ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αμφισβητεί το αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα ο Μπορέλ

Ζητά διαφάνεια

ΚΥΠΕ

Τα αποτελέσματα τα οποία έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι αρχές της Βενεζουέλας δεν έχουν επαληθευτεί, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να θεωρούνται πως εκπροσωπούν τη ψήφο του λαού της χώρας προτού ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αξιόπιστες αναφορές εγχώριων και διεθνών παρατηρητών δείχνουν ότι οι εκλογές σημαδεύτηκαν από πολυάριθμες ατέλειες και παρατυπίες» σημείωσε σχετικά ο κ. Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία μοιράστηκαν οι εκλογικές αρχές, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεκλέγεται για τρίτη θητεία με 51%, ωστόσο η αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι δημοσκόποι κάνουν λόγο για παραπλανητικά αποτελέσματα και ζητούν δημοσιοποίηση των επίσημων δεδομένων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά την εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα» ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως η ΕΕ «επιδοκιμάζει την αποφασιστικότητα του λαού της Βενεζουέλας να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ειρηνικά και μαζικά» και «αναγνωρίζει τη δέσμευση της αντιπολίτευσης στην εκλογική διαδικασία παρά τους άνισους όρους ανταγωνισμού».

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν επαληθευτεί και δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της βούλησης του λαού της Βενεζουέλας έως ότου δημοσιευθούν και επαληθευτούν όλα τα επίσημα αρχεία από τα εκλογικά τμήματα» τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Ειδικότερα, η ΕΕ καλεί το Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας «να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια κατά τη διαδικασία καταγραφής των αποτελεσμάτων, μεταξύ άλλων παρέχοντας άμεση πρόσβαση στα μητρώα ψηφοφορίας κάθε εκλογικού τμήματος και δημοσιεύοντας αναλυτικά εκλογικά αποτελέσματα» ενώ «καλεί επίσης τις αρχές να διασφαλίσουν την πλήρη και έγκαιρη διερεύνηση τυχόν μετεκλογικών καταγγελιών και παραπόνων» όπως επεσήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, «καμία από τις βασικές συστάσεις της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ για τις εκλογές του 2021 δεν εφαρμόστηκε», κάνοντας λόγο για «εμπόδια στη συμμετοχή των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, ελλείψεις στον εκλογικό κατάλογο και άνιση πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης» τα οποία «συνέβαλαν σε άνισες εκλογικές συνθήκες».

Η ΕΕ εκφράζει επίσης τις ανησυχίες της «για αυθαίρετες συλλήψεις και τον εκφοβισμό των μελών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών καθ' όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων» σύμφωνα με τη δήλωση. Απευθύνει επίσης έκκληση για ηρεμία και καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ειρηνικής συνάθροισης.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για τη στήριξη του διαλόγου και μιας ειρηνικής διεξόδου από την πολιτική κρίση μετά από διαπραγμάτευση», ενώ στηρίζει «περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση του διαλόγου και την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας των θεσμών της Βενεζουέλας» υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπορέλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση