ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακιντζί: Δεν ήταν εισβολή το 1974

«Δεν εγκρίνω τον τίτλο της Αφρίκα»

Σε μια εποχή που πρέπει όλοι να έχουμε ενότητα και να είμαστε λογικοί, δυστυχώς παρασυρόμαστε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, και δεν πρέπει να παίξουμε αυτό το παιχνίδι, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί σήμερα, σχολιάζοντας τόσο την επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν όσο και τα όσα ακολούθησαν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Αφρίκα με τον τίτλο «Ακόμη μια εισβολή από την Τουρκία».

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η Τουρκία είχε το δικαίωμα να πάρει μέτρα για να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος πόνος, πρόσθεσε λέγοντας ότι τον όρο «εισβολές» δεν τον χρησιμοποίησαν ούτε τα ΗΕ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να αποκαλείται «εισβολή» η «ειρηνευτική επιχείρηση» - κατά την έκφρασή του – που εμπόδισε την ένωση.

Θέλοντας – όπως ανέφερε – να προειδοποιήσει τον «λαό», είπε ότι δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια για προβοκάτσια και υποκίνηση (επεισοδίων), καλώντας «αστυνομία» και «δυνάμεις ασφαλείας» να κάνουν αυτό που πρέπει. «Δεν είναι σωστό να διορθώνεις τις λάθος απόψεις με λάθος ενέργειες. Ακριβώς το αντίθετο, θα επιτύχει την εξάπλωση που δεν τους αρμόζει».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο έγινε λόγω του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που διέπραξε η ελληνική φασιστική χούντα – όπως έγραψε – μαζί με τον Νίκο Σαμψών, που στόχευε στην ένωση (με την Ελλάδα).

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το 2004 στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν αλλά και το 2017 στη Διεθνή Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά επιδείχθηκε η βούληση για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση και τη σοβαρή μείωση του αριθμού στρατιωτών «που ήρθε για την ειρήνη στην Κύπρο» - κατά την έκφρασή του - "ωστόσο κρίμα που η ε/κ πλευρά το απέρριψε".

«Εάν δεν ήταν η 20η Ιουλίου η Κύπρος θα ήταν νησί συνδεδεμένο με την Ελλάδα και οι Τ/κ, στην καλύτερη περίπτωση, όπως οι Τούρκοι στη δυτική Θράκη, θα γίνονταν μειονότητα».

Αναφερόμενος στη Συρία, είπε ότι ο πόλεμος εκεί είναι στον έβδομο χρόνο και στην περιοχή βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν, άλλες χώρες αλλά και διαφορετικές ένοπλες οργανώσεις. Η Τουρκία, πρόσθεσε, αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί σε επιχείρηση, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν, και για να προστατέψει τη δική της ασφάλεια στα σύνορά της.

Δεν θέλουμε ως κοινότητα που έχουν ζήσει τον πόνο του πολέμου να χυθεί άλλο αίμα, ωστόσο για να μην ζήσουν ακόμη μεγαλύτερο πόνο στο μέλλον, η Τουρκία είχε το δικαίωμα να πάρει μέτρα και αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται, σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης. Πρόσθεσε δε ότι, όπως έχει επανειλημμένα λεχθεί από τις τουρκικές αρχές, οι στόχοι είναι καθαρά στρατιωτικοί και ευχήθηκε ο ίδιος να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν σε στρατιωτικό επίπεδο με μια ενεργό διπλωματία θα μπορέσουν να γίνουν μόνιμα, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι όσοι μένουν στην περιοχή, Τούρκοι, Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι, όποια θρησκεία ή δόγμα και αν έχουν, θα είναι μακριά από την τρομοκρατία και θα μπορέσουν να ζήσουν σε ειρήνη, διαφυλάσσοντας την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και των άλλων χωρών της περιοχής.

Ο Μουσταφά Ακιντζί κατέληξε λέγοντας ότι δεν του άρεσε ο χθεσινός τίτλος της Αφρίκα, δεν τον εγκρίνει, αλλά όσο ενοχλητικό και αν είναι ένα δημοσίευμα, ο χώρος για να λυθεί το ζήτημα είναι η πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση