ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Εθνική: Τιμούρ, δες τη Μάλτα

Άλλη μια… μικρή χώρα μας έβαλε γυαλιά

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Η Ισλανδία πήγε στην τελική φάση του Euro 2016 και του Μουντιάλ 2018. Το Λουξεμβούργο, επενδύοντας κυρίως σε ανήλικους άλλων χωρών βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως το Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν μας ξεπέρασαν επίσης, ενώ η συζήτηση αυτή μπορεί να πάρει ώρα, καθότι πλέον οι ομάδες της Ευρώπης που είναι πίσω απ’ την Κύπρο μετρούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών!

Συνεπώς, το να βλέπουμε Εθνικές που κάποτε τις είχαμε για πλάκα να μας ξεπερνάνε έχει γίνει συνήθειο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που για δεύτερη φορά κινδυνεύει να πέσει κατηγορία. Και με τις ενέργειες που… δεν γίνονται το πιθανότερο σενάριο είναι πως αργά ή γρήγορα θα υποβαθμιστούμε και επίσημα. Τονίζεται η λέξη επίσημα, αφού στα χαρτιά Μολδαβία, Λετονία και Μάλτα δεν έχουν και πολλά να μας ζηλέψουν (μεταξύ άλλων).

Κι άμα είδε κανείς τον αγώνα της Αγγλίας με τη Μάλτα στο Γουέμπλεΐ για την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro… ίσως και να σκέφτηκε ότι η νησιώτικη χώρα αδικείται που είναι πίσω απ’ την Κύπρο στη βαθμολογία της UEFA.

Όντως το σερί τους είναι τραγικό (μόνο ήττες στην προκριματική φάση), δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε, αλλά η εμφάνιση τους με τα «τρία λιοντάρια» άφησε σίγουρα θετικές εντυπώσεις. Χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν, προσπάθησαν να δουν στα μα΄τια μια απ’ τις κορυφαίες Εθνικές του κόσμου, στην έδρα της, χωρίς να παίξουν με πολυπρόσωπη άμυνα.

Κυρίως στο πρώτο μέρος, προσπάθησαν να κρατήσουν μπάλα, έχοντας ορισμένους αξιόλογους αυτοματισμούς, καταγράφοντας περισσότερες τελικές από τον αντίπαλο τους και έχοντας καλύτερο απολογισμό στα expected goals (0.14 η Μάλτα, 0.04 η Αγγλία). Σε καμία περίπτωση δεν πτοήθηκαν απ’ το αυτογκόλ του Πέπε στο 8’, αφού έμειναν προσηλωμένοι στο πλάνο του Ιταλού προπονητή τους, Μισέλ Αρμπολίνι κι ενώ η πρώτη τελική στο στόχο από το συγκρότημα του Γκάρεθ Σάουθγκειτ ήρθε στο 64'. 

Καθόλου τυχαία δεν προκύπτει η «μουρμούρα» του αγγλικού Τύπου, που τα έψαλε σε Σάουθγκειτ και ποδοσφαιριστές τις προηγούμενες μέρες! Μάλιστα, το BBC έδωσε σε όλους τους παίκτες της Μάλτας καλύτερη βαθμολογία απ’ τους Άγγλους, οι οποίοι κέρδισαν εντωμεταξύ με 2-0. Κι αν νομίζεται πως MVP ανακηρύχθηκε ο τερματοφύλακας ή κάποιος αμυντικός κάνετε λάθος, καθότι το βραβείο πήρε ο Τζόντι Τζόουνς που έπαιξε στην επίθεση.

Στην πιο κάτω φωτογραφία, ο Φόντεν μαζεύει… σαΐτα που έριξε οπαδός της Αγγλίας στον αγωνιστικό χώρο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την απογοήτευση του από τα όσα έβλεπε.

Aνεξαρτήτως λοιπόν των ενεργειών της Μαλτέζικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (δεν τις γνωρίζουμε κιόλας), αλλά και του χαμηλού επιπέδου παικτών και ομάδων στη «χώρα των ιπποτών», πάλεψαν με ότι είχαν απέναντι σε ένα μεγαθήριο, χωρίς να κλειστούν στο καβούκι τους… για μπόλικη ώρα.

Η εμφάνιση αυτή αποτελεί μια απόδειξη ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια κι όταν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και κυρίως θέληση μπορούμε να τα πάμε σίγουρα καλύτερα. Σταθήκαμε πολλές φορές στις ενέργειες που δεν κάνει η ΚΟΠ, που φέρει αναμφίβολα τη μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά όσον αφορά τις εμφανίσεις του τελευταίου έτους… τα όσα αρνητικά μπορούμε να καταλογίσουμε στον Τιμούρ Κετσπάγια είναι σίγουρα πολλά.

Η Μάλτα μας έβαλε γυαλιά, όμως δεν είναι κακό να παίρνουμε παραδείγματα από άλλους, αντιλαμβανόμενοι βεβαίως τα λάθη μας.

Υ.Γ. Δεν θα είναι επιτυχία αν αποκλείσουμε το Γιβραλτάρ, ούτε και η οποιαδήποτε νέα νίκη σε φιλικό.

Υ.Γ.2. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και πρέπει να ακολουθήσουμε.

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση