ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Δεν υπάρχει αεράμυνα να καταρρίψει τους πυραύλους Oreshnik»

Ο Πούτιν κάλεσε σε… μονομαχία τη Δύση στην Ουκρανία -

Την καθιερωμένη επισκόπηση της χρονιάς για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, την κοινωνία και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, έκανε το πρωί της Πέμπτης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έθεσε παράλληλα και τους στόχους για την επόμενη χρονιά.

Στον τομέα της οικονομίας, ο Πούτιν τόνισε πως η χώρα του κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη και τέταρτη στον κόσμο όσον αφορά το οικονομικό μέγεθος, αλλά είναι αδύνατο να «παραμείνει εφησυχασμένη» με αυτόν τον δείκτη. Ακόμη, χαρακτήρισε «σταθερή» τη γενική οικονομική κατάσταση στη Ρωσία και η ανάπτυξη εξελίσσεται σταθερά, με παράλληλη αύξηση μισθών «παρά τις εξωτερικές απειλές και τις προσπάθειες επηρεασμού».

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη Ρωσία συνιστά «ανησυχητική ένδειξη», θέλοντας όμως να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 9% στο τέλος του έτους, έπειτα από σχεδόν 7,5% το 2023 και 12% το 2022.

Αναφερόμενος στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε πως «η κατάσταση αλλάζει δραματικά, η προέλαση συνεχίζεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Τα ρωσικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν εδάφη σε τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάθε μέρα», πρόσθεσε πως οι ικανότητες του ρωσικού στρατού ενισχύονται διαρκώς, ωστόσο αρνήθηκε να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσουν ακόμα οι πολεμικές επιχειρήσεις που κλείνουν σε λίγο καιρό τρία χρόνια.

Παράλληλα, μίλησε και για το μέτωπο του Κουρσκ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ο ρωσικός στρατός θα απωθήσει πλήρως τα ουκρανικά στρατεύματα, που έχουν εισβάλει από τον Αύγουστο, χωρίς, όμως, να δίνει πάλι ακριβές χρονοδιάγραμμα. «Τα πάντα θα αποκατασταθούν στο Κουρσκ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περιοχή «νεκροταφείο ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών».

Μιλώντας για το πυραυλικό σύστημα Oreshnik, ο Πούτιν είπε πως «δεν μπορεί καμία πιθανότητα να καταρριφθεί με ευκολία από τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε πως δημιουργήθηκε πάνω στη βάση ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας και απάντησε «ειλικρινά δεν γνωρίζω», όταν τον ρώτησαν γιατί ονομάστηκε έτσι ο συγκεκριμένος πύραυλος. Μάλιστα, περιγράφοντας τις δυνατότητες του Oreshnik, ο Ρώσος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Ας κάνουμε ένα πείραμα. Ας αφήσουμε τη Δύση και την Ουκρανία να καθορίσουν μια περιοχή στο Κίεβο, να συγκεντρώσουν εκεί όλα τα συστήματα αεράμυνάς τους, εμείς θα χτυπήσουμε εκεί με το Oreshnik και αυτοί θα προσπαθήσουν να το αναχαιτίσουν... Ας δούμε τότε τι θα συμβεί. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να καταρριφθεί ή να καταστραφεί εύκολα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την άμυνα της στενής συμμάχου Λευκορωσίας πολύ σημαντική συνιστώσα του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του NBC σχετικά με τη δολοφονία του στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, ο Πούτιν σημείωσε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση που έγινε με τρόπο επικίνδυνο για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. «Δεν έχουμε ακούσει ακόμα καμία καταδίκη τέτοιων τρομοκρατικών επιθέσεων!» τόνισε ο Πούτιν, αφήνοντας αιχμές για τη Δύση και πρόσθεσε: «Το καθεστώς στο Κίεβο έχει επανειλημμένως διαπράξει τέτοια εγκλήματα, τρομοκρατικά εγκλήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολλών πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και αν έχουν επικοινωνήσει, ο Πούτιν είπε «δεν ξέρω πότε θα συναντηθούμε, γιατί δεν λέει (κι ο Τραμπ) τίποτα γι' αυτό. Δεν έχω μιλήσει καθόλου μαζί του για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος γι' αυτό, φυσικά, ανά πάσα στιγμή, αν συναντηθούμε, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη διάθεση της Ρωσίας για συμβιβασμούς, ο Πούτιν είπε: «Η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού, η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη για διαπραγματεύσεις», τονίζοντας ακόμα πως στα τέλη του 2022, είχαν ήδη επιτευχθεί συμφωνίες με το Κίεβο, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον, «ο άνθρωπος με το παράξενο κούρεμα», απαγόρευσε στην Ουκρανία να φτάσει στην ειρήνη.

Ο Πούτιν σημείωσε ακόμα ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία , αλλά «η πολεμική ετοιμότητα του ρωσικού στρατού είναι στο υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο. Κανένας άλλος στρατός στον κόσμο δεν το έχει αυτό, η Ρωσία έχει γίνει ισχυρότερη και έχει γίνει μια πραγματικά κυρίαρχη χώρα. Δεν θα κοιτάξουμε πίσω στις απόψεις των άλλων».

Για το θέμα της Συρίας, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν έχει δει τον Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την άφιξή του στη Ρωσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει «την πρόθεση να το κάνει». «Δεν έχω δει ακόμη τον πρόεδρο Άσαντ από τότε που έφτασε στη Μόσχα, αλλά έχω την πρόθεση να το κάνω. Βεβαίως θα του μιλήσω», σημείωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, και πρόσθεσε ότι θα ρωτήσει για την τύχη του αγνοούμενου Αμερικανού δημοσιογράφου Όστιν Τάις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η πτώση του Άσαντ, στενού συμμάχου της Μόσχας, δεν είναι «ήττα» για τη Ρωσία, σημειώνοντας επίσης ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είχε κινητοποιηθεί στη Συρία από το 2015, «πέτυχε τον στόχο» του εκεί. «Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συνέβη στη Συρία ως μια ήττα για τη Ρωσία. Σας διαβεβαιώνω πως δεν συνέβη αυτό», υπογράμμισε. «Εμείς πήγαμε στη Συρία πριν από δέκα χρόνια για να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί εκεί ένας θύλακας τρομοκρατών, όπως στο Αφγανιστάν. Συνολικά επιτύχαμε τον στόχο μας», σημείωσε.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση