ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ανεύρεση και του τελευταίου αγνοουμένου

«Έχουμε όλοι το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουμε τί απέγιναν οι αγνοούμενοι αδελφοί μας»

ΚΥΠΕ

Ως κυβέρνηση δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεχίσουμε σθεναρά και δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα που διεξάγουμε για ανεύρεση και του τελευταίου συμπατριώτη μας που αγνοείται, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, στον χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τρισάγιο και τη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «40ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων», που συνδιοργανώνουν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και το Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.

Ο κ. Πάλμας εξέφρασε αρχικά της ευχαριστίες της Πολιτείας προς τις οργανώσεις των συγγενών των αγνοουμένων για την «αμέριστη» βοήθειά τους «στις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλουμε, για διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου, ώστε να λήξει το συνεχιζόμενο δράμα, η αγωνία και η προσμονή των συγγενών τους».

«Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, που ταλανίζει εδώ και 51 χρόνια τους συγγενείς τους, αποτελεί την πιο τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, η οποία αφήνει ανεπούλωτες τις πληγές και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όλους όσοι βιώνουν την απώλεια των δικών τους ανθρώπων», ανέφερε στη συνέχεια.

«Δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος. Όσο κυλά τόσο πιο σκληρή καθίσταται η καθημερινότητα και ο πόνος μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα του δράματος των αγνοουμένων. Ενός δράματος που αποτελεί ταυτόχρονα ένα εξόχως σοβαρό ζήτημα και μια αιμάσσουσα πληγή για την Κυπριακή Δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Πάλμας

«Έχουμε όλοι το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουμε τί απέγιναν οι αγνοούμενοι αδελφοί μας. Ως κυβέρνηση δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεχίσουμε σθεναρά και δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα που διεξάγουμε για ανεύρεση και του τελευταίου συμπατριώτη μας που αγνοείται», υπογράμμισε.

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και δικαστηρίων που καταδίκασαν τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, «να απαιτούμε από τον διεθνή παράγοντα να ασκήσει όλη την επιρροή του προς την κατοχική δύναμη, ώστε να πεισθεί να συνδράμει τις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού δράματος, για να τερματισθεί άπαξ διά παντός η αγωνία και η προσμονή των συγγενών τους».

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ομάδα των ειδικών επιστημόνων, που εργάζεται άοκνα στο πλαίσιο της αποστολής της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους», σημείωσε ακολούθως, προσθέτοντας ότι «μόνο όταν διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου συμπατριώτη μας θα ανακουφιστούν οι καθημαγμένες  ψυχές των συγγενών και θα απαντηθούν όλα τα βασανιστικά ερωτήματα που τους κατατρύχουν για 51 χρόνια».

Κλείνοντας, ανέφερε πως εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, «διατηρούν άσβεστη τη μνήμη και μας υπενθυμίζουν το χρέος που έχουμε στην πατρίδα, στους ηρωικώς πεσόντες που έδωσαν τη ζωή τους για τη ελευθερία της, και στους αγνοούμενους αδελφούς μας που προσέτρεξαν στο κάλεσμά της για υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και της νομιμότητας και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους», συμπληρώνοντας πως «μας επιφορτίζουν ταυτόχρονα με χρέος και περισσότερες ευθύνες απέναντι στα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, ώστε να τους παραδώσουμε μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη και απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα».

«Διαμέσου των φετινών εκδηλώσεων του “Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων” ας στείλουμε για ακόμη μια φορά ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα», κατέληξε.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων», Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, είπε ότι «ως Εκκλησία της Κύπρου αισθανόμαστε βαθιά την ποιμαντική μας ευθύνη και την αποστολή μας απέναντι στους πιστούς της νήσου μας, να αναδεικνύουμε διαχρονικά την κεντρική θέση τόσο της ειρήνης και της δικαιοσύνης, όσο και της αξίας και του μεγαλείου ενός εκάστου ανθρωπίνου προσώπου ως εικόνας του Θεού».

«Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε το πρόβλημα των αγνοουμένων μας όχι μόνο ως έγκλημα πολέμου και ως ζήτημα παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ως ύβρη απέναντι στο πρόσωπο του Θεού και του ειρηνοποιού θελήματός του. Γι’ αυτό, καλούμε για μια ακόμη φορά όλους τους εμπλεκόμενους, να ενεργήσουν τα δέοντα και τα αυτονόητα, ώστε η κατοχική δύναμη να πεισθεί, επιτέλους, να συνεργασθεί ουσιαστικά και ειλικρινά προς επίλυση του καθαρά ανθρωπιστικού τούτου προβλήματος των αγνοουμένων μας», συμπλήρωσε σχετικά.

«Η Εκκλησία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εξακρίβωση της ζωής και του τελευταίου Αγνοουμένου μας, καθώς και για την επικράτηση της ειρήνης και την απόδοση δικαιοσύνης σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο. Δεν θα παύσουμε να στηρίζουμε τη συνέχιση των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, για την εκταφή και ταυτοποίηση των λειψάνων όσων αγνοουμένων μας έχουν φονευθεί. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε να μετριασθεί  ο ανείπωτος πόνος και η πολύχρονη αγωνία και αβεβαιότητα δεκάδων οικογενειών του τόπου μας. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος περνά μέσα από την επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, είπε ότι σήμερα, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, αναζητούμε ακόμη εκατοντάδες αγνοουμένους, προσθέτοντας ότι «αυτή την απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση, αποτέλεσμα μιας αρνητικής και άτεγκτης συμπεριφοράς από μέρους της Τουρκίας αλλά και μιας προκλητικής ανοχής από μέρους του διεθνούς παράγοντα, έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε. Αυτό αποτελεί για μας μία εθνική επιταγή προς τους ήρωες μας και  προς την ιστορία μας. Αλλά και υποχρέωση, ηθική και νομική προς τα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Ο σημερινός 40ος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων ας αποτελέσει για όλους μας το έναυσμα να διατρανώσουμε για άλλη μια φόρα την αμετάθετη αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον ανθρωπιστικό μας αγώνα μέχρι τη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου και όλων των αγνοουμένων μας», συμπλήρωσε.

Τέλος, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την Κυπριακή Τραγωδία, Μαρία Καλμπουρτζή, τόνισε την ανάγκη για την προβολή του θέματος των αγνοουμένων εκτός των συνόρων της Κύπρου και της Ελλάδας, «διεθνοποιώντας το πρόβλημα - ντροπή των “ακουσίως εξαφανισμένων” συγγενών μας.

«Είναι πλέον ο χρόνος να καταλάβουν οι ισχυροί της γης, πως η πολιτική, ο πολιτισμός χωρίς ηθική και αξίες είναι πεπερασμένα βραχυχρόνιοι, πως η ανοχή και η απάθεια δημιουργεί επικίνδυνα δεδομένα,  μη αναστρέψιμες καταστάσεις και επανάληψη ιστορικών λαθών», σημείωσε.

«Στον χώρο αυτόν στεκόμαστε με δέος γιατί αυτοί οι ατελείωτοι λευκοί σταυροί μάς υποδεικνύουν την πορεία μας και το χρέος μας όχι μόνο απέναντι τους αλλά απέναντι στο μέλλον και στις γενιές που έρχονται. Είναι τα μηνύματα που στέλνουμε για την αποκατάσταση του δίκαιου, για την ισορροπία της ηθικής με την εξάλειψη της αναλγησίας, του εμπαιγμού και της αδιαλλαξίας», είπε.

«Είναι ίσως προνόμιο των πληγωμένων, των προδομένων ανθρώπων, η μνήμη που δεν τολμά να σβήσει, η θλίψη, η αγωνία, το πένθος, το μοιρολόι, η υπερηφάνεια, μα και η τιμή, και αυτή η τιμή ορίζει να συνεχίζουμε τον αγώνα μας με επιμονή, με την πεποίθηση των αξιών και της ηθικής που μας αφήσατε ιερή παρακαταθήκη. Θα προσπαθήσουμε να φανούμε ικανοί και αντάξιοι», κατέληξε.

Ακολούθησε προσκλητήριο των αγνοουμένων και κατάθεση στεφάνων, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση μονόλεπτης σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X