ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απόλλων: Καθηγητής….

Η φετινή διαδικασία υπό το Μιλόγιεβιτς μοιάζει με αυτή της μάθησης

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Δεν είναι ακριβώς αποθεωτικός ο τίτλος του κειμένου, ούτε και θεοποιείται ο πρωτομάστορας στο Κολόσσι. Κυρίως έχει να κάνει με τη διαδικασία που παρακολουθούμε φέτος στον Απόλλωνα που μοιάζει με αυτή της μάθησης. 

Μεταξύ μας όμως, το «καθηγητής» ως αποθέωση… δεν πολύ απέχει από την προπονητική οντότητα που ακούει στ’ όνομα Βλάνταν Μιλόγιεβιτς.

Κάθε φορά που ο προφέσορας παραδίδει, κάτι χιλιάδες χοροπηδάνε όπως τα μικρά παιδιά που τους ανακοινώνει ο δάσκαλος ότι θα πάνε εκδρομή.Μέχρι που θα παν; Περιμένουν τον καθηγητή ν' απαντήσει

Ως προς αυτό που λέμε διαδικασία της μάθησης εννοούμε το εξής:

Ένα εντελώς άγνωστο σε μάς αντικείμενο (Απόλλωνας) , συγκροτείται από τον καθηγητή (Μιλόγιεβιτς), που  το παρουσιάζει στην τάξη (γήπεδο) ανάμεσα στους μαθητές (οπαδούς) και ακολούθως δημιουργούνται ερωτήσεις οι οποίες απαντώνται στο επόμενο μάθημα (ματς).

Η διαδικασία δείχνει ευχάριστη αφού κάθε φορά που ο προφέσορας παραδίδει, βλέπεις κάτι χιλιάδες να μουρλαίνονται, χοροπηδώντας πάνω στις κερκίδες, όπως τα μικρά παιδιά που τους ανακοινώνει ο δάσκαλος ότι θα πάνε εκδρομή.

Δεν χρειάζονται και πολύ, Απόλλων, εκδρομές… χίλιες φορές χωρίς ναρκωτικά, το βασικό ερώτημα που μένει ν’ απαντηθεί έχει να κάνει με το ποιος είναι ο τελικός προορισμός της φετινής εκδρομής.

Συνήθως όμως οι τελικές εκδρομές ορίζονται στο τέλος της χρονιάς. Συνεπώς την απάντηση θα την λάβουμε μήνες μετά και αφού απαντηθούν άλλα πολλά ερωτήματα από το δάσκαλο.

Εκτιμώ πάντως ότι δεν θα φτάσουν εκεί που προοριζόταν να φτάσουν, πριν έρθει ο Σέρβος και πριν η διοίκηση μεριμνήσει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να ενισχύσει την ομάδα.

Γιατί ακριβώς το ανέβασμα του Απόλλωνα και οι προοπτικές που δημιουργούνται, δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την έλευση του Μιλόγιεβιτς αλλά και με την απόκτηση ποιοτικού υλικού.

Άλλο πράγμα ο Κοστάκε και άλλο ο Τόνιο ως εξτρέμ. Διαφορετικά με το Ντιγκινί στράικερ και διαφορετική η κατάσταση με τον Μάρκες. Άλλο είναι να συμπληρώνεις την τετράδα των εξτρέμ με τον Βάρκα ή να προσθέτεις επιλογές στα χαφ με τον Τέκιε και άλλο ν’ αραδιάζεις μπούρδες για το πόσο καλό είναι το ρόστερ χωρίς να είναι. Μην αναφερθούμε στην προοπτική να μην έμπαινε στην ομάδα ο Λέουενμπουργκ, αν υπερίσχυε η άποψη ότι πρέπει να παίξει ο Άντος.

Όπως και να έχει, μιλώντας για το αντικείμενο του Απόλλωνα, έτσι όπως το μαθαίνουμε φέτος από τον καθηγητή Σέρβο, ερωτήματα του τύπου, ποιο είναι το βασικό δίδυμο των χαφ (Κολ- Χάμπος), ποια δύο στόπερ θέλει να κολλήσει μεταξύ τους (Εκπολό- Πιμπέρν) πόσο σταθερός είναι ο Λέουενμπουργκ ή πότε και πόσο παίζει ο Βαλμπουενά απαντήθηκαν στα προηγούμενα μαθήματα.

Σε εξετάσεις με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, ελέω του Άρη, μάθαμε επίσης ότι ο Κοστάκε είναι ένα ποιοτικό εξτρέμ που χτίζει συνεργασία με τον Νταρίκβα και δεν έχει καμία αδυναμία να πλήξει μπακ ποιοτικά όπως είναι ο Ουρόσεβιτς.

Επιπλέον είδαμε ότι ο Νταρίκβα, άμα λάχει, τα βάζει στα ίσα με εξτρέμ όπως ο Μπέγκτσον ή και ο Μοντνόρ, επιδεικνύοντας μας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα ώριμο δεξί μπακ που ξέρει να παίζει και καλή άμυνα.

Ένα επίσης βασικό ερώτημα του φετινού Απόλλωνα που έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο βασικός φορ, απαντάται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο καθότι ο Μάρκες είναι ο παίκτης που κινείται περιμετρικά της περιοχής, γνωρίζει πώς να παίζει με την πλάτη και αναζητεί τις συνεργασίες με τους παίκτες που βρίσκονται στα πλάγια του. Μια τέτοια μάλιστα συνεργασία, ήταν εντυπωσιακή και έφερε και το πρώτο γκολ.

Γενικώς ο Απόλλωνας υπό το Μιλόγιεβιτς, ολοένα και παίρνει την τελική του μορφή και ας ήταν μέχρι πρότινος ένα πράγμα ακαθόριστο, κουβαλώντας δεκάδες ερωτηματικά.

Τα ερωτήματα απαντώνται το ένα πίσω από το άλλο, έως ότου καταλήξουμε στο τελευταίο κεφάλαιο της φετινής ύλης, που έχει να κάνει με τη ψυχολογία, την εμπειρία, το τσαμπουκά, την αντοχή, τον ανταγωνισμό και τη μεθοδολογία για να πάρει κάποια ομάδα ένα τρόπαιο. Αυτά πάντως είναι ερωτήματα που δεν απαντώνται σε τούτο χρονικό σημείο αλλά από τα Χριστούγεννα και έπειτα.

Αυτή τη στιγμή, ο Απόλλωνας καλά, καλά ακόμη μορφοποιείται από τον καθηγητή του.

Και μας δίνει να καταλάβουμε ότι ο Ολλανδός είναι ο νέος φύλακας- άγγελος, οι Εκπολό και Πιμπέρν χρειάζονται δουλειά έως ότου δέσουν, ( δύο φορές έχασαν τους Στεπίνσκι και Κακόριν στο πρώτο ημίχρονο), οι Νταρίκβα και Γιούρσεβιτς χτίζουν συνεργασίες με τα εξτρέμ, ο Κολ και ο Χάμπος είναι όπως οι Διόσκουροι στο μυαλό του Σέρβου, ο Αμτουραχίμι που ήταν σαφώς βελτιωμένος με τον Άρη σε σχέση με την ΑΕΛ, είναι βασική επιλογή στα εξτρέμ όπως και ο Κοστάκε ενώ να ναι καλά ο Μάρκες δίνει χρόνο στον Κρμέντσικ για να αποδείξει κατά πόσο μπορεί να παίξει στον Απόλλωνα ή απλά είναι μια ακόμη πατάτα που ήρθε και φύτρωσε μες στο Κολόσσι.

Λίγο με τον επιτελικό χαφ το ψάχνουμε ακόμη, αν και ο Πέρετζ δείχνει να είναι  προς το παρόν η απάντηση του Μιλόγιεβιτς, για το ποιος θα είναι ο Βαλμπουενά του πρώτου ημιχρόνου. 

Απαντήσεις έχουμε ακόμη να λάβουμε σε περιπτώσεις όπως του Σαγκάλ που έκανε εκείνη τη γαμάτη φάση με τον ΑΠΟΕΛ και έκτοτε τον χάσαμε, αν θ’ αναστηθεί ο Τσέχος στην επίθεση, πόσο μπορεί να βοηθήσει ο Τέκιε στα χαφ και τι στο καλό παίκτης επιτέλους είναι ο Χουσαίν που επιβίωσε στο ρόστερ, γιατί δεν τον ψήφισαν να αποχωρήσει οι λογιστές του Απόλλωνα.

Όλοι οι πιο πάνω και ο Απόλλωνας γενικότερα έχουν τεράστια προοπτική γιατί ακριβώς είναι αντικείμενο διαχείρισης από έναν καθηγητή που γνωρίζει το αντικείμενο του ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία. Παρατήρηση, έρευνα, αξιολόγηση, συμπέρασμα, εφαρμογή.

Κατά τ΄ άλλα οι υπόλοιποι περιμένουν ν΄ ακούσουν, το τελικό προορισμό της φετινής εκδρομής… χωρίς ναρκωτικά!!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση

X