ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ υπόσχεται εκδίκηση μετά την ιρανική επίθεση

Οι ΗΠΑ εξετάζουν από κοινού με το Ισραήλ την ανταπόδοση στην επίθεση του Ιράν

Αγωνία για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, το οποίο υπόσχεται εκδίκηση.

Το Ιράν έκανε πράξη τις απειλές του, και το απόγευμα της Τρίτης (1/10) εξαπέλυσε μαζική επίθεση με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους (η ιρανική τηλεόραση έκανε λόγο για 200) κατά του Ισραήλ, ως «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Έντρομοι οι πολίτες του Ισραήλ οδηγήθηκαν στα καταφύγια ενώ ΗΠΑ και ΕΕ καταδίκασαν την ιρανική επίθεση, ξεκαθαρίζοντας πως στέκονται στο πλευρό του Τελ Αβίβ.

 Το αμερικανικό Πεντάγωνο σημείωσε πως η πυραυλική επίθεση ήταν «διπλάσια σε έκταση» από την αντίστοιχη της 14ης Απριλίου και πως είχε σκοπό να προκαλέσει πλήγματα και να βλάψει το Ισραήλ.

Από τη πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, συμπληρώνοντας πως είναι άγνωστες ακόμη οι συνέπειες για την Τεχεράνη.

Οργή και υπόσχεση Νετανιάχου για εκδίκηση

Από τη πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε οργισμένος πως το «Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει».

«Το Ιράν επιτέθηκε ξανά στο Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους. Αυτή η επίθεση απέτυχε. Ματαιώθηκε χάρη στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, που είναι το πιο προηγμένο στον κόσμο. Συγχαίρω τον IDF για το εντυπωσιακό επίτευγμα. Ματαιώθηκε επίσης χάρη στην επαγρύπνηση και την ευθύνη που δείξατε από εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ. Ευχαριστώ επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στην αμυντική μας προσπάθεια απόψε το Ιράν και θα το πληρώσει», είπε ο κ. Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι σχεδόν 180 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ χωρίς μεγάλη επιτυχία, ενώ η Τεχεράνη έκανε λόγο για 80% επιτυχία αυτής της επίθεσης.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν από κοινού με το Ισραήλ την ανταπόδοση στην επίθεση του Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.

Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.

 Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση