ΚΥΠΕ
Τον «υπεύθυνο επικοινωνίας» του τέως ηγέτη των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν απέλασε η Τουρκία με το αιτιολογικό της συμπεριφοράς «ενάντια στην εθνική ασφάλεια», απαγορεύοντας την είσοδό του στην Τουρκία για 5 χρόνια.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος ο Αλί Μπιζντέν χθες βράδυ όταν έφτασε με δρομολογημένη πτήση στο αεροδρόμιο Σαμπίκα Γκιοκέν της Κωνσταντινούπολης και στο έλεγχο διαβατηρίων οδηγήθηκε από την αστυνομία στο «χώρο μη αποδεκτών ταξιδιωτών» του αεροδρομίου. Εκεί, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, του κατάσχεσαν το πορτοφόλι και το κινητό και του λέχθηκε ότι με εντολή της 8ης Σεπτεμβρίου 2020 (ΣΣ: ήταν στη θέση του "υπεύθυνου επικοινωνίας" του τότε τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί) επρόκειτο να απελαθεί με την πρωινή πτήση σήμερα, για τα κατεχόμενα για «συμπεριφορά ενάντια στην εθνική ασφάλεια».
Όπως ανάφερε, το ότι του απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία το έμαθε πρώτη φορά χθες το βράδυ.
Τελικά, ο κ. Μπιζντέν έφτασε στα κατεχόμενα λίγο μετά τις 10 το πρωί και σε νεότερη ανάρτησή του λίγο πριν σήμερα, έγραψε ότι κρατήθηκε 11 ώρες κλειδωμένος στο χώρο – δωμάτιο που τον οδήγησαν χθες βράδυ, αφού του πήραν το τηλέφωνο, το πορτοφόλι και την τσάντα ώμου που κρατούσε.
Ο ίδιος ανέφερε ως λόγο γι’ αυτό που του συνέβη το ότι για 4,5 χρόνια ήταν σύμβουλος επικοινωνίας του τέως Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί που είχε εκλεγεί με το 65% του τ/κ «λαού».
«Η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι τα πιο φυσικά υπαρξιακά δικαιώματα κάθε κοινωνίας, κάθε λαού, κάθε έθνους, ε; Είπαν ανοιχτά ότι όσοι έχουν αυτή την γνώμη και ακόμη όσοι είναι δίπλα σε αυτούς που έχουν αυτήν την άποψη, αυτό έχει ως αντίτιμο την τιμωρία», πρόσθεσε.
«Λυπάμαι πολύ γιατί η αντίληψη για το τι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας που σε 2 χρόνια κλείνει τα 100χρονά της έχει πέσει σε αυτό το αξιολύπητο επίπεδο και γι’ αυτό το χάλι που έχει συρθεί η Τουρκία του Ατατούρκ. Ωστόσο μέχρις ενός σημείου...» έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Μπιζντέν.
Κάνει λόγο σε ντροπιαστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία και για δολοφονία χαρακτήρων εκφράζοντας το ερώτημα «ποιος έχει σειρά;».
Μουσταφά Ακιντζί
Ο Μουσταφά Ακιντζί σε ανάρτησή του χθες βράδυ μετά την γνωστοποίηση του συμβάντος από τον πρώην συνεργάτη του, έγραψε ότι είναι επαίσχυντη η μεταχείριση της οποίας έτυχε ο Μπιζντέν εναντίον του οποίου δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμιά κατηγορία για αδίκημα.
«Καταδικάζω έντονα αυτήν την μέθοδο αντιδημοκρατικού εκφοβισμού της οποίας έτυχε ο Αλί Μπιζντέν, του οποίου το μόνο έγκλημα είναι ότι ήταν στενός μου συνεργάτης και καλώ όλες τα σύνολα και τις οργανώσεις της κοινωνίας να υψώσουν την φωνή τους ενάντια σε αυτή την άσχημα ενέργεια», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.
Αντιδράσεις από πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ σε δική του ανάρτηση σήμερα αναφέρει ότι αυτό που συνέβη στον Αλί Μπιζντέν είναι η τελευταία απόδειξη των αντιδημοκρατικών μεθόδων, πιέσεων και απειλών που εφαρμόζονται.
Δεν πρόκειται για ενέργεια μόνο ενάντια σε έναν στενό συνεργάτη του κ. Ακιντζί αλλά και ενάντια σε όλο τον τ/κ «λαό», πρόσθεσε, κάτι που δεν προκαλεί τίποτε άλλο παρά «να τεντώνει το σκοινί στις σχέσεις» μεταξύ της Τουρκίας και των Τ/κ.
«Πρέπει να είναι καλά γνωστό ότι ο αγώνας μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, και το πιο σημαντικό, η δική μας βούληση και η αυτοδιοίκηση, είναι πολύ ισχυρή για να κατασταλεί από τέτοιες πρακτικές και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα ό,τι κι αν συμβεί».
Εάν υπάρχει «κυβέρνηση», κατέληξε, θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην υπόκεινται οι «πολίτες» της σε τέτοιο μαρτύριο και διερωτάται μέχρι πότε ο Ερσίν Τατάρ θα παραμείνει σιωπηλός σε τέτοιες συμπεριφορές. «Εάν αυτός είναι ο δικός σας δρόμος, δεν είναι όμως του τ/κ λαού».
Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι αυτό το περιστατικό πρέπει να ενοχλεί όποιον ενδιαφέρεται για τη Δημοκρατία και τις σχέσεις με την Τουρκία και ζήτησε από το «υπεξ» να έρθει σε επαφή με αρμόδιους στο τουρκικό ΥΠΕΞ γιατί τέτοιες καταστάσεις «μπορεί να προκαλέσουν νέες ανασφάλειες στις σχέσεις των δύο χωρών», κατά την έκφρασή του.
Στο παρελθόν, συνέχισε, υπήρξαν περιπτώσεις που στην Τουρκία δεν δέχονταν κάποιους πολιτικούς η ακύρωναν τα τουρκικά διαβατήριά τους. Εάν όμως σε αυτά προστεθεί και η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία επειδή ασκούν κριτική στην τουρκική εξουσία, αυτό ανησυχεί, πρέπει να ανησυχεί όποιον ενδιαφέρεται για την πορεία της Δημοκρατίας και τις σχέσεις με την Τουρκία.
Εξέφρασε την ελπίδα η «κυβέρνηση» και η «προεδρία» να φωτίσουν αυτό το περιστατικό, θα κάνουν κάποιο βήμα και δεν αφήσουν αυτό το περιστατικό να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης και να προκαλέσει νέες εντάσεις.