ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΒΟΥΛΗ: Μόλις 40 τα αδειοδοτημένα ξενοδοχεία από τα 740

Από τις 227 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για αδειοδότηση, οι 140 πληρούν τα κριτήρια για έγκριση

ΚΥΠΕ

Μόλις 40 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα από τα 740, που λειτουργού παγκύπρια, έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και λειτουργούν με άδεια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενεργείας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκο Χατζηγιάννη, ο οποίος είπε ότι από τις 227 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για αδειοδότηση, μετά την αναθεώρηση της νομοθεσίας το προηγούμενο έτος, οι 140 πληρούν τα κριτήρια για έγκριση.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή, ενώπιον της οποίας βρίσκονται νομοσχέδιο και πρόταση που προβλέπουν την τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να επεκταθεί η προβλεπόμενη χρονική περίοδος για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι μετά τον Γενάρη ήρθαν με πρόταση νόμου, βάση της οποίας είχαν πει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό καθεστώς αδειοδότησης αυτών των ξενοδοχείων και των τουριστικών μονάδων, στη βάση της πραγματικότητας, προκειμένου να κάνουν εφικτή την αδειοδότηση.

Όπως σημείωσε «δεν μπορεί η Πυροσβεστική να αποφασίζει επί του πεδίου, για πράγματα τα οποία είναι παράνομα ή αντικανονικά ή έχουν αναπτυχθεί στην πορεία δεκαετιών και να απαιτούμε από την Πυροσβεστική να εκδώσει πιστοποιητικό πυρόσβεσης, με βάση τα απόλυτα ζητούμενα μιας νομοθεσία», για να προσθέσει ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είχαν πει ότι θα πρέπει επιτέλους η τουριστική βιομηχανία «να πετύχει νομικό πλαίσιο λειτουργίας, με ειλικρίνεια και με μελέτη, σεβόμενη πλήρως και την Αρχή της δικαιοσύνης, αλλά και του ανταγωνισμού».

«Δεν μπορεί ο ένας να λειτουργεί παράνομα, ο άλλος να λειτουργεί νόμιμα, ο ένας να κάνει κέρδος από την παρανομία του, ο άλλος να επένδυσε και να πήρε την άδεια και να βρίσκεται στην ίδια θέση με αυτόν, ο οποίος κάνει όφελος από την παρανομία», είπε.

Ανέφερε ότι στην πρόταση νόμου όλα αυτά τα έχουν ισορροπήσει και ουσιαστικά «λέμε ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος, με ανάληψη ευθύνης ευρύτερα από την πολιτεία και από τους ίδιους» τους εμπλεκόμενους.

Σημείωσε πως η Κυβέρνηση με καθυστέρηση έφερε νόμο τέσσερις μήνες μετά τον Ιανουάριο, όταν πρωτοσυζητήθηκε η πρόταση νόμου, και ενώ είχε απαιτήσει τότε να περιμένουν για να φέρουν νομοθεσία δική τους.

Έκανε ακολούθως λόγο για «παράταση των παρατάσεων» και είπε ότι εάν δεν κάνουμε νομικό πλαίσιο ειδικής διευθέτησης «δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και θα ξαναβρεθούμε πάλι στην ίδια μοίρα, όταν και εφόσον ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου ότι ξενοδοχεία μεγάλου κύκλου εργασιών δεν υπέβαλαν καν αίτηση για να βγάλουν άδειες και σήμερα η επίσημη πολιτεία νομοθετεί για να συγκαλύψει την παρανομία τους για ακόμη 3 χρόνια και ότι δεν γίνεται να πάρουν νέο συγχωροχάρτι, ο κ. Χατζηγιάννης είπε: «Την ερώτησή σας να την απευθύνετε στην εκτελεστική εξουσία. Όχι στη Βουλή. Συγχωροχάρτι η Βουλή δεν δίνει. Να υπενθυμίσω ότι εγώ έχω καταψηφίσει την προηγούμενη παράταση ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ακριβώς για να δημιουργήσω εκείνη την πίεση και εκείνες τις προϋποθέσεις να επιλύσουμε συνολικά το θέμα».

