ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Υπέρ οι δανειολήπτες κατά οι τράπεζες για πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών

Θετικές τοποθετήσεις από τον Σύνδεσμο Δανειοληπτών, αλλά και αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Τραπεζών

ΚΥΠΕ

Με θετικές τοποθετήσεις από τον Σύνδεσμο Δανειοληπτών, αλλά και αντιδράσεις από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ που αφορά στην φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Τζένη Παπαχαραλάμπους, Διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, σημείωσε ότι η πρόταση βοηθά τους δανειολήπτες, τις ευάλωτες ομάδες και τη μεσαία τάξη, επισημαίνοντας την «αδήριτη ανάγκη να βοηθηθούν» οι ομάδες αυτές, γιατί λόγω ακρίβειας και των επιτοκίων πολλά δάνεια έγιναν μη εξυπηρετούμενα.

Από πλευράς του ο Σύνδεσμος Τραπεζών, σε επιστολή που κατέθεσε και στην Επιτροπή, εκφράζει τη διαφωνία του, αναφέροντας ότι το 2013-2023 «οι τράπεζες κατέγραψαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων λόγω μη-εξυπηρετούμενων δανείων, υποχρεώσεων για δημιουργία προβλέψεων για κάλυψη ζημιών αλλά και σημαντικών διαγραφών υπολοίπων δανείων», που επηρέασαν την κερδοφορία τους και ότι «η πρόσφατη αύξηση των εσόδων των τραπεζών δεν είναι απόλυτα απροσδόκητη αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αποφάσεις, στις ενέργειες και στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των διοικήσεων των τραπεζών».

Σημειώνει, δε, ότι ενδείκνυται οι τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω τα πρωτοβάθμια κεφάλαιά τους δια μέσου της κερδοφορίας και να θωρακίσουν την ανθεκτικότητα και σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν όποιες πιθανές μελλοντικές ζημιές.

Ακόμα, οι τράπεζες αναφέρουν ότι στην πρόταση νόμου «εντοπίζονται σοβαρά θέματα ασυμβατότητας με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις πρόνοιες της πρότασης νόμου», όπως η αναδρομική φορολογία και η άνιση μεταχείριση μεταξύ τραπεζών και των άλλων επιχειρήσεων αφού οι άλλες επιχειρήσεις φορολογούνται στη βάση της κερδοφορίας τους, άμεσα ή έμμεσα αύξηση των δαπανών του κράτους.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι έγινε μία γόνιμη συζήτηση και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση «γιατί όντως υπάρχει ανάγκη για να έχουμε μία μεγαλύτερου εύρους κοινωνική πολιτική, όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες των δανειστών».

Σημείωσε, όμως, ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαταραχθεί το σύστημα ισορροπίας ή να προκληθεί οποιαδήποτε αναστάτωση ή ανησυχία ή ανασφάλεια σε αυτούς που επιλέγουν να επενδύουν και να δραστηριοποιούνται στην κυπριακή οικονομία και σίγουρα δεν πρέπει να επιτρέψουμε με οποιονδήποτε τρόπο την οποιαδήποτε μετακύληση, άμεση ή έμμεση, της οποιασδήποτε φορολογίας στους δανειολήπτες, οι οποίοι σήμερα με χίλια βάσανα προσπαθούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους με πάρα πολλές στερήσεις».

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο  Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» τα περισσότερα από όσα λέχθηκαν σε σχέση με τη συνταγματικότητα της πρότασης, τις επιπτώσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους κινδύνους για την οικονομία.

«Για εμάς το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: Υπάρχει ή δεν υπάρχει ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, όταν σε μία περίοδο δυσμενών οικονομικών συνθηκών, καταγράφονται από την μία, πρωτοφανή υπερκέρδη των τραπεζών και από την άλλη υπέρμετρα οικονομικά βάρη στην κοινωνία, για πολίτες και επιχειρήσεις;», είπε.

«Αν η Kυβέρνηση επιδείκνυε την ελάχιστη πολιτική βούληση, να είστε βέβαιοι ότι θα καταλήγαμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "η έλλειψη κυβερνητικής βούλησης οδήγησε στην κατάθεση της πρότασης". νόμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση