ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ζοέλ Μπατς: Ο τερματοφύλακας που «εξαφανίστηκε» πριν τον μεγάλο τελικό

Μια ζωή βγαλμένη από παραμύθι... με αφορμή το Euro!

Γιώργος Μηνά

Λιγότερο από μια βδομάδα παραμένει για την έναρξη του Euro με τις μπύρες να έχουν αρχίσει να παγώνουν, οι φίλοι του αθλήματος έχουν ήδη κανονίσει που θα παρακολουθήσουν το καλοκαιρινό γεγονός ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Και τι πιο ωραίο για «προθέρμανση» να ξεκινάς με τις όμορφες ιστορίες στο παρελθόν και τους καλτ ήρωες που έχουν δώσει το δικό τους στίγμα.

Και αν υπάρχει η αίσθηση πως στο ποδόσφαιρο τα βλέπουμε όλα, τότε αυτή η ιστορία έρχεται να αποτελέσει την απόλυτη επιβεβαίωση. Πρωταγωνιστής ο Ζοελ Μπατς, ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Εθνικής Γαλλίας.

Ο Μπατς ήταν εκ των κορυφαίων στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1984 αλλά σε αυτό το τουρνουά ο Γάλλος τερματοφύλακας είχε μια απίθανη ιστορία για να διηγείται τα επόμενα χρόνια.

Την παραμονή του τελικού η αινιγματική αυτή φιγούρα αλλά και συμπαθέστατη έφυγε από τη βάση της ομάδας με σκοπό να χαλαρώσει πριν το μεγάλο ματς. Στην αρχή κανείς δεν κατάλαβε πως απουσίαζε καθώς δεν είχε ενημερώσει, όμως όσο περνούσε η ώρα κάποιοι απ' το επιτελείο της Γαλλίας το ανακάλυψαν και άμεσα σήμανε συναγερμός. Σε μια εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα, το να βρεις ένα παίκτη που εξαφανίστηκε δεν ήταν εύκολο. 

Το ψάξιμο κράτησε κάποιες ώρες, με την αγωνία ολοένα και να αυξάνετε. Πώς και γιατί εξαφανίστηκε ο Μπατς ήταν το μεγάλο ερώτημα. Τελικά σε κάποια στιγμή αργά μέσα στην μέρα ο Γάλλος τερματοφύλακας εμφανίστηκε στη βάση της ομάδας. Το άγχος του επιτελείου και των ανθρώπων της Γαλλικής Ομοσπονδίας εξαφανίστηκε κι όταν έμαθαν τι έκανε ακριβώς μάλλον κάποιοι θα γέλασαν. Ο Μπατς ψάχνοντας ένα τρόπο για να χαλαρώσει πήρε δυο ακόμη παίκτες της ομάδας για ψάρεμα(!!). Ήταν κάτι που του άρεσε καθώς με αυτόν τον τρόπο απέβαλε το άγχος κι όσοι έχουν το ψάρεμα ως χόμπι αντιλαμβάνονται πλήρως το σκεπτικό του.

«Πήγα για ψάρεμα με τον Philippe Bergeroo και τον Bruno Bellone, με ένα καλάμι που είχαμε φτιάξει μόνοι μας», εξήγησε χρόνια αργότερα. «Πραγματικά γαντζώσαμε έναν κυπρίνο από τη μικρή λιμνούλα στο μοναστήρι όπου μέναμε. Τα ακούσαμε για τα καλά αλλά γελάσαμε με αυτό».

Η μεγάλη μάχη του Μπατς

Η ιστορία αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιβεβαίωση για τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη ζωή. Γυρίζοντας πίσω το χρόνο με τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο, όντας τερματοφύλακας της Σοσό, άρχισε να τραβάει τα βλέμματα αρκετών ομάδων με την στην Οσέρ να τον κάνει δικό της το 1980. Όλα πήγαιναν καλά κι άπαντες στην Γαλλία θεωρούσαν πως ο Μπατς θα άφηνε ιστορία. Δυο χρόνια αργότερα όμως διαγνώστηκε με καρκίνο των όρχεων και η μεγαλύτερη μάχη του ξεκίνησε. 

Ο Γάλλος είχε μπροστά του ένα τεράστιο Γολγοθά και η καριέρα του μπήκε στην άκρη. Κρέμασε τα γάντια και επικεντρώθηκε στη μάχη με τον καταραμένο καρκίνο που ποτέ δεν είναι απλή. Πόνεσε, φοβήθηκε, πέρασε μέρες δύσκολες, γεμάτες αμφιβολία κι ερωτήματα για τα πάντα, μα στο τέλος ο Μπατς βγήκε νικητής

«Πέρασα ώρες σκεπτόμενος τη ζωή», είπε, έχοντας βρει παρηγοριά γράφοντας ποίηση εκείνες τις μαύρες μέρες. «Ειλικρινά, πέρασα μια άσχημη στιγμή, αλλά επέζησα». 

<iframe width="100%" height="550" src="https://www.youtube.com/embed/0GZUkZqjJ3Y" title="Joël Bats saves" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>

Η Γαλλία επιτέλους βρήκε τον δικό της «κέρβερο»

Αφού τέλειωσε την περιπέτεια με τον καρκίνο, ο Μπατς επέστρεψε στη αγωνιστική δράση. Το διεθνές ντεμπούτο του ήρθε τον Σεπτέμβριου του 1983 και παρά το γεγονός πως δέχθηκε τρία γκολ στην ήττα με 3-1 από τη Δανία, η άφιξή του σηματοδότησε την αυγή μιας νέας εποχής.

Ο Μπατς έγινε το νούμερο ένα της Γαλλίας και έγραψε ιστορία. Τέλειωσε την καριέρα του με 50 συμμετοχές στους «τρικολόρ» και με τις επιδόσεις του βοήθησε τη χώρα του να εξασφαλίσει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο το 1984 (έστω κι αν μια μέρα πριν τον τελικό πήγε για ψάρεμα).

«Είχαμε παίξει εννέα παιχνίδια χωρίς να δεχθούμε γκολ! Χάρη στην εμπιστοσύνη που είχαν οι άνθρωποι σε εμένα, καταφέραμε να αφαιρέσουμε το σκοτάδι γύρω από τη θέση του τερματοφύλακα που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια»

Για την ιστορία στους ημιτελικούς της διοργάνωσης ο Μπατς έλαμψε πραγματικά, κάνοντας υπέροχες αποκρούσεις σε έναν θρίαμβο 3-2 στην παράταση επί της Πορτογαλίας. Οι διεθνείς της Γαλλίας στη συνέχεια κέρδισαν με 2-0 την Ισπανία και σήκωσαν το τρόπαιο. Δύο χρόνια αργότερα, οι «τρικολορ» ήταν και πάλι εντυπωσιακοί αποκλείοντας τη Βραζιλία των Ζικο και Σόκρατες κατά τη διάρκεια των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λαμβάνοντας τελικά την τρίτη θέση.

Το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας και μια καινούργια ζωή

Φορώντας τότε τα γάντια της Παρί Σεν Ζερμέν τη σεζόν 1986, ο Μπατς εντυπωσίασε για ακόμη φορά εκτός ποδοσφαίρου. Ο απίθανος αυτός τύπος κυκλοφόρησε το δικό του μουσικό άλμπουμ, Gardien de tes Nuits (Φύλακας των νυχτών σου) και έκανε αξέχαστες τηλεοπτικές εμφανίσεις όπου μελοποίησε το παιδικό τραγούδι L'Escargot (το σαλιγκάρι).

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, ο Μπατς αποσύρθηκε το 1992 και ξεκίνησε άλλη μια καριέρα αυτή στην προπονητική. Αφού αποφοίτησε από τη σχολή προπονητικής τερματοφυλάκων, ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο και στην πορεία εξελίχθηκε αρχικά σε βοηθός προπονητή ενώ αργότερα έριξε και ματιά στο επάγγελμα του ατζέντη ποδοσφαιριστών στο Παρίσι.

Την Ιθάκη του την βρήκε στην Λυών όταν το 2000 πήρε ξανά την ευκαιρία να εργαστεί ως προπονητής τερματοφυλάκων κι έμεινε εκεί ως το 2017 διατηρώντας παράλληλα τις άγριες μπούκλες και την ιδιόρρυθμη ζωή του.

Originals: Τελευταία Ενημέρωση