ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τηλεόραση: Πόσες ώρες την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Tα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο υψηλός χρόνος τηλεθέασης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο

Πόση τηλεόραση παρακολουθείτε σε καθημερινή βάση; Αν βλέπετε πολλές ώρες, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας, λένε οι ειδικοί.

Όσο περισσότερο χρόνο κάθεστε και παρακολουθείτε τηλεόραση, τόσο λιγότερο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας για σωματική δραστηριότητα. Η επαρκής σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αν περνάτε πολύ χρόνο καθιστοί και κάνετε καθιστική ζωή λόγω της εργασίας σας, ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης και άνοιας θα είναι υψηλότερος από κάποιον που περνάει λιγότερο χρόνο καθιστός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να ασκείστε παρά να κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση.

Τηλεόραση: Πόσες ώρες την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Η παρακολούθηση πέντε ωρών τηλεόρασης την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν περισσότερες από πέντε ώρες τηλεόραση την ημέρα είχαν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με μελέτη σε 400.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολλές ώρες τηλεόρασης την ημέρα συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου και νόσου του Πάρκινσον, ενώ διαπιστώθηκε ότι έως τρεις ώρες τηλεόρασης την ημέρα είναι οι καλύτερες για την υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν στη dailymail ότι τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι ο υψηλός χρόνος τηλεθέασης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων διαταραχών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 407.000 άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών από το πρόγραμμα UK Biobank – με 40.000 από αυτούς να έχουν υποβληθεί σε σάρωση εγκεφάλου. Κανείς δεν είχε διαγνωσμένη εγκεφαλική διαταραχή κατά την έναρξη της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης που διήρκησε 13 χρόνια, 5.227 εμφάνισαν άνοια, 6.822 έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 2.308 διαγνώστηκαν με Πάρκινσον.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τηλεόραση κατά μέσο όρο 2,7 ώρες την ημέρα.

Οι τρεις έως πέντε ώρες σχετίζονταν με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε σύγκριση με όσους παρακολουθούσαν μία ώρα ή λιγότερο.

Για όσους παρακολουθούσαν περισσότερες από πέντε ώρες, ο κίνδυνος ήταν 44% υψηλότερος για άνοια, 12% αυξημένος για εγκεφαλικό επεισόδιο και 28% αυξημένος για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον.

Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για τον χρόνο που αφιερώνεται στους υπολογιστές, πιθανώς επειδή η εν λόγω χρήση οθόνης συνδέεται με πιο «διανοητικά προκλητική συμπεριφορά».

Και ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin της Κίνας διαπίστωσε ότι περισσότερες από πέντε ώρες τηλεόρασης σχετίζονται με λιγότερη φαιά ουσία και μικρότερα κέντρα μνήμης, τα οποία συνδέονται με εγκεφαλικές παθήσεις.

Αλλά το πώς ακριβώς η παρακολούθηση τηλεόρασης έχει τέτοιες επιπτώσεις είναι ασαφές.

Μια θεωρία είναι ότι η καθιστική συμπεριφορά, με χαμηλά επίπεδα μυϊκής δραστηριότητας και ενεργειακής δαπάνης, οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή και μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

 

Πηγή: oloygeia

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση