24news team
Αρκετοί θεωρούν πως τα φίδια λόγω εποχής είναι σε χειμερία νάρκη, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι ακριβώς! Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όπως οι αρκούδες, κοιμούνται σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και ξυπνάνε την άνοιξη. Αντιθέτως τα φίδια ξυπνάνε περιστασιακά μέσα στο χειμώνα για να τραφούν.
Το πιο πάνω έρχεται να επιβεβαιώσει βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα «Μανιταρόφιλοι Κύπρου» και δείχνει αρχές Ιανουαρίου φίνα στην ύπαιθρο.
Βίντεο από «Μανιταρόφιλοι Κύπρου»
«Σαπίτης» Vs «Θερκό»
Δύο είδη φιδιών που εντοπίζουμε στη Κύπρο, φαίνεται πως συγχύζουν τον κόσμο που δεν γνωρίζει αρκετά για τις διαφορές των εν λόγω ερπετών. Ο λόγος για τον «Σαπίτη» και τον «Περβολάρη» ή αλλιώς «Θερκό» δηλαδή θηρίο, αφού φτάνει μέχρι τα τρία μέτρα και είναι το μεγαλύτερο φίδι στη Κύπρο. Αρκετοί πολίτες θεωρούν πως τα συγκεκριμένα φίδια είναι ίδια, ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ο Σαπίτης είναι ένα είδος δηλητηριώδες, αλλά εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς είναι οπισθόγλυφο (τα δόντια που εκχέουν το δηλητήριο βρίσκονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας) με πολύ ασθενές δηλητήριο.
Το συνολικό του μήκος είναι γύρω στα 2μ., και είναι ένα ημερόβιο, συνηθισμένο φίδι. Έχει γρήγορη κίνηση, ενώ μπορεί να κολυμπά, να σκαρφαλώνει και ξεχωρίζει για την καλή του όραση.
Τα θηλυκά και κυρίως τα ανήλικα είναι καφετί με έντονα στίγματα, ειδικά στο κεφάλι και το λαιμό. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και συνήθως έχουν ενιαίο γκρι ή πράσινο χρώμα. Ωστόσο, ποικίλει σε χρωματισμούς. Σημειώνεται ότι, έχει χαρακτηριστικό κεφάλι με έντονες τοξωτές καμπύλες ανάμεσα στο μέτωπο και το ρύγχος.
Malpolon insignitus-σαπίτης
«Σαπίτης» σε μαύρο χρώμα
Όσον αφορά το «Θερκό» πρόκειται για το μακρύτερο φίδι της Ευρώπης, καθώς το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα. Το χρώμα του, μέχρι το πέμπτο-έκτο έτος ζωής του είναι κεραμιδί με σκούρες καφέ, μικρές κηλίδες, ενώ στην συνέχεια παίρνει το χαρακτηριστικό του μαύρο χρώμα.
Το μαυρόφιδο έχει χοντρό και μυώδες κορμί, ωστόσο είναι ευκίνητο και σκαρφαλώνει με ιδιαίτερη ευκολία. Το «Θερκό» συναντάται σε περιοχές γεωργικές και όπου υπάρχουν ομάδες δέντρων ή θάμνων. Πρόκειται για εντελώς ακίνδυνο είδος, το οποίο τρέφεται με μικρά θηλαστικά, πουλιά, σαύρες, ακόμα και άλλα φίδια. Αν νιώσει απειλή, ανασηκώνει το κορμί του και συρίζει έντονα με πρόθεση να δαγκώσει. Αν και δεν είναι δηλητηριώδες, το δάγκωμά του ίσως καταστεί επώδυνο, λόγω των κυρτών δοντιών του.
Το «Θερκό», όπως το ονομάζουμε στην Κύπρο, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την γεωργία, καθώς τρέφεται κυρίως με τρωκτικά.
Dolichophis jugularis-θερκό ή Μαύρο φίδι
8 είδη φιδιών στην Κύπρο
Στην Κύπρο συναντούμε οκτώ είδη φιδιών. Από αυτά, παρόλο που τα τρία φέρουν δηλητήριο, μόνο το ένα είδος θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Τα υπόλοιπα είδη φιδιών είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, τα δύο είδη φιδιών, ο σαπίτης ή σαιττάρης (Malpolon insignitus) και το αγιόφιδο ή ξυλόδροπης (Telescopus fallax), διαθέτουν δηλητήριο το οποίο δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον άνθρωπο. Αυτό το δηλητήριο είναι κυρίως αποτελεσματικό μόνο για την εξουδετέρωση της λείας τους.
Το τρίτο δηλητηριώδες φίδι, η οχιά ή φίνα (Macrovipera lebetina), διαθέτει ισχυρό δηλητήριο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο, αν αυτό εισχωρήσει μέσω του δαγκώματος στον οργανισμό.
Macrοvipera lebetina-Φίνα
Όχι πανικός!
Σε περίπτωση που συναντηθούμε με ένα δηλητηριώδες ή οποιοδήποτε φίδι σίγουρα δεν πρέπει να πανικοβληθούμε ούτε να προσπαθήσουμε να ενοχλήσουμε ή να θανατώσουμε το φίδι. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε ήρεμα.
Συστήνεται δε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν κυκλοφορούμε στην ύπαιθρο να φοράμε ψηλά παπούτσια και μακριά παντελόνια, για την προστασία μας σε περίπτωση που πατήσουμε κάποια οχιά. Επίσης, εισήγηση γίνεται να χρησιμοποιείται ένα ραβδί ή βέργα για να χτυπάμε και να ανακατεύουμε τα χόρτα/ θάμνους μπροστά μας, ούτως ώστε οτιδήποτε υπάρχει να απομακρύνεται από τον δρόμο μας έγκαιρα. Τα φίδια έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τους κραδασμούς του εδάφους σε υψηλές εντάσεις και να φεύγουν από μόνα τους.