ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Προειδοποιούν για αναστάτωση και χάος

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ κατηγορούν το Υπουργείο Ενέργειας για προχειρότητα και για καταστροφική πρόταση

24news team

Σε νέα, αυτή τη φορά κοινή τοποθέτησή τους, οι συντεχνίες της ΑΗΚ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Υπουργείου Ενέργειας, κατηγορώντας το πως η πρότασή του για αποξένωση των Δικτύων ώστε να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη είναι πρόχειρη, καταστροφική για τον τομέα της ενέργειας και πως θα οδηγήσει σε χάος.

Οι συντεχνίες ΣΕΠΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΥΒΑΗΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ έστειλαν επισήμως το μήνυμά τους προς το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού πως θα αντιδράσουν δυναμικά εάν συναινέσει τελικά στην πρόταση που γνωστοποίησε την περασμένη Τρίτη ο Γιώργος Παπαναστασίου για την αποξένωση των Δικτύων.

Εξέφρασαν επίσης τη θέση πως δεν πιστεύουν ότι με την ηλεκτρική διασύνδεση θα μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού στον καταναλωτή, προσθέτοντας πως τα οικονομικά δεδομένα του έργου είναι ετεροβαρή για τον κυπριακό λαό και δυσβάστακτα για την οικονομία του τόπου.

Η ανακοίνωση των συντεχνιών

«Αποξένωση Δικτύων από ΑΗΚ και Great Sea Interconnector. Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, ως εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου επισημαίνουμε τα ακόλουθα.

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Ενέργειας, όπως αυτοί εκφράστηκαν στη συνάντηση με την ΑΗΚ την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο χειρίζεται τα σοβαρά θέματα της Ενέργειας. Μονομερώς και χωρίς καμία μελέτη, ενεργώντας σπασμωδικά και ατεκμηρίωτα, προχώρησε σε διαλυτική και καταστροφική για τον Τομέα Ηλεκτρισμού πρόταση, παραγνωρίζοντας τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην Οικονομία του τόπου. Η πρόταση του να διαχωρίσει την ΑΗΚ, δημιουργεί αναστάτωση και χάος στον Τομέα Ενέργειας.

Το Κράτος αποφάσισε όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου παραμείνει Καθετοποιημένος Οργανισμός στο Δημόσιο Δίκαιο, ως τη βέλτιστη λύση για τον τόπο. Το Υπουργείο ως πολιτικά προϊστάμενο της ΑΗΚ, οφείλει στη βάση αυτών των αποφάσεων να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της, με στόχο την μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, τη λειτουργία μιας σωστής Αγοράς Ηλεκτρισμού προς όφελος του καταναλωτή και την οικονομικότερη μετάβαση του τόπου στη πράσινη ανάπτυξη, για τα οποία ως φαίνεται δεν ενδιαφέρεται ποσώς.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου είναι ο κατ’ εξοχήν τεχνοκρατικός Οργανισμός στον Τομέα της Ενέργειας στον τόπο, ο οποίος καμία εμπλοκή δεν είχε σε αυτό το ιδιωτικό έργο και μάλιστα δεν έχει καν ερωτηθεί τεχνοκρατικά και δεν έχει λάβει ποτέ καμία σχετική μελέτη και ούτε της είχε ποτέ ζητηθεί να μελετήσει και να αναλύσει εις βάθος το έργο.

Αντί για τις υποδομές

Η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να μελετήσει, να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει όλα τα έργα που της αναλογούν για την σύνδεση του Great Sea Interconnector στο δίκτυο μέχρι το 2026. Αντί το Υπουργείο να στέκεται αρωγός για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων υποδομών των δικτύων, αναλώνεται σε ευφάνταστες και ανυπόστατες προτάσεις για αποξένωση των δικτύων.

Τα δίκτυα αποτελούν Εθνική υποδομή στρατηγικής σημασίας, ιδιοκτησία του Κυπριακού λαού αξίας δισεκατομμυρίων και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν σκέψη αποξένωσης τους, πόσο μάλλον να θυσιαστούν στο βωμό ενός τέτοιου υπό αμφισβήτηση έργου.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ευχόμαστε να επιτύχει, όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού στον καταναλωτή, αλλά ενδεχομένως για άλλους εθνικούς ή και τεχνικούς λόγους, παρόλο που τα οικονομικά δεδομένα του έργου είναι ετεροβαρή για τον Κυπριακό λαό και δυσβάστακτα για την οικονομία του τόπου.

Να σεβαστεί τις αποφάσεις

Προτρέπουμε το Υπουργείο Ενέργειας να σεβαστεί και να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Κράτους όσον αφορά τη λειτουργία και τις Δομές της ΑΗΚ, ως Καθετοποιημένου Οργανισμού Λειτουργικά και Λογιστικά διαχωρισμένου στο Δημόσιο Δίκαιο. Καλούμε δε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, όπως λειτουργήσει μέσα στη νομιμότητα και τις Συνταγματικές υποχρεώσεις του, έναντι του Οργανισμού και κατ’ επέκταση του τόπου που έχει ταχθεί να υπηρετήσει. Πρόσθετα τονίζουμε ότι δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Αρχής, ούτε και σπιθαμή γης προς τρίτους.

Τόσο για το υπό αναφορά θέμα, όσο και για τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν και επηρεάζουν δυσμενώς το κόστος ηλεκτρισμού και τον Τομέα Ενέργειας, όπως η ορατή μη έγκαιρη άφιξη του Φυσικού Αερίου, καθώς και για τις άμεσες λύσεις για τις οποίες η Αρχή Ηλεκτρισμού πρέπει πάραυτα να υλοποιήσει (αποθειώσεις / απονιτρώσεις, αποθήκευση, ΑΠΕ, επάρκεια ηλεκτρισμού) θα επανέλθουμε.

Δεν θα μείνουν αδιάφοροι

Ως εργαζόμενοι στην ΑΗΚ δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς αποδόμησης του Οργανισμού και να παρεξηγείται η μέχρι τώρα ήπια και εποικοδομητική στάση μας. Ως εκ τούτου, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για διαφύλαξη του Οργανισμού και διερωτόμαστε κατά πόσο ανεξάρτητες αρχές του τόπου, θα πρέπει να εμπλακούν και να ερευνήσουν σοβαρά θέματα του Τομέα Ενέργειας που συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση