ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Καταρχήν πειθαρχικές ευθύνες εναντίον αστυνομικών

Οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης

ΚΥΠΕ

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά βίας στην Κύπρο αφού σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριο Χαρτσιώτη, το 2023 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία ανήλθαν στα 3.010 ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα περιστατικά ανήλθαν στα 1.588 με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) να αναφέρει ότι το 2023 διαχειρίστηκε 4.000 περιστατικά βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρτσιώτης αναφέρθηκε στην πιλοτική εφαρμογή του «κόκκινου κουμπιού» ή όπως ονομάζεται «ΕΛΠΙΣ» εντός τριών μηνών, προσθέτοντας ότι το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 θα τεθεί σε εφαρμογή για το κοινό.

Τα στοιχεία τέθηκαν επί τάπητος τη Δευτέρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών όπου συζητήθηκε το θέμα της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας υπό το φως και της τελευταίας γυναικοκτονίας που συνέβη στην Πάφο.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, η πρόταση νόμου του Βουλευτή ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά, για θεσμοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογής «κουμπί πανικού» ή «κόκκινο κουμπί» όπως αυτή λειτουργεί ήδη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας.

Εντός της Επιτροπής ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι το θέμα των γυναικοκτονιών είναι ένα θλιβερό θέμα που απασχόλησε τόσο τον ίδιο όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας για το τελευταίο περιστατικό της δολοφονίας γυναίκας στην Πάφο ο Υπουργός ανέφερε ότι κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, διεξήχθη σχετική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η γυναικοκτονία και ιδίως για το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε έχοντας υπόψη ότι έχουν δημοσιοποιηθεί κάποιες μαρτυρίες αναφορικά με το διαδικαστικό κομμάτι και συγκεκριμένα ότι έγιναν τρία ή τέσσερα τηλεφωνήματα από το θύμα προς την Αστυνομία χωρίς ανταπόκριση.

Προκύπτουν καταρχήν πειθαρχικές ευθύνες για δολοφονία στην Πάφο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο ερευνών λειτουργός που έχει διορισθεί από την Αστυνομία έχει ολοκληρώσει την σχετική πειθαρχική έρευνα και έχει παραδώσει το πόρισμα στον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Δήλωσε ότι εκ του πορίσματος φαίνεται ότι προκύπτουν καταρχήν πειθαρχικές ευθύνες εναντίον συγκεκριμένων μελών της Αστυνομίας με βάση τους πειθαρχικούς κανονισμούς. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία της σχετικής πειθαρχικής δίωξης.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε εκτενώς στην γυναικοκτονία στην Πάφο, για τις καταγγελίες του θύματος, αλλά και για την απόσυρση παραπόνου από πλευράς θύματος προς τον θύτη. Επεσήμανε τη σημασία οι αρμόδιες υπηρεσίες να δρουν με βάση τις εξουσίες από το νόμο και να προβαίνουν στα κατάλληλα διαβήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση