ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Γιατρός αποκαλύπτει 5 τρόφιμα που δεν θα έτρωγε

Γιατρός αποκαλύπτει 5 τρόφιμα που δεν θα έτρωγε ποτέ και για ποιον λόγο (ΒΙΝΤΕΟ)

24news team

Μια γιατρός αποκάλυψε τις πέντε τροφές που δεν θα έτρωγε ποτέ, καθώς πολλές από αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία.

Τις πληροφορίες δημοσίευσε η δρ Τζέσικα Κις, που ειδικεύεται στην Οικογενειακή Ιατρική, μέσω του λογαριασμού της στο TikTok @askdrmom, όπου μοιράζεται τις γνώσεις της και δίνει συμβουλές.

Ξεκινώντας από το νούμερο ένα, η γιατρός είπε ότι δεν θα κατανάλωνε ποτέ τηγανητό ρύζι που έχει ξαναζεσταθεί, τονίζοντας ότι πρόκειται για φαγητό που το τρως μόλις ετοιμαστεί και δεν το ξαναγγίζεις. «O βάκιλλος ο κηρόχρους ένας τύπος βακτηρίων, βγαίνει όταν το βρασμένο ρύζι αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο και μετά επανενεργοποιείται ιδιαίτερα αν το ξαναζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων όχι αρκετά αποτελεσματικά», εξήγησε.

Ο βάκιλλος ο κηρόχρους μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, ακόμη και σοβαρές επιπλοκές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θάνατο. «Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργεί σπόρια, επομένως δεν είναι τόσο απλό όσο να σκοτώνεις τα βακτήρια, πρέπει να σκοτώσεις και τα σπόρια, δεν αξίζει τον κόπο», συνέχισε η γιατρός. Ωστόσο, τόνισε ότι μπορεί να είναι ΟΚ να καταναλώσετε ρύζι από βραστήρα ρυζιού που βρίσκεται στη «ζεστή» ρύθμιση, αλλά να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωσή του σε θερμοκρασία δωματίου.

@askdrmom I have more. But these are my big ones. For sure share this list with a friend! #5things #doctorlife #sickday #fall2024 #fallfood #momlife Little Things - Tiqta

Οι κίνδυνοι του πικνίκ
Επόμενο στη λίστα της ήταν κάθε φαγητό που έχει εκτεθεί σε εξωτερική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ενός πικνίκ. «Θα προτιμούσα να πεινάω από το να φάω φαγητό που βρίσκεται έξω, γιατί ο κίνδυνος να πάθεις τροφιμογενείς ασθένειες είναι πολύ υψηλός», εξήγησε. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το φαγητό στο πικνίκ δεν πρέπει να εκτίθεται στην «επικίνδυνη ζώνη» -μεταξύ 4 βαθμών Κελσίου και 60 βαθμών Κελσίου- για δύο ώρες. Και, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 32 βαθμούς, η διάρκεια θα πρέπει να περιοριστεί στη μία ώρα. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν «ταχέως» σε αυτές τις θερμοκρασίες σύμφωνα με τον FDA, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. «Το έχω δει να συμβαίνει τόσες φορές, μετά από τέτοια Σαββατοκύριακα διακοπών, οι εντατικές κατακλύζονται από ανθρώπους που είναι άρρωστοι με τροφιμογενείς ασθένειες… Να τρώτε αμέσως ή απλώς να τρώτε αργότερα», συμβούλευσε η δρ Κις.

Όχι στις χρωστικές
Συνεχίζοντας, είπε ότι θα απέφευγε να τρώει πράγματα που «ταιριάζουν με το χρώμα των μαλλιών της», τα οποία είναι βαμμένα ροζ και μωβ. «Μερικές φορές θα το κάνω, αυτό είναι πιθανώς κάτι που δεν είναι απόλυτο για μένα, αλλά θα έλεγα ότι στο 99% των περιστάσεων δεν θα φάω πράγματα που καλύπτονται με βαφή τροφίμων», είπε και, εξηγώντας τον λόγο, τόνισε ότι «απλώς δεν είναι καλό για το σύστημά σας, δεν θέλω να αφοδεύω νέον για την επόμενη εβδομάδα. Οπότε, ναι, το αποφεύγω όπως η πανούκλα» περιέγραψε.

Προσοχή στα τενεκεδάκια στις κονσέρβες
Η τέταρτη τροφή που θα απέφευγε είναι οποιοδήποτε τενεκεδάκι κονσέρβας που έχει βαθουλώματα, λόγω του κινδύνου για αλλαντίαση. Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια ασθένεια, αλλά ενδέχεται να είναι αρκετά απειλητική για τη ζωή και προκαλείται από την τοξίνη αλλαντίασης, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε τρόφιμα που έχουν «ακατάλληλα κονσερβοποιηθεί» ή έχουν υποστεί ζύμωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Αν ένα κουτάκι έχει βαθουλώσει και δεν ήμουν αυτός που το έριξε αμέσως, θα ανησυχώ για αλλαντίαση», εξήγησε.

Γιατί δεν τρώει γκρέιπφρουτ
Το πέμπτο και τελευταίο πράγμα που αποκάλυψε ότι δεν θα έτρωγε ποτέ είναι το γκρέιπφρουτ. «Ο λόγος είναι ότι τόσο πολλά φάρμακα αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ», είπε. Σύμφωνα με τον FDA, μεταξύ πολλών άλλων, το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους, καθώς και με φάρμακα για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται το γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με έναν... τόνο φαρμάκων. Οπότε, εάν για οποιονδήποτε λόγο λαμβάνετε κάποιο φάρμακο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με το γκρέιπφρουτ, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο επιδρά στο σώμα σας», κατέληξε.

Πηγή: iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση