ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Βούιζε η Κύπρος... κάηκε η Λεμεσός!

Στο ίδιο θλιβερό έργο θεατές

24news team

Θλιβερές, τουλάχιστον, είναι οι εικόνες που αντικρίσαμε το βράδυ της Κυριακής, 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του ντέρμπι της Λεμεσού, που σημειωτέων δεν ξεκίνησε ποτέ!

Εικόνες απείρου κάλους με οπαδούς να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο, με επεισόδια πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα αλλά και με έκτροπα αφού αποφασίστηκε αναβολή του ντέρμπι. Σοβαροί τραυματισμοί, υλικές ζημιές, συλλήψεις, αναζητούμενα πρόσωπα, καταγγελίες εκατέρωθεν και ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις.

Όσον αφορά τις ευθύνες, οι αρμόδιοι φορείς ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο...

*Φωτογραφία από τα επεισόδια έξω από το στάδιο 

Βούιζε η Κύπρος

Τις προηγούμενες μέρες ένα από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας ήταν ο κόκκινος συναγερμός που σήμανε στις αστυνομικές αρχές με φόντο την ταυτόχρονη διεξαγωγή στη Λεμεσό του αγώνα ανάμεσα στον Απόλλωνα και την ΑΕΛ και την πορεία διαμαρτυρίας των οπαδών της Ομόνοιας 29ης Μαΐου. Ως προς αυτό η δύναμη έλαβε επιπρόσθετα μέτρα επιστρατεύοντας περί τους 300 αστυνομικούς από διάφορες επαρχίες αλλά και το αντιοχλαγωγικό όχημα «Αίαντας».

Και ενώ όλοι φοβόντουσαν παρατράγουδα ανάμεσα στους οπαδούς των τριών ομάδων τελικά οι μεν φίλοι της Ομόνοιας 29ης Μαΐου προχώρησαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας τους, υπό το βλέμμα της αστυνομίας και αναχώρησαν χωρίς να δημιουργηθεί οτιδήποτε.

Στην αντίπερα όχθη το στάδιο «Άλφα Μέγα» μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με όλα τα συνεπακόλουθα που προαναφέραμε. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι πώς αφού όλη η Κύπρος βούιζε για ενδεχόμενα επεισόδια τελικά βρεθήκαμε να παρακολουθούμε το ίδιο θλιβερό έργο;

*Φωτογραφία από τα επεισόδια έξω από το στάδιο 

«Ήρθαν προμελετημένα πέραν των 1.000 - Δεν το περιμέναμε»

Για προμελετημένη επεισοδιακή συμπεριφορά από οπαδούς της ΑΕΛ, την έκταση της οποίας δεν την περίμεναν, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

«Είχε γίνει επιχειρησιακό σχέδιο. Ταυτόχρονα υπήρχε και δεύτερο σχέδιο και αφορούσε πορεία οπαδών άλλης ομάδας στη Λεμεσό. Όσον αφορά τους οπαδούς της ΑΕΛ, παρότι είχαμε παρατάξει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό μελών της Αστυνομίας, ένας μεγάλος αριθμός ήρθαν προετοιμασμένοι, προμελετημένοι για να προβούν σε αυτές τις ενέργειες. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Και σε αυτή την περίπτωση δεν περιμέναμε, στη βάση των όσων είχαμε προσυμφωνήσει (για 800 οπαδούς), ότι θα έρχονται πέραν των 1.000 τέτοιων οπαδών για να εισέλθουν στο γήπεδο, με αυτό τον τρόπο και χωρίς να έχουν στα χέρια τους οποιοδήποτε εισιτήριο», είπε ανάμεσα σε άλλα ο κύριος Ανδρέου, τονίζοντας πως, «όσους αστυνομικούς και να παρατάξεις, αν μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε όχλο, σε κάποιο μαζεμένο χώρο, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Ειδικά όταν υπάρχει χρήση τέτοιων επικίνδυνων αντικειμένων».

Πυρά Χαρτσιώτη σε ΚΟΠ και Κούμα

Σε προμελετημένα και προσχεδιασμένα, με στόχο να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης αναφορικά με τα επεισόδια, εκφράζοντας, παράλληλα, και την έντονη ενόχληση του για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η ηγεσία της ΚΟΠ.

Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν στην ΚΟΠ οι πληροφορίες για τα επεισόδια, η Ομοσπονδία προειδοποιήθηκε ότι έπρεπε να παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης οπαδών, αλλά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Κούμας, διαβεβαίωνε, ύστερα από επαφή με τους Προέδρους των σωματείων, ότι "όλα θα κυλήσουν ομαλά", παρά την προτροπή για επανεξέταση της απόφασης.

Επί τούτου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε δυσφορία γιατί, παρά τη χρήση πυρσών σε γήπεδα, κατά την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, οι ενεχόμενες ομάδες τιμωρήθηκαν μόνο με πρόστιμο και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία όλων των εμπλεκόμενων, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούν τι θα γινόταν στο γήπεδο, αν διεξαγόταν ο αγώνας, όταν εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν εντός και εκτός γηπέδου ολόκληρα οπλοστάσια, με ναυτικές φωτοβολίδες, μολότοφ, πέτρες και πυρσούς.

Καμία σχέση με την μετακίνηση φιλάθλων

Από πλευράς της η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μέσω ανακοίνωσή της διευκρινίζει πως «τα χθεσινά επεισόδια δεν έχουν καμία σχέση με την μετακίνηση φιλάθλων… Δεν ήταν αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών, αλλά αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών και Αστυνομίας».

Η ΚΟΠ αφού καλεί για άλλη μια φορά τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων να προστατεύσουν το άθλημα, αναμένει να πάρει τις εκθέσεις από τους αξιωματούχους του αγώνα για να μπορέσει να οδηγήσει τους υπεύθυνους ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της για να ληφθούν οι πρέπουσες αποφάσεις.

«Σημειώνουμε πως τα χθεσινά επεισόδια καμία σχέση έχουν με την όποια μετακίνηση φιλάθλων. Δεν ήταν αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών, αλλά αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών και Αστυνομίας. Δεν θεωρούμε σωστό σε κάθε περίπτωση ανεπιθύμητων γεγονότων, να προτάσσεται ως αιτία η μη απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων.» προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Αναφέρεται ακόμα ότι η ΚΟΠ δια του Προέδρου της αλλά και σε άλλα επίπεδα, τις προηγούμενες μέρες απευθύνθηκε προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κάνοντας συστάσεις και υποδείξεις για αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και σεβασμό του νόμου. «Ιδιαίτερο ήταν δε το ενδιαφέρον μας για την προσέλευση και αποχώρηση των φιλάθλων με ασφάλεια στον αγώνα Απόλλων – ΑΕΛ στη Λεμεσό. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση για την ασφάλεια όλων μέσα στο γήπεδο. Δυστυχώς όμως, γίναμε μάρτυρες καταδικαστέων γεγονότων», επισημαίνεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει πως πρέπει να είναι όλοι βέβαιοι πως οι αθλητικές πειθαρχικές ποινές θα επιβληθούν όπου και όπως πρέπει όπως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση. «Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους αρμόδιους φορείς να προστατέψουν το Ποδόσφαιρο μας από συμπεριφορές οι οποίες πλήττουν το άθλημα και δίνουν την ευκαιρία για κακοπροαίρετες κριτικές και άδικες προσεγγίσεις.Με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις των αρμοδίων δεν φαίνεται άσπρος καπνός ως προς το ποιου ήταν η ευθύνη και γιατί οδηγηθήκαμε εκ νέου να είμαστε έρμαια της οπαδικής βίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση