ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή τη Δευτέρα το e-kalathi

Θα συμμετάσχουν περίπου 22 οντότητες υπεραγορών

ΚΥΠΕ

Τίθεται σε εφαρμογή σε πιλοτική φάση, τη Δευτέρα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-kalathi. έχοντας πραγματικές τιμές για 478 προϊόντα σε αρχική φάση, οι οποίες θα τροφοδοτούνται από τις υπεραγορές σε καθημερινή βάση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, είπε ότι πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, η τελική παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi στις υπεραγορές.

Τη Δευτέρα, πρόσθεσε, «θα μπει σε μια πιλοτική φάση, έχοντας πραγματικές τιμές, οι οποίες θα τροφοδοτούνται από τις υπεραγορές σε καθημερινή βάση, ενώ θα υπάρξουν και εικονικοί καταναλωτές ώστε να δοκιμάζεται το σύστημα και να διαπιστωθούν πιθανόν προβλήματα που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Καραγιώργης, η πιλοτική φάση θα δοκιμαστεί για 10 μέρες, θα κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου και ακολούθως, αν και εφόσον προκύψουν οποιαδήποτε μικροπροβλήματα θα διορθωθούν και θα παρουσιαστεί σε τελική μορφή στις 4 Μαρτίου.

«Οπότε στις 4 Μαρτίου οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο e-kalathi, σε πραγματικό χρόνο,για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, να παρακολουθούν την αγορά, να αποφασίζουν ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα τους τις τιμές και να στέλνουν τα καλάθια τους, τα οποία ενδεχόμενα να θέλουν να αγοράσουν από τις υπεραγορές που θα επιλέξουν», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η πλατφόρμα δεν θα είναι μια στατική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Εμείς θα παρακολουθούμε συνεχώς τις ανάγκες που θα προκύπτουν για τους καταναλωτές και θα τη διαμορφώνουμε και θα την αναθεωρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες χρήσης για τους καταναλωτές», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι «εμείς ως αρμόδια αρχή και ως Υπουργείο αυτό που θέλουμε να δώσουμε στους καταναλωτές είναι να παρέχουμε διαφάνεια, να παρέχουμε τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα παρακολουθούν την αγορά, θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα μέσα από σύγχρονα εργαλεία να συγκρίνουν τις τιμές, να βλέπουν τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών σε διάφορες υπεραγορές και ανάλογα με τα δεδομένα τους να αποφασίζουν που θέλουν να κάνουν τις αγορές τους».

«Πιστεύουμε ότι προάγει βασικά τη διαφάνεια πρωτίστως στους καταναλωτές, ώστε να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι τιμές και εάν λάβουμε υπόψιν επίσης και το γεγονός ότι σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο καταναλωτής παρά να πηγαίνει από τη μία υπεραγορά στην άλλη θα έχει για τουλάχιστον σε πρώτη φάση τα 478 προϊόντα μέσα από μια εφαρμογή, την οποία θα παρακολουθεί καθημερινά και θα προβαίνει στις δικές του αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τα προϊόντα θα αφορούν διάφορες κατηγορίες, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι επέλεξαν σε αρχική φάση 478 προϊόντα που είναι αυτά που αποτελούν το βασικό καλάθι του νοικοκυριού σε εβδομαδιαία βάση, αλλά σίγουρα βασικός τους στόχος είναι στο επόμενο διάστημα να εμπλουτιστεί περαιτέρω ο κατάλογος των προϊόντων αυτών.

Σε ερώτηση πόσες υπεραγορές συμμετέχουν, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι θα συμμετάσχουν περίπου 22 οντότητες υπεραγορών.

«Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ εύχρηστο το εργαλείο αυτό και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα μπορέσουμε να δώσουμε ακριβώς αυτό το εργαλείο στους καταναλωτές», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει πρόσβαση πάνω στην πλατφόρμα, η εφαρμογή της οποίας θα είναι και σε μορφή web αλλά και σε μορφή εφαρμογής στα τηλέφωνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση