ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε αδιέξοδο το σκάνδαλο των €46 εκατομμυρίων

Δημοσίευμα του «Politico» για τη δικαστική διαμάχη για τα απόβλητα στο Πεντάκωμο

24news team

Κολλημένη σε γραφειοκρατικό αδιέξοδο παραμένει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απάτη σε έργο επεξεργασίας αποβλήτων ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του «Politico», καθώς όπως σημειώνει, «στις Βρυξέλλες δεν είναι σίγουροι, ποιος είναι ο υπεύθυνος για το σκάνδαλο των αποβλήτων».

Το ανακάλυψε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τη μονάδα στο Πεντάκωμο, ο ανάδοχος απορριμμάτων, Medcon & DB Technologies JV, «όταν προσπάθησε να μάθει ποιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υπεύθυνο για την επιβολή των συστάσεων, της δικής τους μονάδας καταπολέμησης της απάτης (OLAF), σχετικά με μια αποτυχημένη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κύπρο, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».

Οι αλληλοκατηγορίες

Η κυπριο-καναδική κοινοπραξία, η οποία διατηρούσε το δημόσιο εργοστάσιο μέχρι το 2023, έλαβε αντιφατικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες καθώς προσπαθούσε να προσδιορίσει ποιος παρακολουθεί τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ από την Κύπρο, σύμφωνα με το «Politico», που επικαλείται επιστολές που έχει λάβει. Η ανάδοχος κατηγορήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τους όρους της σύμβασης κατά τη λειτουργία του εργοστασίου, που είχε κοστίσει στην ΕΕ άνω των 46 εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τώρα που εμπλέκεται σε δικαστική μάχη με τη κυπριακό κράτος, η ανάδοχος εταιρεία έχει ζητήσει τα αποτελέσματα της έρευνας, εκφράζοντας τη θέση ότι η κυπριακή κυβέρνηση, «της απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με τη σκοπιμότητα του έργου οδηγώντας στην παράνομη ταφή χιλιάδων τόνων ακατέργαστων απορριμμάτων». Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και υποστηρίζει ότι ευθύνεται η εταιρεία. Μια πρόσφατη έρευνά του, προσθέτει το «Politico», «αποκάλυψε ότι αρκετά υπουργεία είχαν θεωρηθεί υπεύθυνα από ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα».

Αλαλούμ εντός Επιτροπής

Η OLAF ολοκλήρωσε τη δική της έρευνα το 2021 και στη συνέχεια έστειλε έκθεση στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης, επίσης μέλος της Επιτροπής. Η τελευταία ήταν υπεύθυνη για τις επαφές με την Κύπρο για να χρηματοδοτηθεί το έργο το 2015, σημειώνεται. Η OLAF υποστήριξε ότι η Γενική Διεύθυνση έχει την εξουσία να παρέχει στην εταιρεία, πρόσβαση στην έκθεση αλλά το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να διορθώσουν τις υποθέσεις απάτης, ακόμη κι όταν αφορά χρήματα της ΕΕ.

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης «δεν έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει μέτρα παρακολούθησης σχετικά με τα άτομα ή οντότητες που εμπλέκονται στις έρευνες της OLAF», αναφέρει σχετική επιστολή, επειδή «καθήκοντα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανατίθενται στα κράτη μέλη», παρότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ένα από τα μέρη που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αμφισβητεί τη βούληση

Η Medcon & DB Technologies έχει πλέον κολλήσει σε ένα λαβύρινθο ευρωπαϊκής γραφειοκρατικής διαδικασίας, με ελλιπή σαφήνεια σχετικά με το ποιος στις Βρυξέλλες χειρίζεται υποθέσεις απάτης που αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ όταν εμπλέκονται οι κυβερνήσεις των χωρών μελών, σχολίασε το «Politico». Για να παραθέσει δήλωση από πλευράς της αναδόχου εταιρείας ότι «η κατάσταση ρίχνει ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από την αποτελεσματικότητα της διοργανικής συνεργασίας της ΕΕ και θέτει υπό αμφισβήτηση τη βούληση να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα και να επιμεριστεί η ευθύνη για απάτη».

Εκπρόσωπος της Επιτροπής

Ερωτηθείς πώς βλέπει την κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ, ο Μπάλας Ούζβαρι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της, είπε στο «Politico», σε δήλωση του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι «ενώ οι χώρες της ΕΕ είναι πρωταρχικά υπεύθυνες για τη χρηστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Επιτροπή παραμένει «η τελική υπεύθυνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της».

Σχετικά με το Ταμείο Συνοχής, το οποίο χρηματοδότησε το έργο το 2015, ανέφερε ότι «το πρώτο επίπεδο ελέγχων είναι υπό την ευθύνη του ελεγκτικού οργάνου της Γενικής Διεύθυνσης δαπανών. Η OLAF θα εμπλακεί σε περίπτωση που εντοπιστούν συγκεκριμένες υποψίες απάτης. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά, είτε μπλοκάροντας τις πληρωμές είτε αναστρέφοντας τις δαπάνες εάν επιβεβαιωθεί η απάτη». Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X