ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τέλος η δόμηση κοντά στην ακτή

Τροποποίηση του νόμου ώστε να τηρηθεί μίνιμουμ απόσταση

ΚΥΠΕ

Με την τροποποίηση του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου, που εκκρεμεί, ώστε να εναρμονιστεί με την πρόνοια του 7ου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου, που αφορά τον καθορισμό της παράκτιας ζώνης, δεν θα επιτρέπεται δόμηση σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την ακτή.

Αυτό δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, Αντωνία Θεοδοσίου, σημειώνοντας πως θα είναι ένα σημαντικό βήμα.

Σε χαιρετισμό της σε συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος με θέμα «Λύσεις βασισμένες στη φύση για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα διαφόρων τύπων ακτών στην κλιματική αλλαγή», στη Λευκωσία, η κ. Θεοδοσίου ανέφερε, ακόμη, πως οι παράκτιες ζώνες της Κύπρου, ειδικά μετά την τουρκική εισβολή, έχουν δεχτεί τεράστιες πιέσεις

Πρόσθεσε πως «τα τελευταία χρόνια η έντονη οικοδομική δραστηριότητα κοντά στις ακτές και οι σκληρές παρεμβάσεις παραλιακά αλλά και εντός της θαλάσσιας ζώνης, έχουν υποβαθμίσει τόσο τα παράκτια οικοσυστήματα όσο και τα τοπία μας».

Επεσήμανε ότι «αυτές οι πιέσεις, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από την οποία η Κύπρος ήδη πλήττεται, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των ακτών, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων μας, επιδεινώνουν την κατάσταση».

Η κ. Θεοδοσίου είπε πως «εκκρεμεί η μελέτη για την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και τρωτότητας των ακτών μας, ώστε να καθοριστεί ακριβώς το εύρος της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, το οποίο πιθανόν να υπερβαίνει το ελάχιστο απαιτούμενο εύρος των 100 μέτρων".

Σημείωσε ότι «εξίσου, όμως, σημαντικό είναι και το ζήτημα εφαρμογής των νόμων και κανονισμών» και στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί «επιτόπιες επιθεωρήσεις σε παράκτιες περιοχές με σκοπό την επίβλεψη της εφαρμογής των νόμων για την προστασία της παράκτιας ζώνης».

Πρόσθεσε ότι «σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τις επιθεωρήσεις και να ενισχύσουμε τη νομοθετική βάση για την προστασία των παράκτιων ζωνών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος».

Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε η Επίτροπος, θα διασφαλίσουμε  «την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και ζωνών από παρεμβάσεις που όχι μόνο δεν είναι σύμφωνες με τον νόμο, αλλά και προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των ακτών μας».

Η Επίτροπος συνεχάρη το Τμήμα Περιβάλλοντος για τη διοργάνωση του συνεδρίου, το οποίο, όπως είπε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί μάς δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώσεις, να ενημερωθούμε τόσο εμείς όσο και το κοινό, και να καταθέσουμε νέες προτάσεις και καινοτόμες λύσεις».

Καταλήγοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι οι παρουσιάσεις και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, και θα μας οδηγήσουν σε αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ακτών μας».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X