ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διευθυντής Τμ. Δασών: Δράσαμε άμεσα για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο

Ο κ. Ιεζεκιήλ είπε ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή

ΚΥΠΕ

Η κινητοποίησή μας για κατάσβεση της πυρκαγιάς την επαρχία Πάφου ήταν άμεση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ, σημειώνοντας πως ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων, Μιχάλης Νικολάου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η πυρκαγιά κατασβέστηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και πως από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε η φωτιά είχε δημιουργηθεί Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως που στελεχώθηκε επί 24ώρου βάσεως και συνεργάστηκε με το Συντονιστικό Κέντρο Διοίκησης στον Άγιο Δημητριανό για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιεζεκιήλ είπε ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, των ισχυρών ανέμων που έφταναν στα 5 μποφόρ ίσως και περισσότερο, της πυκνής βλάστησης που υπάρχει στην περιοχή καθώς και της εγκατάλειψης της υπαίθρου ακόμη και μέσα στις ίδιες τις κοινότητες οι οποίες βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου τόσο για σκοπούς βόσκησης όσο και για γεωργικές καλλιέργειες. Εμείς ως Τμήμα Δασών, συνέχισε, ετοιμάζουμε σχέδια και προτάσεις για αλλαγή αυτής της κατάστασης, επιστροφή των γεωργικών καλλιεργειών, όπως ήταν παλιά μεταξύ οικισμών και δασών ή εγκατελειμμένων εκτάσεων, ακόμη και για ελεγχόμενη βόσκηση.

Εκτίμησε πως αυτή την στιγμή σε όλες στις κοινότητες που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα αλλά και στις υπόλοιπες κοινότητες στην Κύπρο η μεταβατική ζώνη που υπήρχε μεταξύ οικισμών πριν 30 με 40 χρόνια και δασικών εκτάσεων έχει χαθεί. Είπε ακόμη πως ξεκινά από τα όρια των οικισμών μια πυκνή βλάστηση, η οποία θέτει τα πάντα σε κίνδυνο με αποτέλεσμα οι φωτιές να έρχονται και από το δάσος στους οικισμούς, αλλά και από τους οικισμούς προς τα δάση.

Ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως αυτές οι καταστάσεις δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν όταν υπάρχουν αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες, με ισχυρούς ανέμους, και με συσσώρευση μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιεζεκίλ, η προχθεσινή πυρκαγιά εντάσσεται στη ζώνη ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το Τμήμα Δασών συνέδραμε με όλες τις δυνάμεις που μπορεί να διαθέσει για την κατάσβεση τέτοιων πυρκαγιών. ς.

Το Τμήμα Δασών, είπε, συμμετείχε με 16 υπαλλήλους , 65 δασοπυροσβέστες, διέθεσε 12 πυροσβεστικά οχήματα μεγάλα και δύο προωθητές γαιών που ανήκουν στο Τμήμα.

Κάλεσε επίσης από τον ιδιωτικό τομέα τρια βυτιοφόρα και οκτώ προωθητές γαιών, ανέφερε, σημειώνοντας πως σε όλη αυτή την προσπάθεια συνέδραμε και ένας μεγάλος αριθμός γεωργικών ελκυστήρων από τις διάφορες κοινότητες.

Όσον αφορά τα πτητικά μέσα ο κ. Ιεζεκιήλ σημείωσε πως την πρώτη ημέρα συμμετείχαν πέντε πτητικά μέσα, ένα του Τμήματος Δασών, δυο ελικόπτερα της Ιορδανίας που σταθμεύουν στην Κύπρο, ένα της ΕΦ και ένα της Αστυνομίας.

Τη δεύτερη ημέρα, πρόσθεσε,στην περιοχή της πυρκαγιάς συνέδραμαν ένα πτητικό μέσο του Τμήματος Δασών, δυο που εκμισθώθηκαν από την ΚΔ , ένα ελικόπτερο που σταθμεύει στην Κύπρο από την Ιορδανία, ένα της Αστυνομίας, ένα καναντέρ που ήρθε από την Ελλάδα για βοήθεια, ένα ελικόπτερο από τις Βρετανικές Βάσεις και δυο αεροπλάνα καναντέρ που ήρθαν από την Ιορδανία μετά την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για βοήθεια.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ήμασταν σε « κόκκινο συναγερμό» την συγκεκριμένη ημέρα, είπε ο κ. Ιεζεκιήλ σημειώνοντας πως πάνω από την περιοχή πετούσε στις 12:40 το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών το οποίο έδωσε το μήνυμα ότι νοτιοανατολικά του φράγματος Ερεύτου υπάρχει καπνός. Τότε συνέχισε, του δόθηκε εντολή να κάνει ρίψη και την ίδια στιγμή επειδή κρίθηκε, όπως είπε, ότι ενδεχομένως να επηρέαζε το Κρατικό Δάσος Λυσού και Αναδιού κινητοποίησαν άμεσα πέντε πυροσβεστικά οχήματα με δυο υπαλλήλους και 15 δασοπυροσβέστες.

Η κινητοποίηση μας ήταν άμεση, ανέφερε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών συμβούλεψε τους ιδιοκτήτες των κατοικιών να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης όσον αφορά την ασφάλεια των υποστατικών τους.

Πρόσθεσε πως η βλάστηση που είναι γύρω από τις κατοικίες πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον σε απόσταση 10- 15 μέτρα, όπως είπε, γύρω από κάθε κατοικία. Ανέφερε ακόμη πως "όσες πυροσβεστικές δυνάμεις και να διαθέσουμε δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα πάντα" σημειώνοντας πως είναι δύσκολο όταν υπάρχουν αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες.

Ο κ. Ιεζεκιήλ κάλεσε τέλος τον καθένα να προσέχει τις πράξεις του,να μην πετά αποτσίγαρα και σκουπίδια, και να προσέχει πως χρησιμοποιεί τα μηχανήματα.

Εξάλλου, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλςη Νικολάου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως πως από το πρωί χτες Τετάρτη επιχείρησαν στην περιοχή δέκα πτητικά μέσα, μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων και μονάδων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, διαφόρων κοινοτικών συμβουλίων καθώς και οκτώ καδενοφόρα. Πρόσθεσε πως καθόλη την διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν διάφορες αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X