Συνέχισε λέγοντας ότι το ερώτημα προς στην εκτελεστική εξουσία είναι κατά πόσο θα μπουν σε άλλη αντίληψη των πραγμάτων, «ότι χρειάζεται συνολική διαχρονική επίλυση αυτού του θέματος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου«οι παρατάσεις δεν βοηθούν, αντιθέτως, ευνοούν τους παρανομούντες και οι παρανομούντες είναι αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να επενδύσουν, δεν θέλουν να βελτιώσουν πράγματα».

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα ασφάλειας στις μη αδειοδοτημένες μονάδες, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε «βεβαίως» καθώς «έχουμε να κάνουμε με κίνδυνο πυρκαγιάς» αλλά και μια σειρά από κινδύνους, όπως πνιγμούς αλλά και σεισμούς. «Και για όλα αυτά έχουν ευθύνη και η ευθύνη ανήκει και στον ιδιοκτήτη, αλλά και στο κράτος, το οποίο κλείνει τα μάτια και δεν βλέπει, δεν ελέγχει, δεν εποπτεύει μια υφιστάμενη κατάσταση». «Εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η προσέγγιση» συμπλήρωσε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι σήμερα έγινε η πρώτη συζήτηση επί της αρχής και ότι μετά τις γιορτές θα επανέλθουν ώστε να δουν την πρόταση νόμου και το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Εξέφρασε την ελπίδα να «επικρατήσει σοφία», με την οποία θα επιλύσουν το τεράστιο θέμα στη βάση αρχών του Συντάγματος όπως τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού, τη δικαιοσύνη και τη λειτουργικότητα.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, είπε ότι «αυτό το οποίο επιχειρείται στην Επιτροπή Εμπορίου είναι η διά της νομοθέτησης συγκάλυψη της παρανομίας της ασυδοσίας και της αναξιοκρατίας».

«Ενώ δόθηκαν 5 χρόνια παράταση σε όλους τους ξενοδόχους για να αδειοδοτήσουν τις παράνομα λειτουργούσες ξενοδοχειακές τους μονάδες και ενώ λήγει η περίοδος των 5 ετών έρχεται η Βουλή να δώσει ακόμη μία παράταση για άλλα 3 χρόνια, τη στιγμή που ξενοδοχεία λειτουργούν για 30 χρόνια, κάποια χωρίς να έχουν φροντίσει να βγάλουν τις άδειές τους. Πέρασαν τα 5 χρόνια και δεν έβγαλαν τις άδειες τους», είπε.

Ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι, οι οποίοι συμμορφώθηκαν από την πρώτη στιγμή την ώρα που έχτισαν, έβγαλαν όλες τις άδειές τους, για να διερωτηθεί στη συνέχεια «πώς πρέπει να αισθάνονται σε αυτόν τον τόπο και τι μήνυμα στέλνει η Βουλή και τα κόμματα προς τους ξενοδόχους» που τηρούν τη νομοθεσία, αλλά και προς τους νομιμόφρονες πολίτες.

Έκανε λόγο για «πρωτοφανή πράγματα», αφού σοβαρές επιχειρήσεις που κάνουν κύκλους εργασιών 30 και 50 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν φροντίσει να βγάλουν σωστές άδειες, όπως είπε. «Έχουν μετατρέψει κουζίνες σε δωμάτια. Έχουν μετατρέψει χώρου στάθμευσης σε σπα και γυμναστήρια. Μπορούν αυτά τα πράγματα να τα άρουν μέσα σε 10 - 20 μέρες και να επέλθει νομιμότητα και να βγάλουν τις άδειες», αναρωτήθηκε.

Ωστόσο, είπε ότι «αφού υπάρχει μία Βουλή και ένα νομοθετικό σώμα, που θα τους δώσει παράταση» βεβαίως θα τα αφήσουν για να τα εκμεταλλεύονται ως γυμναστήρια και ως δωμάτια, «γιατί αυτό τους προσφέρει οικονομικό όφελος».

«Άρα πίσω από τη μη συμμόρφωση κρύβεται το οικονομικό συμφέρον, το οικονομικό κέρδος, το οικονομικό όφελος. Συνεπώς, σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχει κράτος δικαίου και κράτος νομιμότητας. Υπάρχει κράτος συγκάλυψης. Υπάρχει μία Βουλή που νομοθετεί για να παρατείνει την παρανομία. Αυτό το πράγμα δεν είναι ευνομούμενη πολιτεία, αλλά είναι μία ασύδοτη, άναρχη, ευνοιοκρατική και αναξιοκρατική πολιτεία», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X