Σάββας Λαζανιάς
Χωρίς τελειωμό είναι ο αγωνιστικός και ο ψυχολογικός κατήφορος του ΑΠΟΕΛ. Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος μη εξασφάλισης ευρωπαϊκού εισιτήριου για την ομάδα της Λευκωσίας η οποία κινδυνεύει να πέσει στα βράχια και να γκρεμοτσακιστεί.
Η χρόνια κρίνεται ήδη αποτυχημένη για τον ΑΠΟΕΛ καθώς βγήκε πολύ νωρίς εκτός διεκδίκησης τίτλων, ωστόσο η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη. Ενδεχόμενη μη εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου θα αλλάξει το στάτους της χρονιάς, η οποία θα γίνει από αποτυχημένη σε καταστροφική, κάτι που θα φέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στην ομάδα.
Για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο ΑΠΟΕΛ, προηγήθηκε μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων από τους ιθύνοντες της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι, αποφάσεις οι οποίες δεν είχαν καθαρό μυαλό. Η έλλειψη πλάνου και οι λανθασμένες επιλογές προπονητών και παικτών έφεραν την ομάδα σε μια κατάσταση συνεχούς θολούρας.
Δημιουργήθηκε ένα ρόστερ χωρίς ορθολογιστικό πλάνο και χωρίς ταχύτητα, με σημαντικές ελλείψεις σε κάποιες θέσεις και υπερβολικό αριθμό παικτών σε κάποιες άλλες. Ένα ρόστερ κτίζεται σωστά όταν κτιστεί βάσει του συστήματος και της φιλοσοφίας του προπονητή. Στον ΑΠΟΕΛ δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο στη φετινή σεζόν λόγω των αλλαγών προπονητών που έγιναν. Κάθε νέος προπονητής είχε τα δικά του «θέλω» για τη διαμόρφωση του ρόστερ, με αποτέλεσμα να χαθεί η μπάλα και να επικρατήσει η θολούρα, θολούρα η οποία έφερε την ομάδα σε αυτή τη δυσχερέστατη θέση.
Υπάρχουν παίκτες στο ρόστερ που πρόσφεραν πολλά στον ΑΠΟΕΛ όμως ίσως δεν έπρεπε να ανανεώσουν το περασμένο καλοκαίρι. Για παράδειγμα, στο δεξί άκρο της άμυνας δεν θα έπρεπε να διατηρηθεί δίδυμο Τσεπάκ-Σούσιτς. Είναι μια θέση στην οποία χρειαζόταν να γίνει ανανέωση με τουλάχιστον ένα νέο γρήγορο παίκτη. Έπρεπε επίσης να υπάρχει ένας γρήγορος και ποιοτικός δεξιοπόδαρος στόπερ στο ρόστερ, που δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι παίκτες (πχ Κιντιγιά, Μπέλετς και άλλοι) που έχουν «καεί» γιατί είναι ανελλιπώς βασικοί (είτε είναι σε φόρμα είτε όχι) γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν άλλες αξιόπιστες επιλογές στις θέσεις που αγωνίζονται. Δυστυχώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις των παικτών που δείχνουν μεγάλη αδιαφορία, περιμένοντας να ολοκληρωθεί το συμβόλαιό τους για να αποχωρήσουν τον Μάιο.
Πολλές ευθύνες αναλογούν και στον Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη 22 αγώνες στον πάγκο. Ήρθε για να επαναφέρει τον ΑΠΟΕΛ στη διεκδίκηση του τίτλου όμως το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Όταν ανέλαβε ο Χιμένεθ ήταν διαχειρίσιμη η απόσταση από την κορυφή (στο -6), πλέον όμως δεν είναι. Βγήκε εκτός τίτλων ο ΑΠΟΕΛ με τον Ισπανό στο τιμόνι, αδυνατώντας να κερδίσει ντέρμπι και αγώνες μακριά από το ΓΣΠ. Έδειξε κι αυτός σημάδια θολούρας σε κάποιους αγώνες. Έγιναν πολλά στραβά στην ομάδα πριν την έλευση του Χιμένεθ, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφαιρεί τις ευθύνες που έχει ο Ισπανός.
Υπάρχουν θέματα στην ομάδα όμως είναι δεδομένο ότι ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να παρουσιάσει μια πολύ καλύτερη αγωνιστική εικόνα και σταθερότητα. Πρέπει να βρεθούν όλοι (προπονητής και παίκτες) προ των ευθυνών τους και να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι για τον ΑΠΟΕΛ η εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου. «Όαση» για τον φετινό ΑΠΟΕΛ (αγωνιστική και οικονομική) μπορεί να αποτελέσει τον Κόνφερενς, διοργάνωση στην οποία οφείλει να παλέψει με όλες τις δυνάμεις του και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.
Θολωμένες σκέψεις και αποφάσεις από την αρχή της σεζόν έχουν φέρει τον ΑΠΟΕΛ σε μια τραγική θέση, με τις ευθύνες να πηγαίνουν αναλογικά σε όλους, στη διοίκηση, στους παίκτες και στους τρεις προπονητές. Τα λάθη έγιναν και δεν μπορούν να διορθωθούν τη δεδομένη χρονική περίοδο. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρει τον τρόπο ο ΑΠΟΕΛ να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα και να σηκώσει κεφάλι, έτσι ώστε να μην αποβεί καταστροφική η ήδη αποτυχημένη φετινή σεζόν.