ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στέρησαν την άδεια σε 600 εγκαταστάτες τηλεπικοινωνιών

Σφοδρή αντίδραση από τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων

Χωρίς άδεια άσκησης του επαγγέλματος εγκαταστάτη υποδομής εσωτερικής καλωδίωσης οικοδομών, με απλά λόγια του αρμόδιου για την τοποθέτηση τηλεφωνικών, διαδικτυακών γραμμών και γενικότερα για οτιδήποτε σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες, έμειναν γύρω στα 600 άτομα παρότι εκτελούσαν για χρόνια τη συγκεκριμένη εργασία, νομότυπα.

Πρόκειται κυρίως για αδειούχους ηλεκτρολόγους, οι οποίοι κατείχαν τη δέουσα αδειοδότηση από τη CYTA, κατόπιν γραπτής εξέτασης. Σήμερα, το επάγγελμα βρίσκεται υπό τον τομέα ευθύνης του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), που ανέτρεψε τα δεδομένα. Προχώρησε στη σύνταξη κανονισμού σχήματος πιστοποίησης, ζητώντας από τους εγκαταστάτες τηλεπικοινωνιών να παρακαθίσουν σε εξετάσεις εάν θέλουν να διατηρήσουν την αδειοδότησή τους.

Πέρασε το 30%

Ως όριο επιτυχίας έθεσε το υψηλό ποσοστό του 75%, για το θεωρητικό όπως και για το πρακτικό μέρος. Η πρώτη φουρνιά ηλεκτρολόγων που παρακάθισαν, καταβάλλοντας και το αντίτιμο που τους ζητήθηκε, αριθμούσαν γύρω στα 120-130, όπως μας ενημέρωσε ο σύνδεσμός τους. Ανάμεσά τους και εργαζόμενοι με πείρα δεκαετιών. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν μόλις 30%.

Η πρώτη συνέπεια

Οι αποτυχόντες κλήθηκαν σε επανεξέταση και μέχρι τότε δεν θεωρούνται αδειοδοτημένοι. Η πρώτη συνέπεια που αντιμετωπίζουν είναι πως δεν μπορούν να αιτηθούν ολοκληρωμένα, από εταιρεία παροχέα τηλεπικοινωνιών, να συνδέσει την όποια εγκατάσταση, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πελάτες τους.

Γιατί αντιδρούν

Το γεγονός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα από τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου. Ο πρόεδρος του οποίου, Γιώργος Κυριάκου, μιλώντας στην «Αλήθεια», εξήγησε πως η διαμαρτυρία τους βασίζεται ως επί το πλείστον στα ακόλουθα σημεία:

Ανήκουστα υψηλό

Στο ανήκουστα υψηλό, όπως το χαρακτήρισε, ποσοστό βάσης του 75%. Ο επικεφαλής του συνδέσμου σημείωσε πως σε άλλες σημαντικές εξετάσεις σχετικές με θέματα ασφάλειας και διαχείρισης ηλεκτρισμού, όπως για εργολήπτη ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συντηρητή, το όριο επιτυχίες είναι στο 50%.

Κάθε εξέταση €220

Στο υψηλό ποσό χρέωσης, των 220 ευρώ, όσων παρακάθονται στις εξετάσεις, για το οποίο δεν τους δόθηκε πειστική απάντηση, πώς τεκμηριώνεται. Όσοι δε εγκαταστάτες επικοινωνιών δεν επιτύχουν, για να έχουν δικαίωμα επαναληπτικής εξέτασης θα πρέπει να καταβάλουν άλλα 220 ευρώ. Ο Γιώργος Κυριάκου, μας ανέφερε και το παράδειγμα μελών του συνδέσμου που παρότι πήραν βαθμολογία 74%, κόπηκαν και πλέον αρνούνται να πληρώσουν άλλα τόσα χρήματα.

€80 ανά δύο χρόνια

Όσοι εγκαταστάτες τηλεπικοινωνιών πέρασαν τις εξετάσεις, κάθε δύο χρόνια θα πρέπει να πληρώνουν 80 ευρώ, όπως ενημερώθηκε προφορικά ο σύνδεσμος, με το αιτιολογικό ότι θα ελεγχθούν πόσες εργασίες διεκπεραίωσαν. Ο πρόεδρος του ΣΑΕΗΚ μίλησε για άλλη μια απαράδεκτη χρέωση για τους εργαζόμενους, για την οποία επίσης γνωστοποίησε τη διαφωνία του στον ΓΕΡΗΕΤ.

Διέκρινε αντίφαση

Ιδιαίτερα έντονος παρουσιάστηκε ο Γιώργος Κυριάκου σχετικά με μια μεγάλη αντίφαση που διαπίστωσε και η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του ΓΕΡΗΕΤ, πως οι αποφάσεις του «αποσκοπούν στη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ικανότητας μεταξύ των πιστοποιημένων εγκαταστατών», με «ένα αυστηρό πρότυπο που βοηθά στην εξασφάλιση της ποιότητας». Ο πρόεδρος του ΣΑΕΗΚ διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν καλούνται σε εξετάσεις και οι μελετητές, οι οποίοι έχουν την πρώτιστη ευθύνη για μια εγκατάσταση. Έφερε δε το παράδειγμα ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού που κόπηκε από την εξέταση για εγκαταστάτης τηλεπικοινωνιών αλλά μπορεί να εργαστεί ως μελετητής.

Γεμάτος ασάφειες

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων γνωστοποίησε στους αρμοδίους τη θέση του πως ο κανονισμός σχήματος πιστοποίησης είναι γεμάτος από ασάφειες, χρήζει βελτίωσης και αναθεώρησης. Μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρει πως άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να παρακαθήσουν στην εξέταση έχοντας διευκολύνσεις, τα αποκλείει από τυχόν επαναληπτική εξέταση. Δόθηκε επίσης στον ΓΕΡΗΕΤ σημείωμα, με διαπιστώσεις του συνδέσμου για λάθη, παραλείψεις και ασάφειες της διαδικασίας εξέτασης που πραγματοποιήθηκε.

Την ακύρωσαν

Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη φουρνιά των εγκαταστατών τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι είχαν δηλώσει συμμετοχή για να παρακαθήσουν στην εξέταση για πιστοποίησή τους, απέσυραν το ενδιαφέρον τους και ζήτησαν όπως τους επιστραφούν τα 220 ευρώ. Η εξέταση, όπως ενημερωθήκαμε, ακυρώθηκε. Συνεπώς, εκατοντάδες επαγγελματίες του τομέα βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Πηγή: Εφημερίδα Αλήθεια - Μιχάλης Λουκά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση