτοι που θα αντιδρούσαν σε πίνακα του Μωάμεθ»

24news team

Στην πρωινή εκπομπή του «ΣΙΓΜΑ», «ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ», με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Δημητρόπουλο, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. Θέμα συζήτησης αποτέλεσε η συμπεριφορά του Βουλευτή του κόμματος Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ενώ παράλληλα μεταξύ άλλων σχολιάστηκε και το θέμα της μη δίωξης του εικαστικού και καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ.

Χρίστου για Θεμιστοκλέους

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον κύριο Θεμιστοκλέους, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ απάντησε ότι:

«Όσον αφορά το πρώτο περιστατικό είχαμε τοποθετηθεί και δημόσια. Ο κύριος Θεμιστοκλέους επικαλέστηκε τους κανονισμούς της Βουλής που ισχύουν και στη πραγματικότητα. Είναι ένας άνθρωπος με πολιτική σκέψη και ώριμος στα πολιτικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που είναι Βουλευτής. Όμως παράλληλα θα πρέπει να κινείται μέσα στα πλαίσια τα οποία επιβάλει και το κοινοβούλιο αλλά και γενικότερα η παρουσία στη Βουλή».

Ο κύριος Δημητρόπουλος, ακολούθως, ανέφερε ότι, «ενόχλησε αυτό με τον Κάμπο, με τους κατοίκους, που νομίζω ότι αδίκως τους στοχοποίησε».

«Αν και παρεξηγήθηκαν τα λόγια τα οποία ανέφερε στην επιτροπή, βγήκε και έκανε μία διορθωτική δήλωση, θεωρώ ότι πρωτίστως για το ΕΛΑΜ είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τους κατοίκους της ηρωικής Τηλλυρίας, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουσία για πάρα πολλά χρόνια σε αυτό τον θύλακα και δεν εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Έχουμε χρέος απέναντι τους και σαν πολιτεία να δώσουμε κάποια κίνητρα να παραμείνουν εκεί. Οπότε δεν μασούμε τα λόγια μας, ο καθένας πρέπει να είναι προσεκτικός όταν μιλά».

Εικαστικός Γιώργος Γαβριήλ

Όσον αφορά το θέμα του εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, ο κύριος Χρίστου ήταν κάθετος σε σχέση με την δίωξη του, αναφέροντας: «Την άποψη την δική μας, την έχουμε εκφράσει και δημόσια. Θεωρούμε πως έπρεπε να διωχθεί. Οι πίνακες του, οι δημιουργίες του, προκαλούν την κοινή γνώμη, προκαλούν τα ιερά και τα ήθη των Ελλήνων της Κύπρου. Θα έπρεπε να υπάρξει μια παραδειγματική τιμωρία για να μην ξανά επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό. Όσοι σήμερα αντιδρούν και υπερασπίζονται τον κύριο Γαβριήλ, αν σε αυτή την περίπτωση είχαμε ένα πίνακα που θα αφορούσε τον προφήτη Μωάμεθ, θα ήταν οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιδρούσαν... Να μη θυμίσω ότι πριν λίγα χρόνια στη Γαλλία, για αυτούς ακριβώς τους λόγους, για τέτοιου είδους σκίτσα και πίνακες, είχαμε καταλήξει σε τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ο κος. Δημητρόπουλος τον ρώτησε αναφορικά με τα όσα δήλωσε, «που υπάρχουν τα όρια, αν υπάρχουν όρια στην Τέχνη; Που είναι η ελευθερία του ατόμου όσον αφορά την έκφραση του; Γιατί με το σκεπτικό αυτό θα μπορούσε κάποιος να καταδικάσει και τον Καζαντζάκη ας πούμε».

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε: «Το αντιλαμβάνομαι. Όντως τα όρια δεν είναι σαφή. Τα όρια τίθενται από μόνα τους, από αυτό που ο κόσμος - ο πολίτης, μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι τέχνη και είναι καλόγουστη τέχνη, αναδεικνύει όντως τον πολιτισμό μας. Τέτοιου είδους πίνακες και τέτοιου είδους δημιουργίες δεν νομίζω ότι προάγουν τον πολιτισμό μας σε κανένα επίπεδο».

Εν συνεχεία είπε ότι, «από την μία μπορεί να έχουμε έναν καλλιτέχνη ο οποίος ταυτόχρονα είναι και εκπαιδευτικός, αλλά από την άλλη, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά και η άποψη μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, η οποία αντιδρά σε αυτό το πράγμα και όχι να παραγκωνίζεται στο τέλος της ημέρας για χάρη και εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων».

Τέλος είπε ότι: «Ο εν λόγω καθηγητής έχει πολιτικές πλάτες και αν δεν είχε πολιτικές πλάτες πολύ πιθανόν να τον είχαν τελικά διώξει».

Το βίντεο με την εφ’όλης της ύλης συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ:

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X