ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναστασιάδης: «Φεύγω με το βάρος της μη επίλυσης του Κυπριακού»

Οι κίνδυνοι που βλέπει στην συμμαχία που στηρίζει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη

ΚΥΠΕ

«Φέρω το βάρος γιατί ολοκληρώνω τη θητεία μου στην προεδρία χωρίς να έχω επιτύχει το σημαντικότερο στόχο που είχα θέσει, την επίλυση του Κυπριακού», σημειώνει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην ελληνική εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη.

Τονίζει όμως ότι φεύγει με τη συνείδησή του ήσυχη, τουλάχιστον όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση. «Παραλάβαμε ένα κράτος υπό χρεωκοπία και παραδίδουμε μία οικονομικά ακμάζουσα χώρα με ρυθμούς ανάπτυξης φέτος 6%. Με ένα ποσοστό ανεργίας κάτω του 7%, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πλείστους όσους τομείς. Συνεπώς όποιος και αν εκλεγεί εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με ευαισθησίες όσον αφορά την κοινωνική πολιτική», υπογραμμίζει.

Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατάφερε να καταγραφεί σημαντική πρόοδος με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, και προσθέτει ότι οι παρεμβάσεις της Άγκυρας και η επιμονή της για συνέχιση των εγγυήσεων, της παρουσίας μονίμως τουρκικού αγήματος, ήταν κάτι που δυστυχώς οδήγησε την τελευταία προσπάθεια που έγινε στο Κραν Μοντανά σε ναυάγιο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι αυτή η κριτική οφείλεται σε ένα αφήγημα που υιοθέτησαν ορισμένοι όπως αυτό προβάλλονταν από τον κ. Άιντε, τον τότε απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα.

«Όμως στη συνέχεια η δημοσιοποίηση των πρακτικών διέψευσε όλους όσοι άλλα ισχυρίζονταν. Ήταν οι κατ’ επανάληψη μαρτυρίες του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, που σήμερα είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ, που όχι μία αλλά σε πλείστες όσες συνεντεύξεις έχει κάθετα διαψεύσει το αφήγημα που υιοθέτησε τότε η αντιπολίτευση, ότι τάχα εγκατέλειψα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προσθέτει πως «χάριν της ιστορίας για να ξέρετε, ο Γενικός Γραμματέας είχε αφιερώσει ελάχιστες ώρες για ένα τόσο κρίσιμο πρόβλημα. Την επομένη του δείπνου, δλδ στις 7/6/2017 θα έπρεπε να ήταν στο Αμβούργο στη Σύνοδο των G20 και συνεπώς αυτό που θα ανέμενε κανείς, θα έπρεπε αντί να διακόψει, να αναβάλει και να ζητήσει συνέχιση του διαλόγου, είχαμε φτάσει τόσο κοντά. Υπήρξε συστηματική προσπάθεια από τον πλευρά της Τουρκίας να αποφευχθεί ο όποιος νέος διάλογος. Στη συνέχεια είναι αναρίθμητες οι προσπάθειες που κατέβαλα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς όμως για να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, όπως έχει χαραχθεί από το 1956 δλδ. ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να ελέγχει ένα μέρος της Κύπρου, ή να ελέγχει τη νέα κατάσταση πραγμάτων δεν επέτρεψε να πετύχουμε την ποθητή επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει την ανησυχία του για τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα και ειδικά για όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο.

Εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στην αναγνώριση των κατεχομένων καθώς επιθυμεί να υπάρχουν εξαρτώμενα αναγνωρισμένα κράτη, όμως σταδιακά τα κατεχόμενα ενσωματώνονται με την έννοια του πλήρους ελέγχου, της διοίκησης που ασκείται από την Άγκυρα, είτε μέσω του κ. Οκτάι ο οποίος έχει την επίβλεψη έργων και πολιτικών, είτε μέσω του πρεσβευτή της Τουρκίας, και ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο για οποιαδήποτε απόφαση από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και πώς αυτές επηρεάζουν το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι είναι αδιανόητο για τη διεθνή κοινότητα στην μία των περιπτώσεων να θυμάται τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ και της ΕΕ και από την άλλη να παραγνωρίζει το γεγονός ότι ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια. Παράλληλα, τονίζει ότι στις επισκέψεις του σε Γαλλία και Γερμανία έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία επανέφερε στην επιφάνεια και ένα υπάρχον μακροχρόνιο πρόβλημα, που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Δηλαδή την εισβολή και κατοχή εδαφών μίας άλλης κυρίαρχης χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι πρόκειται για άλλο ένα δείγμα αναθεωρητισμού που έχει καταλάβει τον Τούρκο Πρόεδρο και που καταδεικνύει προθέσεις και προς όσους αμφισβητούν την αποφασιστικότητα και τη βούληση και της Ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Είναι η προετοιμασία ενός κλίματος που θέλει να φέρει την Τουρκία σε θέση η όποια επιθετική της ενέργεια να ερμηνευθεί ως τάχα θέμα άμυνας ή προάσπισης των δικαιωμάτων της κατά το διεθνές δίκαιο, όχι το πραγματικό, αλλά όπως ερμηνεύεται μέσα από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας», αναφέρει.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καταλύτη για το Κυπριακό αν υπήρχε ένας καλής θελήσεως συνομιλητής να αποτελέσει και αφορμή για θετικές εξελίξεις. «Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα. Αν η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο τότε δεν υπάρχει λόγος να μην θεωρείται μέρος της συμμαχίας. Να υπενθυμίσω ότι έχει δημιουργηθεί το EMGF που περιλαμβάνει οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων ως παρατηρητές Γαλλία και ΗΠΑ. Δεν θα μας ενοχλούσε ως μία ειρηνική χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο η Τουρκία να συμμετείχε. Δεν λειτουργούμε με λογική αποκλεισμού αλλά με λογική δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας, αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής έτσι ώστε να αποτελέσουμε αντί περιοχή αναταραχής, πυλώνα σταθερότητας», αναφέρει.

Απαντώντας σχετικά με την υποψηφιότητα τριών συνεργατών του για την προεδρία της Δημοκρατίας και αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις στην πολιτική για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι οι πολιτικές του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δεν διαφέρουν από τις δικές του, όπως ούτε κι αυτές του κ. Μαυρογιάννης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Η προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν διαφέρει. Πού δημιουργείται το πρόβλημα με τον κ. Χριστοδουλίδη; Στο γεγονός ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν έχουν τόσο αντικρουόμενες θέσεις, οπότε διερωτώμαι πώς μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κινδύνους διάλυσης μίας κυβερνήσεως όταν έρθει η ώρα λήψης αποφάσεων για το Κυπριακό», σημειώνει.

Τέλος, αναφορικά με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις. «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Με την έννοια ότι ναι σεβαστές οι απόψεις της 'εθναρχούσας εκκλησίας' - μιλάω ιστορικά – αλλά μιλάμε πλέον για εποχές όπου η άποψη και επιτρεπτή είναι και επιθυμητή, αλλά η επιρροή και οι παρεμβάσεις εντελώς απαράδεκτες», αναφέρει.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X