Ο Γιώργος Μαλεκκίδης παραχώρησε συνέντευξη στο νέο τεύχος του περιοδικού του Απόλλωνα (δες ΕΔΩ).
Μεταξύ άλλων μίλησε για τον Άντριαν Γκούλα και αποκάλυψε πρόταση από άλλη μεγάλη Κυπριακή ομάδα.
Αναλυτικά:
Ο Μπρούνο Σάντος είπε στη δική του συνέντευξη στο περιοδικό μας, «αν δεις τον Μαλεκκίδη πως είναι αυτή τη στιγμή, φέτος παρουσιάζει πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με πέρσι».
Τι άλλαξε φέτος; Πιστεύω ότι όλες οι χρονιές που προηγήθηκαν με βοήθησαν στην αγωνιστική ανάπτυξή μου, όμως η περσινή χρονιά μου έδωσε εκείνη την ανακούφιση για να ηρεμήσω μέσα μου και να το απολαύσω περισσότερο. Και αυτή την ανακούφιση την ένιωσα μετά την επιστροφή μου από το σοβαρό τραυματισμό που είχα περάσει. Είχα μία θετική πίεση που με βοήθησε στο να δείξω πράγματα και στην περσινή χρονιά μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω τι μπορώ να κάνω. Στην φετινή χρονιά, ο κ. Γκούλα μου δείχνει εμπιστοσύνη όπως και όλη η ομάδα αλλά και ο κόσμος του Απόλλωνα και είναι κάτι που με βοηθάει να δώσω στον αγωνιστικό χώρο αυτά που πραγματικά μπορώ να δώσω.
Είπες ότι είχες εκείνη την ανακούφιση που χρειαζόσουν. Εννοείς ότι πλέον πίστευες ότι μπορούσες να σταθείς αγωνιστικά σε αυτό το επίπεδο;
Ήταν περισσότερο μία ανακούφιση που ένιωσα μετά τον τραυματισμό μου, ότι παρά το γεγονός ότι έμεινα έξω για τόσο καιρό, ήμουν εδώ και αγωνιζόμουν. Έλεγα στον εαυτό μου ότι μπορώ να κάνω αυτά που θέλω στον αγωνιστικό χώρο, ότι είμαι καλά και είναι ένας τραυματισμός που τον έχω ξεπεράσει. Γιατί δεν είναι εύκολο να είσαι ένα χρόνο έξω από τους αγωνιστικούς χώρους με έναν τέτοιο τραυματισμό. Μπορώ να πω επίσης ότι ήταν πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι είχα πάει δανεικός και εκεί είχα την ευκαιρία να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου, στη συνέχεια να κάνω μία σωστή προετοιμασία και μετά να διεκδικήσω την θέση μου στον Απόλλωνα. Καλώς ή κακώς, από μένα εξαρτάται αυτό. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για έναν Κύπριο να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα αλλά θεωρώ ότι αν αξίζεις τότε δεν χάνεσαι. Άρα θεωρούσα ότι από μένα εξαρτάται αν θα αγωνιστώ. Όταν ήρθα πίσω από το δανεισμό μου, έβγαλα κανονικά την προετοιμασία και είδα ότι είμαι καλά, μπορούσα και εγώ ο ίδιος να πιστέψω ξανά σε μένα. Πάντα το χρειάζεσαι αυτό όταν επιστρέφεις από ένα σοβαρό τραυματισμό, να πιστέψεις στον εαυτό σου, γιατί υπάρχει μία αμφιβολία. Χρειάζεται αυτή την επιβεβαίωση από τον εαυτό σου για να επιστρέψεις στον αγωνιστικό χώρο και αυτό έρχεται μέσα από πολλά πράγματα.
Όταν επέστρεψες από τον τραυματισμό σου, τον είχες στο πίσω μέρος του μυαλού σου και σε έκανε να τραβάς πίσω σε ορισμένα θέματα;
Είχα αρκετή εμπιστοσύνη στο πως δουλέψαμε με όλη την ομάδα. Όταν επέστρεψα ποτέ δεν σκέφτηκα αν θα έπρεπε να βάλω ή όχι το πόδι μου στην φάση και ευτυχώς δεν είχα ποτέ αυτή τη σκέψη. Για έναν επιθετικό μπορεί να είναι εντάξει να έχει αυτή τη σκέψη μετά από έναν τραυματισμό, για έναν αμυντικό όμως δεν είναι γιατί αν δεν βάλει το πόδι του στην φάση αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιρία ή τέρμα του αντιπάλου. Το μισό παιχνίδι είναι μονομαχίες και έτσι πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις το πόδι σου σε οποιαδήποτε φάση χρειαστεί. Μάλιστα αν πας χαλαρά σε μία φάση, τότε κινδυνεύεις και για να τραυματιστείς.
Ένιωσες ότι δεν είχες λείψει ούτε και μία μέρα με την επιστροφή σου;
Όχι, όχι, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Αν το λέει κάποιος ότι είναι κάτι που ισχύει, δηλαδή να μείνει έναν χρόνο εκτός και να επιστρέψει πίσω και να είναι λες και δεν έλειψε ούτε και μία ημέρα, είναι μεγάλο ψέμα (γέλια). Δεν είχε χειρότερο διάστημα από αυτό για μένα. Όταν θέλω να περιγράψω το συναίσθημά μου τότε, λέω στους άλλους ‘φαντάσου να παίρνεις από ένα μωρό το παιχνίδι του και αρχίζει να κλαίει και δεν σταματάει’. Αυτό το συναίσθημα το ένιωθα για έναν χρόνο. Στην αρχή δεν το σκέφτεσαι τόσο αλλά όσο περνάει ο καιρός δοκιμάζεται η ψυχολογία σου και η υπομονή σου. Και όταν επιστρέψεις πίσω από έναν τέτοιο τραυματισμό, δεν αισθάνεσαι το ίδιο όπως πριν. Θυμάμαι στο πρώτο παιχνίδι της επιστροφής μου, επειδή είχα συνηθίσει για ένα χρόνο να βλέπω τα παιχνίδια από την κερκίδα, με είχε επηρεάσει ακόμα και ο φωτισμός στο γήπεδο, δεν ένιωθα άνετα. Ήταν κάτι το πολύ περίεργο και μου πήρε κάποια παιχνίδια για να συνηθίσω ξανά την επιστροφή μου στα γήπεδα.
Στην επιστροφή σου από τον τραυματισμό σου, υπήρχαν σκέψεις για νέο δανεισμό σου σε κάποια ομάδα;
Εγώ επέστρεψα στην ομάδα με σκοπό να διεκδικήσω την θέση μου, ήξερα ότι ίσως υπήρχαν αμφιβολίες για την κατάσταση στην οποία θα βρισκόμουν και θα ακουγόταν για ενδεχόμενο νέο δανεισμό μου. Ήξερα ότι έπρεπε να διεκδικήσω την θέση μου στην ομάδα και με αυτό το σκοπό είχα επιστρέψει. Είχα δουλέψει αρκετά πριν ξεκινήσουμε τις προπονήσεις, τα είχα πάει πολύ καλά και στη διάρκεια στην προετοιμασία και περίμενα να μου δοθεί η ευκαιρία. Ήθελα να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ. Προσωπικά έζησα και εποχή όπου ήμουν ο τελευταίος τροχός της άμαξας, υπάρχουν και αυτά στο ποδόσφαιρο και πρέπει να περάσεις και από αυτό το στάδιο αν θέλεις να προχωρήσεις στο ποδόσφαιρο.
Ένιωθες ότι ήσουν υπό αξιολόγηση, αν μπορώ να το πω έτσι;
Πιστεύω ναι, χωρίς όμως να μου μεταφέρει κάτι τέτοιο η ομάδα. Δεν μου είπε η ομάδα ότι θα με κρίνουν και μετά να αποφασίσουν για μένα, ήταν κάτι που εγώ πίστευα και είναι και λογικό γιατί είχα επιστρέψει από ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό. Έβλεπα ότι ήμουν ο δεύτερος αριστερός μπακ στην ομάδα καθώς δεν υπήρχαν άλλες λύσεις και σκεφτόμουν ότι τώρα η προσπάθειά μου είναι για να πάω πρώτος. Και ξέρετε, και όταν έρθει η στιγμή που θα πας πρώτος η προσπάθεια δεν τελειώνει, πρέπει να αποδεικνύεις κάθε εβδομάδα ότι αξίζεις να είσαι ο πρώτος. Όταν θέλεις να αγωνίζεσαι δεν μπορείς να εφησυχάζεσαι, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί να μην κάνεις ένα καλό παιχνίδι και στον επόμενο αγώνα να είσαι έξω. Τη συγκεκριμένη περίοδο, η σκέψη μου ότι μπορεί να είμαι υπό αξιολόγηση με έκανε να είμαι πολύ πιο συγκεντρωμένος. Μέσα σε εκείνο τον χρόνο συνειδητοποίησα πολλά πράγματα που με έκαναν να μην έχω εκείνο το ίσως μικρό άγχος και μικρή πίεση που μπορείς να νιώθεις σε διάφορες αγωνιστικές καταστάσεις. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα στην ζωή για να ανησυχείς. Παράδειγμα, πες έκανα μία λάθος πάσα στο παιχνίδι, δεν θα το βάλω στο μυαλό μου και να το αναλύω συνέχεια και να μου δημιουργείται άγχος και πίεση. Ποιος δεν κάνει λάθος πάσα; Ποιος δεν κάνει λάθος σουτ; Το διάστημα που ήμουν εκτός λόγω του τραυματισμού μου, ήταν πολύ σημαδιακό για μένα, με έκανε να συνειδητοποιήσω πολλά πράγματα. Ήμουν φουλ προσηλωμένος για το τι θα ερχόταν μετά, ήθελα να αποδείξω πρώτα σε εμένα κάποια πράγματα και μετά στους άλλους.
Πάντως στο πλάνο Αντριάν Γκούλα σε βλέπουμε να έχεις ένα σημαντικό ρόλο.
Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο με τα πράγματα που ζητάει ο προπονητής και εμείς τα ακολουθούμε. Ο κ. Γκούλα από την αρχή που ήρθε μου μίλησε και με έκανε να νιώθω ότι με εμπιστεύεται. Είναι ένας προπονητής που θέλει να αναδείξει τα θετικά σου στοιχεία σαν ποδοσφαιριστής. Σίγουρα θέλει να βελτιώνει τα ελαττώματα τα οποία μπορεί να έχουμε αλλά προσπαθεί να δώσει έμφαση στα θετικά στοιχεία που έχουμε. Σου δίνει κάποιες επιλογές για να κάνεις πράγματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο την ώρα του αγώνα αλλά δεν απαιτεί από εσένα να κάνεις αυτό ή αυτό. Σου δίνει την ελευθερία να επιλέξεις αυτό που πιστεύεις είναι το ιδανικότερο, δεν θα σε κατακρίνει για μία ενέργεια που θα κάνεις. Το πιο σημαντικό για τον κ. Γκούλα είναι η αντίδραση που θα έχεις σαν ποδοσφαιριστή σε κάποιες καταστάσεις, ξέρει ότι όλοι θα κάνουμε τα λάθη μας αλλά το σημαντικό είναι πως θα αντιδράσουμε μετά από τα λάθη αυτά. Το λάθος δεν μπορείς να το ελέγξεις, μπορείς να ελέγξεις όμως τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσεις στη συνέχεια. Και πέρσι μπορώ να πω ότι είχα ακόμη πιο ελεύθερο ρόλο με τον κ. Ματσίν στον πάγκο, αλλά φέτος είναι διαφορετική η ελευθερία που έχουμε με τον κ. Γκούλα. Δεν μπορώ να το περιγράψω όπως το έχω ακριβώς στο μυαλό μου, αλλά και πέρσι και φέτος, νιώθω να έχω αρκετή ελευθερία στον αγωνιστικό χώρο, δεν νιώθω περιορισμένος.
Για έναν ακραίο αμυντικό σαν εσένα, τι είναι πιο δύσκολο; Να έχεις απέναντί σου άμυνα τεσσάρων ή άμυνα τριών όπου τα ακραία μπακ βγαίνουν πολύ πιο ψηλά; Επειδή απέναντι στην Ανόρθωση, σε άμυνα τριών, έκανες εξαιρετικό παιχνίδι και βγήκες και MVP του αγώνα.
Εγώ προσωπικό προτιμώ να αντιμετωπίσω άμυνα των τεσσάρων παρά άμυνα των τριών. Σε άμυνα των τριών που ο ακραίος μπακ θα είναι συνεχώς μπροστά, εμείς ξέρουμε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να πάει πίσω σε πολύ σύντομο διάστημα για να μην υπάρχει κενό. Μπορώ να εκμεταλλευτώ μία τέτοια φάση, αν κλέψουμε για παράδειγμα μπάλα μπορώ να εκμεταλλευτώ την κούραση που θα έχει. Εκείνος δεν έχει την ευχέρεια να έχει κάποια βοήθεια μπροστά γιατί είναι μόνος του στη γραμμή. Ενώ αν κλέψω εγώ μπάλα και ο τρίτος τους στόπερ δεν είναι στη σωστή θέση τότε θα είναι ανοιχτή η άμυνά τους και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε καλύτερα.
Ο κ. Γκούλα σου ζήτησε να προσθέσεις πράγματα στο παιχνίδι σου που ίσως δεν ήσουν τόσο εξοικειωμένος μέχρι τώρα;
Ο προπονητής θέλει να πάρει από τον καθένα μας αυτό στο οποίο είμαστε καλύτεροι σε ότι αφορά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μας. Δεν ένιωσα ποτέ μαζί του ότι είμαι έξω από τα νερά μου, αντιθέτως ένιωσα ότι έχει ωραίες ιδέες και αυτά που ζητάει είναι πράγματα που όλοι θέλουμε να κάνουμε. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο για να παρουσιάσουμε ακόμη καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο αυτά που θέλει ο κ. Γκούλα. Ίσως με την πάροδο του καιρού, αν χρειαστεί να αλλάξουμε πράγματα για να μην φτάσουμε σε σημείο να είμαστε προβλέψιμοι, εκεί να βγούμε λίγο έξω από τα νερά μας αλλά μέχρι τώρα δεν ένιωσα κάτι τέτοιο.
Τον φετινό Απόλλωνα που τον βλέπεις στο τέλος της χρονιάς;
Θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό φέτος. Πιστεύω ότι η ομάδα έχει καλούς παίκτες και ποιότητα και έχουμε και έναν καλό προπονητή. Έχουμε παίκτες που θέλουν να πετύχουν και αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Έχουμε μία καλή ομάδα γενικά, δεν είναι μία ομάδα που εξαρτάται μόνο από δύο-τρεις ποδοσφαιριστές.
Φέτος είσαι και ένας εκ των αρχηγών της ομάδας. Τι σημαίνει αυτό για σένα;
Ίσως υπάρχει περισσότερη ευθύνη από πλευράς μου, από τη στιγμή που είσαι εκ των αρχηγών της ομάδας θα πρέπει να είσαι και παράδειγμα συμπεριφοράς. Και στις προπονήσεις και στα παιχνίδια και σε όλους τους τομείς γύρω από την ομάδα. Αυτό που ίσως άλλαξε και δεν το έκανα πέρσι, είναι το να μιλήσω στους συμπαίκτες μου πριν από τα παιχνίδια. Για παράδειγμα, είχα μιλήσει πριν το παιχνίδι με την ΑΕΛ στους συμπαίκτες μου τώρα που απουσιάζει και ο Χάμπος λόγω τραυματισμού. Ο Χάμπος που είναι και ο πρώτος αρχηγός, προσπαθεί να με βοηθήσει σε κάποια πράγματα, για παράδειγμα πως πρέπει να συμπεριφερθώ σε συγκεκριμένες καταστάσεις που ίσως συμβούν. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να βάλεις και εσύ τα δικά σου στοιχεία μέσω του δικού σου χαρακτήρα.
Πλέον υπάρχει και ο κανονισμός ότι μόνο ο αρχηγός της ομάδας μπορεί να διαμαρτυρηθεί στο διαιτητή.
Είναι πολύ άσχημο πράγμα (γέλια). Όμως πρέπει να πω ότι και οι διαιτητές μας πολλές φορές δίνουν εύκολα κάρτα για το τίποτα. Για παράδειγμα στον αγώνα με την Ανόρθωση, συμπαίκτης μου δέχθηκε κίτρινη διότι είπε στον διαιτητή «γιατί» για κάποιο σφύριγμά του. Πρέπει και αυτοί να βάλουν κάποια όρια. Είμαι στον αγώνα με 200 παλμούς, τρέχω 90 λεπτά, πρέπει να μας καταλαβαίνουν οι διαιτητές αν τους πούμε ένα «γιατί» για κάποιο σφύριγμά τους. Αν σου πω κάτι σοβαρό, σε δικαιολογώ να με τιμωρήσεις, αλλά όχι όταν δεν σου έχω πει ουσιαστικά τίποτα. Αν επιμένεις ναι, να την δεχθείς την κίτρινη κάρτα, όχι όμως για το παραμικρό.
Η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη για εσένα προσωπικά, αλλά δεν ήταν καλή για τον Απόλλωνα. Τι σημαίνει για έναν παίκτη να είναι καλός σε μία χρονιά που δεν ήταν καλή για την ομάδα του;
Είναι αντίθετα τα συναισθήματα που έχεις σε κάτι τέτοιο. Είσαι χαρούμενος για το ότι παίρνεις την ευκαιρία σου και την εκμεταλλεύεσαι αλλά ταυτόχρονα η ομάδα δεν πάει καλά. Και λες ότι δεν γίνεται τώρα που παίρνω την ευκαιρία μου και πάω καλά, η ομάδα να μην μπορεί να το ακολουθήσει αυτό. Όμως για το ότι δεν τα πήγε καλά η ομάδα πέρσι, όλοι μας έχουμε ευθύνη, δεν είναι ατομικό το άθλημα. Σε μία χρονιά μπορεί να μην είσαι εσύ καλός και η ομάδα να τα πάει καλά, δεν θα φανεί ότι δεν ήσουν καλός εσύ. Το θετικό είναι ότι έστω και σε μία χρονιά που δεν τα πήγαμε καλά, ένιωσα τη στήριξη του κόσμου προς την ομάδα.
Ήταν μία χρονιά που στην ομάδα υπήρχαν τρεις προπονητές. Τι σημαίνει αυτό για έναν ποδοσφαιριστή;
Είναι κάτι το δύσκολο γιατί πραγματικά ο κάθε ένας από τους τρεις, ζητούσε ένα πολύ διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Και κάθε φορά οι προπονήσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Ένας προπονητής μπορεί να δουλεύει με δυνατή ένταση τις προπονήσεις στις αρχές τις εβδομάδας και να χαλαρώνουν μέχρι το παιχνίδι, ένας άλλος μπορεί να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Άρα και αυτό δεν βοηθά τον ποδοσφαιριστή να έχει μία ρουτίνα προγράμματος και σε ότι αφορά τον τρόπο που γυμνάζεται αλλά και σε ότι αφορά την προετοιμασία γύρω από τους αγώνες.
Για ένα διάστημα με τον ερχομό Μιλόγεβιτς, ο Απόλλωνας βρέθηκε και στην πρώτη θέση.
Ίσως μία αλλαγή του προπονητή μπορεί να βοηθήσει στην αρχή να δείξεις κάτι περισσότερο και να έχει μία άλλη αύρα η ομάδα, αλλά μετά δεν ξέρω τι έγινε. Πρώτα φταίμε εμείς που είμαστε στον αγωνιστικό χώρο.
Νιώθεις άνετα με τον τρόπο παιχνιδιού του κ. Γκούλα;
Νιώθω αρκετά άνετα και την ίδια στιγμή, νιώθω και ωραία με τον τρόπο που αγωνιζόμαστε και αυτά που μας ζητάει. Νιώθω μία αυτοπεποίθηση.
Στην καριέρα σου βρέθηκες από την επιθετική γραμμή και το επιθετικό αριστερό άκρο, στο αμυντικό αριστερό άκρο. Πως ήταν για σένα αυτή η μετάβαση;
Στον Άρη πέρασα από διάφορους ρόλους, αγωνίστηκα ακόμη και εξάρι, δεκάρι, ακόμη και στο δεξί άκρο. Στην τελευταία μου χρονιά εκεί αγωνίστηκα σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Το ένιωθα σαν κάποιου είδους εμπιστοσύνη προς εμένα και προσπαθούσα να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα να κάνω. Σίγουρα δεν θα μπορώ να είμαι ο καλύτερός μου εαυτός σε όλες τις θέσεις αλλά τουλάχιστον προσπαθούσα να κάνω τα βασικά από αυτά που μου ζητούσαν. Όταν ήρθα στον Απόλλωνα, ήρθα στην ομάδα σαν αριστερό μπακ και στόπερ, έπρεπε να αλλάξω πλήρως τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμουν. Με είχαν δει όμως να αγωνίζομαι σε εκείνες τις θέσεις προηγουμένως. Όπως είπα έπρεπε να αλλάξω πλήρως τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμουν, έπρεπε να εμπεδώσω ότι πλέον είμαι αμυντικός και όχι επιθετικός. Μου πήρε σίγουρα ένα χρόνο για να το συνειδητοποιήσω αυτό. Αν αποδεχτείς ότι πραγματικά μπορείς να είσαι καλύτερος στη νέα σου θέση, ξεκινάς να καταλαβαίνεις ότι είναι το καλύτερο για σένα. Άρχισα να παρακολουθώ παίκτες που αγωνίζονταν στην θέση του αριστερού μπακ, για παράδειγμα έβλεπα βίντεο του Πάολο Μαλντίνι που έκανε τεράστια καριέρα. Είχα πάει μετά δανεικός από τον Απόλλωνα στην Καρμιώτισσα και αγωνιζόμουν στο αριστερό αμυντικό άκρο. Μετά από κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι που περνούσε, σκεφτόμουν πιο αμυντικά. Σίγουρα έκανα λάθη όπως για παράδειγμα ο τρόπος που στεκόμουν στον αγωνιστικό χώρο σε κάποιες περιπτώσεις. Πλέον τα σκέφτομαι όλα αυτά και ρωτάω τον εαυτό μου γιατί δεν τα γνώριζα αυτά από πιο νωρίς. Αν ήξερα αυτή την θέση από τα 15 μου, στα 20 μου θα ήμουν έτοιμος παίκτης για εκεί. Μετά το πίστεψα και εγώ ο ίδιος ότι αν θέλω να αγωνιστώ, αυτή η θέση μου πάει καλύτερα. Έκανα μέχρι και προσωπική προπόνηση για να μάθω την θέση, ήταν κάτι που έπρεπε και είχα ανάγκη για να είμαι και εγώ καλά. Βλέπαμε βίντεο των παιχνιδιών μου και τι έπρεπε να κάνω και κάναμε ειδική προπόνηση και ασκήσεις για την θέση. Μέχρι και τις επαφές μου έπρεπε να αλλάξω καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι διαφορετικές οι επαφές που έχει στον αγώνα ένας ακραίος επιθετικός σε σχέση με έναν ακραίο αμυντικό. Κάποιος άλλος στην θέση μου μπορεί όμως να μην αποδεχθεί μία τέτοια αλλαγή θέσης, είναι και αυτός ένας λόγος που βλέπουμε ακραίους εξτρέμ που μετακινούνται προς τα πίσω να χάνονται στον αγωνιστικό χώρο.
Αν σου έλεγα ότι μπορούσες να επιλέξεις τώρα μία από τις δύο θέσεις, τι θα επέλεγες;
Αν μπορούσα να ξεκινήσω μία θέση και να την δούλευα από νεαρός όπως δουλεύω την θέση του αριστερού μπακ τα τελευταία πέντε χρόνια, θα επέλεγα αριστερό μπακ και στόπερ. Ένα παιδί 13 με 14 ετών θα πρέπει να ξέρει σε ποια γραμμή πρέπει να αγωνίζεται. Δηλαδή να γνωρίζει για παράδειγμα αν θα είναι παίκτης γραμμής ή αν θα αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή. Τώρα αν θα είναι εξάρι, οκτάρι ή δεκάρι αυτό θα το δείξει η συνέχεια. Η κάθε θέση έχει διαφορετικά τρεξίματα. Ένας παίκτης που έχει τα χαρακτηριστικά για να αγωνίζεται στο κέντρο, δεν μπορεί να αγωνιστεί στα άκρα λόγω των διαφορετικών τρεξιμάτων. Θεωρώ ότι σε εκείνες τις ηλικίες θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν σε μία θέση τα παιδιά. Εμείς στην Κύπρο τα μαθαίνουμε αυτά μέσα από τα παιχνίδια στην πρώτη ομάδα ενώ στο εξωτερικό τα μαθαίνουν από τότε που είναι παιδιά.
Πότε είδες το ποδόσφαιρο επαγγελματικά;
Επαγγελματικά είδα το ποδόσφαιρο στα 19 μου. Όχι ότι πριν ότι δεν το έβλεπα έτσι, αλλά ίσως δεν το συνειδητοποιούσα ότι το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να γίνει το επάγγελμά μου. Είχα τον στρατό και μετά ήξερα ότι μετά είχα και τις σπουδές μου. Σοβαρά το έβλεπα πάντα αλλά όταν ξεκίνησα και δούλευα πιο σωστά κατάλαβα ότι μέχρι τότε ουσιαστικά δεν έκανα τίποτα, ότι έχασα αρκετό χρόνο από την ανάπτυξή μου σαν παίκτης. Ένα παράδειγμα είναι το γυμναστήριο και οι ασκήσεις στις οποίες έπρεπε να δουλέψω. Στην πορεία κατάλαβα ότι δεν τα δούλευα όπως θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια. Ή πράγματα που μπορεί να συμβούν σε έναν αγώνα και θα έπρεπε να τα δουλέψω, όπως το πως θα είναι μία διεκδίκηση με έναν αντίπαλο και πως θα μπορούσα να αντιδράσω σε συνθήκες αγώνα. Αυτά άρχισα να τα δουλεύω πολύ αργότερα, στα 20 με 21 μου. Ασυζητητί, χρειαζόμαστε τεράστια βελτίωση στις ακαδημίες στην Κύπρο. Στην προπόνηση τα έδινα όλα και τα δίνω ακόμη όλα, είμαι τέτοιος τύπος. Όμως τότε ήταν η προπόνηση και μετά δεν υπήρχε κάτι άλλο πέραν της προπόνησης. Και επειδή δεν προέρχομαι από ποδοσφαιρική οικογένεια, δεν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να με βοηθήσει και να μου πει ότι θα έπρεπε να δουλέψω επιπλέον και σε άλλα πράγματα. Γενικά κανένας δεν ήρθε και να μου πει κάτι τέτοιο, ότι κάναμε μετά τις προπονήσεις τα κάναμε μόνοι μας. Πλέον τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι τόσο αναλυτικά που μπορείς να δουλέψεις στην εντέλεια την κάθε θέση. Στο εξωτερικό το κάνουν αυτό σε επίπεδο ακαδημιών, βλέπεις 16χρονους και είναι έτοιμοι παίκτες.
Θεωρείς ότι στερήθηκες πράγματα στην πορεία σου αυτή στον χώρο του ποδοσφαίρου;
100%. Αλλά τα στερηθήκαμε με απόφασή μας. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε κάθε Σάββατο, σωστά; (γέλια). Αλλά είναι λογικά πράγματα αυτά. Μπορεί εκείνο τον καιρό να μας ενοχλούσε αυτό, αλλά δεν είναι ότι στερήθηκα κάτι το ιδιαίτερο. Μπορεί να στερείσαι κάτι, αλλά μετά έχεις και τα ανάλογα οφέλη. Στα 18 σου μπορεί να μην το καταλάβεις αυτό, στα 25 σου όμως το συνειδητοποιείς πλήρως. Η ερώτηση που έκανα του εαυτού μου πάντα, ήταν αν αξίζει να στερηθώ κάποια πράγματα για τον χώρο του ποδοσφαίρου. Και έρχεσαι στο τώρα και λες ότι άξιζε με τα χίλια αυτό. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, πάλι δεν θα έβγαινα αν ήταν για να μείνω στον χώρο του ποδοσφαίρου, δεν έχω πρόβλημα με αυτό (γέλια).
Σου αρέσει η ιδέα της προπονητικής για το μέλλον;
Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω σε 10 χρόνια από τώρα αλλά μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω στο μέλλον έναν 15χρονο Γιώργο Μαλεκκίδη, να το πω έτσι.
Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που πήρες μέχρι τώρα για την καριέρα σου;
Οι γονείς μου στέλνουν ένα μήνυμα για να το βλέπω. Δεν υπάρχει παιχνίδι που δεν θα μου το στείλουν. «Καθαρό μυαλό, έξυπνα, με αυτοπεποίθηση και αθλητοπρέπεια». Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε παιχνίδι και να μην μου το στείλουν αυτό από πριν.
Επειδή είσαι Κύπριος, είναι εύκολο να διαβάσεις την κριτική, καλή αλλά και κακή, που μπορεί να υπάρξει στο πρόσωπό σου. Διαβάζεις τα όσα γράφουν;
Όταν ήμουν στον Άρη, ήξερα όλους τους οπαδούς της ομάδας και είχαμε καλές σχέσεις. Δεν υπήρχε αυτό που υπάρχει στις ομάδες με αρκετό κόσμο με τα σχόλια του κόσμου στο διαδίκτυο κλπ. Όταν ήρθα στον Απόλλωνα, είχα απορία να διαβάζω πράγματα από τον κόσμο και διάβαζα ωραία σχόλια και ήταν κάτι που μου άρεσε, με έκανε να θέλω να διαβάζω τα σχόλια του κόσμου. Μετά πήγα δανεικός και όταν ήρθα πίσω θυμάμαι ωραία σχόλια μετά από ένα παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ όταν είχαμε κερδίσει και ανέβαινε η ψυχολογία μου. Ήρθε μετά το επόμενο παιχνίδι με την Καρμιώτισσα και χάνουμε. Bλέπω διάφορα σχόλια, όχι προσωπικά σε εμένα αλλά γενικά για την ομάδα, και ήταν πολύ αντίθετα τα συναισθήματα. Έτυχε και είδα ανάλογα σχόλια σε ακόμα μία-δύο περιπτώσεις και πλέον σταμάτησα να τα διαβάζω. Δεν έχω διαβάσει ποτέ ξανά από τότε σχόλια. Μπορεί ασυναίσθητα να σκεφτόμουν ότι αν κάνω κάποιο λάθος θα τα ακούω από τον κόσμο και ήξερα ότι αν έβλεπα κάτι που δεν ήταν καλό, με επηρέαζε. Πλέον δεν με ενοχλεί τίποτα αλλά σε εκείνη την φάση της καριέρας μου δεν ήμουν συνηθισμένος σε αυτή τη μάζα του κόσμου και τα άσχημα σχόλια ίσως με επηρέαζαν. Αν μου στείλουν προσωπικό μήνυμα, εκεί θα το διαβάσω. Μου στέλνουν οι οπαδοί και τους απαντάω.
Ποια η σχέση σου με τον κόσμο του Απόλλωνα;
Νιώθω αρκετή στήριξη από τον κόσμο του Απόλλωνα, με τον τρόπο αυτό κατανοώ πλέον και αν είναι θετική η προσέγγιση του κόσμου προς εμένα και προς την ομάδα. Μάλιστα όταν ήμουν εκτός λόγω του τραυματισμού μου, υπήρχε κόσμος που μου έστελνε μηνύματα στήριξης και ήταν κάτι που μου έδωσε αρκετή δύναμη. Γιατί και εγώ αν ήμουν οπαδός, ίσως δεν θα πίστευα πλέον στον Γιώργο Μαλεκκίδη. Θυμάμαι μία περίπτωση όταν ήμουν προς το τέλος της αποκατάστασής μου και ήρθε ένας νεαρός στο fan day που είχαμε κάνει και μου είπε ότι πίστευε και πιστεύει ακόμη σε εμένα. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις και έλεγα ότι αν ήμουν εγώ οπαδός, στη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με τον Γιώργο Μαλεκκίδη που ήταν ένα χρόνο εκτός και είχε αγωνιστεί σε πολύ λίγα παιχνίδια γενικά στον Απόλλωνα. Αυτό το παιδί μου έδωσε πολύ σημαντική ώθηση, όλοι έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο. Και από οπαδούς άλλων ομάδων έτυχε να πάρω μηνύματα και αυτό είναι κάτι που με τιμάει.
Είχες και άλλες προτάσεις πριν επιλέξεις την προοπτική του Απόλλωνα;
Είχα πρόταση από την ΑΕΚ, μάλιστα είχαν έρθει τέσσερεις φορές με συμβόλαιο για να με αποκτήσουν. Θεωρούσα όμως ότι ο Απόλλωνας θα ήταν καλύτερο βήμα για εμένα και την καριέρα μου.
Η περσινή χρονιά ήταν και η χρονιά που σε βρήκε στην Εθνική Κύπρου.
Αυτό είναι η ολοκλήρωση για έναν ποδοσφαιριστή. Για εμένα η Εθνική είναι το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι σαν χώρα πρέπει να αγαπήσουμε περισσότερο την Εθνική Κύπρου. Όλοι μας, και ο κόσμος αλλά και η Ομοσπονδία να στηρίξει το πρωτάθλημα για να έχουμε περισσότερους ντόπιους παίκτες που θα βοηθήσουν την Εθνική.
Σας επηρέαζαν εσάς τους παίκτες οι δηλώσεις του Τιμούρ Κετσπάγια ότι οι παίκτες της Εθνικής δεν αγωνίζονται στις ομάδες τους και το ότι το επίπεδό μας σαν Εθνική είναι αυτό, μετά τις ήττες;
Δεν πιστεύω ότι ο Τιμούρ Κετσπάγια αμφισβήτησε την αξία μας ως παίκτες. Κάποιες φορές ίσως τα λόγια του να ακούγονταν σκληρά, αλλά ήταν μέρος της προσπάθειάς του να μας ωθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Προσωπικά, δεν άφησα να με επηρεάσουν γιατί ήξερα ότι η κριτική του είχε σκοπό να μας βελτιώσει. Πιστεύω ότι η Εθνική διαθέτει ταλέντο και ποιότητα, και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά με σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Η αγάπη και το πάθος για την Εθνική είναι κάτι που όλοι έχουμε, και ο στόχος μας είναι πάντα να δίνουμε το 100% για τη χώρα μας. Καλύτερα να μην αγωνιστώ σε ένα παιχνίδι με την ομάδα μου και να είμαι έτοιμος για να αγωνιστώ με την Εθνική παρά το αντίθετο και να μην πάω στην Εθνική. Θεωρώ ότι έχουμε καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών.