
24news team
Το πολύ αναμενόμενο βιβλίο «Συκοφάντης» μέσα από το οποίο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απαντά στα όσα του καταλογίζει ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Μακάριος Δρουσιώτης κυκλοφόρησε και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ντόρο.
Ο «Συκοφάντης» από νωρίς το πρωί του Σαββάτου μονοπωλεί τα κυπριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί έσπευσαν να διατυπώσουν την άποψή τους παίρνοντας ουσιαστικά και θέση στην κόντρα των δύο ανδρών. Ανάμεσα σε αυτούς και η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη που με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media αναφέρει μεταξύ άλλων, «το διάβασα εν μέρη… είναι καλό βιβλίο, είναι εμπεριστατωμένο και διαψεύδει με τεκμήρια τις κατηγορίες που του προσάπτει ο Μακάριος Δρουσιώτης…».
Δείτε το βίντεο
@yiolitis ♬ original sound - Emily Yiolitis
Δρουσιώτης: Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά
Στην πρώτη του ανάρτηση μετά την κυκλοφορία του «Συκοφάντη» ο Μακάριος Δρουσιώτης έγραψε στις 22 Μαρτίου στο Χ ότι οι «Οι εμετικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί προδίδουν άνθρωπο υπό πανικό» και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «προσπαθεί να διαμορφώσει μια δική του πραγματικότητα με επιλεκτικές αναφορές. Μαζεύει κομμάτια απ’ εκεί κι απ’ εδώ, και κάνει πως δεν βλέπει εκείνα που δεν τον συμφέρουν». Αναφέρει ακόμα πως στον «Συκοφάντη» ο τέως ΠτΔ «Εκεί που τον συμφέρει με παρουσιάζει αξιόπιστο. Εκεί που δεν τον συμφέρει ψυχασθενή και μυθοπλάστη» και ότι «Ψεύδεται ακόμη και για γεγονότα που ξέρει ότι υπάρχουν τα τεκμήρια», χωρίς να λέει «απολύτως τίποτα για την ταμπακιέρα». Και σημειώνει στο τέλος: «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...».
Πϊσω έχει η αχλάδα την ουρά...
— MAKARIOS DROUSIOTIS (@makdrou) March 22, 2025
Διάβασα το βιβλίο του @AnastasiadesCY
Κάποια πρώτα σχόλια:
1⃣ Οι εμετικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί προδίδουν άνθρωπο υπό πανικό.
2⃣ Προσπαθεί να διαμορφώσει μια δική του πραγματικότητα με επιλεκτικές αναφορές. Μαζεύει κομμάτια απ’ εκεί… pic.twitter.com/UiMcaMKnTz
Οι απαντήσεις του Αναστασιάδη
Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του «Συκοφάντη», μέσα από τις σελίδες του ο Νίκος Αναστασιάδης δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε δυσφημιστικά αφηγήματα και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, απαντώντας με αποδείξεις στις κατηγορίες για διαφθορά και υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων.
Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει να αποδημήσει έναν Συκοφάντη και όσους έσπευσαν να υιοθετήσουν τα αφηγήματα του, επισείοντας ταυτόχρονα του κινδύνους για απαξίωση των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος από ανάλογα φαινόμενα.
«Αυτό που ο Συκοφάντης δεν σεβάστηκε είναι το ιερό και αδιαπραγμάτευτο χρέος προς την αλήθεια, με την επιστράτευση κακόβουλων, ψευδών και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών, τις δήθεν έρευνες, τις κραυγαλέες αντιφάσεις που καταγράφονται στα αφηγήματά του, τις αντιθέσεις μεταξύ κειμένων που συνέτασσε σε σχέση με όσα στα βιβλία του επικαλείται, τη διαστρέβλωση κειμένων και πρακτικών ή των δήθεν πηγών πληροφόρησής του».
Στο βιβλίο, ανατρέπεται η ελεεινολογία για τα «χρυσά διαβατήρια» και δίδονται τεκμηριωμένες απαντήσεις στα δυσφημιστικά αφηγήματα ενός εμμονικού «συγγραφέα»!, με παραπομπές –μεταξύ άλλων- στα απόρρητα σημειώματα, επιστολές και μελέτες που υπέβαλλε ως Μακάριος Δρουσιώτης στον τέως Πρόεδρο κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στο Προεδρικό ή, και πολύ αργότερα το 2017.
Άκρως αποκαλυπτικά έγγραφα όπου εκφράζει την στήριξη του προς τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και καταγγέλλει την υπονόμευση του από τη Ρωσία, στιγματίζει τον «βίο και την πολιτεία» του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, την εξαγορά κυπριακών εφημερίδων και δημοσιογράφων και την «πρακτόρευση» των ρωσικών συμφερόντων από αρχηγούς κυπριακών κομμάτων και ελληνικά έντυπα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά μη εξαιρουμένου.
Δυσφημιστικές αναφορές στα βιβλία του που αφορούν μεταξύ άλλων στην «ανοχή της διαφθοράς», την «δειλία» και τις «κατά παραγγελία» γνωματεύσεις του Κώστα Κληρίδη, τα «σφάλματα και παραλείψεις» του Γιώργου Πική, στην «έλλειψη αντικειμενικότητας» από τους Μύρωνα Νικολάτο και Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την «διαπλεκόμενη» Δικαιοσύνη, την «διεφθαρμένη» ΜΟΚΑΣ και την «εκπόρνευση» του συνόλου των θεσμών με «χρηματικά ανταλλάγματα»
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Power Production σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην τιμή των 19,90 ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από την διάθεση του βιβλίου θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.